Lezing ‘De wereld om je hals’

‘De wereld om je hals’. Over kralen in de Vroege Middeleeuwen
Lezing, zaterdag 20 juli, 16.00 uur in Stadsmuseum Rhenen.

Ook Frankische vrouwen hielden van blingbling. Het maakproces van hun veelkleurige en kostbare kralensnoeren lijkt simpel, maar er zit een wereld van vakmanschap achter. Ook aan de herkomst van de gebruikte materialen kleeft een bijzonder verhaal.
Drs. Mette Langbroek, archeoloog en materiaal-specialist Vroege Middeleeuwen, zet Frankische kralen centraal tijdens haar lezing bij de expositie ‘Gouden Vrouwen’ in Stadsmuseum Rhenen. De lezing vindt plaats op zaterdag 20 juli, aanvang 16.00 uur.

In de graven van Frankische vrouwen worden vaak kralenkettingen aangetroffen. Ze kregen deze mee voor in hun leven in hiernamaals. Onderaan de Donderberg te Rhenen – waar in 1951 de grootste begraafplaats van de vroege middeleeuwen werd blootgelegd – vonden archeologen meer dan 100 bijzondere snoeren. In de expositie ‘Gouden Vrouwen. Frankische schatten thuisgebracht’ zijn de mooiste exemplaren te bewonderen. De sieraden dateren uit de tijd tussen 400 en 800 na Christus, toen Franken leefden op de Utrechtse Heuvelrug.

De veelkleurige kralen hebben allerlei ingenieuze decoraties, en zijn gemaakt van barnsteen, bergkristal, glas en amethist. Wat voor vakmanschap vroeg het maakproces? En hoe bereikten deze exotische materialen Rhenen? Mette Langbroek zal op deze vragen volop antwoord geven. De lezing duurt 60 minuten. Na afloop is er een drankje, in aanwezigheid van Mette Langbroek.

De expositie ‘Gouden Vrouwen’ duurt tot en met 7 december en maakt deel uit van het project ‘Onder ons’ van het Rijksmuseum van Oudheden, gesteund door de VriendenLoterij. Bijzondere objecten uit de nationale collectie archeologie kunnen dankzij dit project terugreizen naar de plek waar zij ooit gevonden zijn. 15 musea, waaronder Stadsmuseum Rhenen, maken daarmee een toptentoonstelling.
Informatie over de expositie en het lezingenprogramma: www.stadsmuseumrhenen.nl

Aanmelden voor de lezing: arrangementen@stadsmuseumrhenen.nl
Toegang lezing: € 9,50 (inclusief een drankje achteraf)
Het museum is open van dinsdag t/m zaterdag van 11-17 uur.
Voor bezoek is een museumticket noodzakelijk. Museumkaart Rembrandtkaart, VIPkaart VriendenLoterij en de Cunerapas worden geaccepteerd.

Voor informatie: Maike Woldring, directeur Stadsmuseum Rhenen maikewoldring@stadsmuseumrhenen.nl, M 06-23773701