Lezing ‘Jan Adam Zandleven, een wereld van licht en donker’

Lezing door Ids Zandleven.

Wie was Jan Adam Zandleven? Wat is de betekenis van zijn werk in de Nederlandse kunst? En waarom koos hij Rhenen als plek om te wonen en te schilderen? In deze eerste lezing bij de expositie ‘Naar buiten! Zandleven & tijdgenoten in Rhenen (1880-1960)’ in Stadsmuseum Rhenen neemt Ids Zandleven – achterneef van de kunstenaar – u mee in het bewogen leven en kleurrijke oeuvre van Jan Adam Zandleven, die dit jaar precies 100 jaar geleden in Rhenen overleed.
De lezing ‘Jan Adam Zandleven, een wereld van licht en donker’ vindt plaats op zaterdag 25 november, en start om 16.00 uur. Duur: circa 60 minuten.

In de expositie ‘Naar buiten! Zandleven & tijdgenoten in Rhenen (1880-1960)’ draait alles om 5 kunstenaars die hun hart hadden verpand aan Rhenen: Jan Adam Zandleven, Ferdinand Hart Nibbrig, Willem Bastiaan Tholen, David Schulman en Hendrik Roodenburg.
Uit diverse windstreken kwamen ze naar Rhenen om te schilderen in de natuur en op de mooiste plekjes in de stad. Direct buiten schilderen kon sinds de uitvinding van verf in tubes, rond 1850.

De lezing richt de spotlichten speciaal op Jan Adam Zandleven (1868-1923). Bossen, bomen en het boerenland waren zijn onuitputtelijke inspiratiebron. Zandleven was excentriek en gedreven. Als zoon van een fabrikant van verf wist hij zich vol passie – maar niet zonder tegenslagen – een plek te veroveren in de kunstwereld. Dit mede dankzij zijn mecenas, ‘kunstpaus’ Henk Bremmer.

Schilderijen van Zandleven vindt u in tal van Nederlandse musea, waaronder het Kröller-Müller Museum. Ook Stadsmuseum Rhenen heeft ze in de collectie. De expositie toont ruim 20 hele mooie Zandlevens, mede dankzij bruiklenen van particuliere verzamelaars. Tijdens de lezing zal Ids Zandleven voordragen uit de biografie ‘Zandleven & Zoon’. Deze is recent gepubliceerd door Ria Zandleven-Snoek, en is te koop in de museumwinkel.

Aanmelden wordt aanbevolen via: arrangementen@stadsmuseumrhenen.nl
Toegang € 8,50 (inclusief drankje om 17.00 uur, exclusief museumticket/ Museumkaart).
Museum open tot 16.00 uur.
De expositie ‘Naar buiten!’ is te zien tot en met 15 februari 2024.

www.stadsmuseumrhenen.nl

Voor meer informatie: Maike Woldring, directeur Stadsmuseum Rhenen, maikewoldring@stadsmuseumrhenen.nl, M (06) 23 77 37 01

Foto: Jan Adam Zandleven, Boomlandschap, 1911, olieverf op doek. Bruikleen particuliere collectie. © Venduehuis Auctioneers, Den Haag

Datum

nov 25 2023
Verlopen!

Tijd

16:00

Locatie

Stadsmuseum Rhenen
Markt 20, 3911 LJ Rhenen
Categorie