Joods Rhenen

Wie zijn wij?

De werkgroep houdt zich bezig met onderzoek naar de Joodse geschiedenis van Rhenen, Elst en Achterberg. Zij is in 2020 ontstaan uit een initiatief van de Gemeente Rhenen en de Stichting ‘Slag om de Grebbeberg’ om Rhenens slachtoffers van de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog in kaart te brengen. De werkgroep bestaat thans uit zeven leden met als contactpersoon Just Vlak, tel. (06) 53 49 91 10).

Wat doen wij?
  • Onderzoek naar de Joodse geschiedenis van Rhenen in algemene zin
  • Communiceren (lezingen) en publiceren (boeken en artikelen) van onderzoeksresultaten betreffende de Joodse geschiedenis van Rhenen
  • Het archiveren en toegankelijk maken van bevindingen (foto’s en anderszins)
  • Fungeren als informatiepunt met betrekking tot de Joodse geschiedenis van Rhenen
  • De herinnering aan Joodse oorlogsslachtoffers in Rhenen levend houden in woord, geschrift en andere uitingsvormen (gedenkmonument)
Resultaten tot dusver

Leden van de werkgroep hebben in 2022 een boek geschreven over zeven slachtoffers van de Holocaust (‘Verdwenen uit Rhenen’) gedurende de Tweede Wereldoorlog. Enkele krantenartikelen en publicaties in het tijdschrift Oud-Rhenen over dit onderwerp hebben reeds het licht gezien of zijn in voorbereiding.
Op dit moment identificeren en beschrijven wij voormalige Joodse inwoners van Rhenen, die in de Holocaust zijn omgekomen ten behoeve van vermelding op een gedenkmonument.

Wat zoeken wij?

Wij zoeken informatie over de Joodse geschiedenis van Rhenen van binnen en buiten de HVOR, van leden, oud-leden en belangstellenden. Neem contact op via joodsrhenen@oudrhenen.nl