Filmverslag bezoeken molen De Vriendschap en museum Tweestromenland

Vandaag werden wij getrakteerd op een paar mooie producties van Batho Kobus.
Molen de Vriendschap in Veenendaal.  Met een vrolijk meegezongen aanvangslied “Daar bij die Molen” begon de voorstelling. Het gezelschap werd welkom geheten door de Molenaar Peter Tijssen.
De Vriendschap is een houten achtkanten met riet gedekte stellingmolen op vierkante, stenen onderbouw, bouwjaar 1872, als opvolger van een omstreeks 1870 gesloopte standerdmolen aan de Molenstraat in Stichts Veenendaal met de naam “Oude Molen”. De houten achtkant werd niet nieuw gebouwd en is naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van een andere gesloopte molen.

In 1952 werd het gaande werk uit de molen verwijderd om plaats te maken voor silo’s voor voornamelijk veevoer. Sinds 1995 is de molen echter weer volledig hersteld en destijds in gebruik gesteld door Prins Claus. De molenaar nam ons mee langs de geschiedenis van de molen, waarbij de teloorgang en het herstel uitgebreid aan de orde kwam.

Maar ook onderwerpen zoals betekenis van wiekstanden, de techniek van het gebruik en ook het intensieve onderhoud van de wieken en de molenstenen mochten natuurlijk niet ontbreken. Het bezoek werd afgesloten met een kijkje in de museumwinkel. Bij het afscheid kwam het welbekende lied “Ik heb jou voor het eerst ontmoet” ook nog voorbij.

Na de koffiepauze was het filmverslag van het bezoek aan museum Tweestromenland aan de beurt.


Het museum is gevestigd In Beneden Leeuwen in een voormalige zorginstelling, waarvan ook elementen terug zijn te vinden in de tentoonstelling van de betreffende afdeling. Daarnaast presenteert het museum wisselende thema’s.

Tijdens het bezoek was er vooral aandacht voor de geschiedenis van het rivierengebied sinds de tijd van de Neandertalers tot het heden. Leven, wonen en werken in het land van Maas en Waal. De rivieren tekenden het leven: de dreiging van overstroming én het bieden van werkgelegenheid. Samen vormen de circa 8.000 voorwerpen een fysieke weergave van de cultuurhistorie in dit gebied.

De rondleiding van de leden van de sociëteit werd verzorgd door een 3-tal enthousiaste gidsen. Onderwerpen, teveel om op te noemen passeerden de rubriek. Het gebied, vroeger woest en ledig, maar ook de wijzigingen in de leefomgeving als gevolg van de dreiging van het water. Zomaar een poepdoos uit de verpleegafdeling, een oeroude harpoen, Romeinse vondsten, een kruidenierswinkel, een hondenkar van de melkboer, het museum café van vroeger en de jeugd van toen, alles kwam voorbij. Ook hier weer werd het bezoek afgesloten met een kijkje in de museumwinkel.