Geheimen over Middeleeuwse vrouwen

Amateurarcheoloog Huib van Verseveld jr. geeft komende woensdag 19 juni 2024 een lezing over opgravingen in het Utrechtse Elst. De oud-Elstenaar doet dit in verband met de expositie ‘Gouden Vrouwen’ in museum Het Rondeel in Rhenen.

Tijdens de bouw van huizen op de Heideweg in Elst werd in 1981 een Merovingische begraafplaats ontdekt. Deze begraafplaats heeft in totaal 260 graven prijsgegeven. Deze ontdekking schijnt een totaal ander licht op de zogenoemde (vroege) middeleeuwen. “Als wij aan de middeleeuwen denken, dan is het donker, zwart en slecht. De onderbelichte Merovingische periode, die loopt van circa 400 tot 700 na Christus, is juist het tegenovergestelde”, vertelt Van Verseveld.

De Bennekommer neemt tijdens deze lezing een stukje geschiedenis van Elst onder de loep. Van Verseveld gaat in op de vraag waarom juist op deze plek een begraafplaats was, toont foto’s die genomen zijn tijdens de opgravingen en vertelt welke vondsten er zijn gedaan en waar zijn deze nu zijn.

Van Verseveld helpt daarnaast als vrijwilliger mee aan diverse opgravingen in de regio. Ook reist hij elk jaar naar Egypte om daar deel te nemen aan het blootleggen van een grafveld voor arbeiders bij een steengroeve.

Hij geeft de lezing ter gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan van Het Bestegoed en de feestweek die daarvoor wordt georganiseerd. De lezing maakt onderdeel uit van het programma ‘Zoute Inval’ van de bibliotheek Elst.

De lezing vindt plaats van 10.30 uur tot 11.15 uur in multifunctioneel centrum Het Bestegoed aan de Tabaksweg 20 in Elst. De toegang is gratis.