Limes lezing

25 oktober 2018 Limes lezing door Paul van der Heijden

Vier eeuwen lang vormde de Limes een zone waarmee de Romeinen hun territorium afbakenden met forten (eerst van hout, later – na 2 eeuwen – van steen). Alleen in tijden van oorlog ging deze grens op slot, maar de Romeinse tijd is de langste periode van vrede uit de geschiedenis van Europa. De Nedergermaanse Limes is genomineerd om, wat de militaire aspecten betreft, in 2021 geplaatst te worden op de Unesco-lijst van Werelderfgoed.

De bestuurlijke organisatie van de Romeinen was uiterst efficiënt, de wegen waren van hoge kwaliteit en de veiligheid kon goed worden gewaarborgd. De mobiliteit van mensen (hele legioenen!) was ongekend hoog en daarmee ook het uitwisselen, met alle omringende landen, van goederen, ideeën en culturen. Kortom: het was de eerste multiculturele samenleving van Noordwest Europa.

Ergens tussen 400 en 450 werd onze omgeving helemaal ‘Frankisch’ en zou je de Franken eigenlijk de ‘nieuwe Romeinen’ kunnen noemen. Karel de Grote was een verre nazaat van de Franken en droomde in het jaar 800 van een vernieuwd Romeins Rijk …

In de Middeleeuwen verdween deze mobiliteit om pas veel en veel later weer een vergelijkbare rol te gaan spelen.

zie verder www.romeinen.nu