(Pis)potten verzameling en aanverwante zaken van Bep Dekker

In vele jaren verzamelden Hens en Bep Dekker een indrukwekkende collectie van Pispotten en aanverwante artikelen.

Bep Dekker beheert deze collectie nog steeds en een eerder opgestelde fotopresentatie hiervan is aan Kobus van Ingen beschikbaar gesteld om te vertonen in de sociëteit van de HVOR.
Indrukwekkend mag deze verzameling van honderden potten zeker genoemd worden. Voorbeelden uit de vroege middeleeuwen, opgravingen in de omgeving van Rhenen, een schilderwerk van Jan Steen, exemplaren van over de gehele wereld. Dat alles passeerde de revue. De vertoonde beelden werden, zoals Kobus van Ingen dat uitstekend beheerst, gelardeerd met leerzame, interessante, maar ook grappige voorbeelden, vormen en gebruiken.

Boven dit artikel zien we een foto van Bep Dekker in geanimeerd overleg met een Belgische collega verzamelaar. Zo bleek ook dat dit soort verzamelingen over de gehele wereld in musea te vinden zijn. Zelfs een lijst met alternatieve benamingen in de Nederlandse taal, en een overzicht van spreekwoorden en gezegden kon vandaag in de presentatie niet ontbreken. De humor verhoogde ook nog eens het plezier voor alle aanwezigen.