Wandkleed Cunera: cultureel erfgoed van Rhenen

In het ‘Oude Raadhuis’ op de Markt hing tot voor kort het prachtige Cunera-wandkleed. Na de verbouwing tot ‘Stadsmuseum’ was er geen muur meer over om dit terug te hangen. Het Cunera-wandkleed: ‘… een stukje geschiedenis van een vrouw en een stad, die elkaar helemaal gevonden hadden.’ (Bron: ‘Een boekje open over het Cunera-wandkleed, ISBN 90-800286-4-9 uit 1994. Een uitgave van de HVOR – Historische Heuvelrugreeks nr. 5.)

Op dit moment (mei 2019) ligt het ‘ergens’ opgeslagen, maar het verdient een prominente plek in de gemeente Rhenen. Een plek waar iedere bewoner van de gemeente Rhenen en vooral ook iedere nieuwe bewoner van onze gemeente, wel eens komt. Een plek waar dit historisch unieke wandkleed tot haar recht kan komen. Ik hoop dat B&W hierop zal reageren! (lees verder: 14 oktober)

Cunera-wandkleed boekje

Graag willen wij ook de belangstelling peilen voor dit boek: “Een boekje open over het Cunera-wandkleed”, geschreven door M. Koning-Van der Veen. Bij voldoende belangstelling zal dit boek herdrukt gaan worden. U kunt via info@oudrhenen.nl melden als u dit boek wilt bestellen. Mocht u meer informatie willen hebben, neem dan contact op met Anne Uiterwijk, 06 – 1022 5796.

Zie alles (?) over de identiteit van Rhenen: https://www.oudrhenen.nl/historie-van-rhenen/identiteit-van-rhenen-met-links/

Tot 2018 hing het wandkleed in het Oude Raadhuis

Mia Koning

10 september 2019: Het wandkleed is opgespoord. Hier ziet u de foto’s. Er lijkt enige restauratie nodig …

Vooralsnog is de vraag: ‘Waar komt het wandkleed te hangen?’ nog niet beantwoord, maar er wordt over nagedacht!

14 oktober 2019: Het wandkleed hangt in de personeelsruimte (kelder) van het Huis der Gemeente, in afwachting van een definitieve locatie! Dank voor degenen die dit mogelijk hebben gemaakt! Foto’s volgen nog. Inmiddels zijn we ook in gesprek met wethouder mevrouw Simone Veldboer en hebben we korte lijnen met het Cunera Gilde en het Stadsmuseum. Wordt vervolgd …