Crisisjaren in Zeist en omstreken en Europa van Boven: blik op Ierland

Vandaag kwam de welbekende t.v. serie het Verleden van Utrecht in beeld. In het bijzonder werd aandacht besteed aan de wijze waarop inwoners van Zeist uit de daar aanwezige Metaalindustrie omgingen met de problemen als gevolg van de Beurscrisis van 1929. Pijnlijke gevolgen voor tot dat moment redelijk welvarende gezinnen, zelfs leidend tot ontkenning van de niet te ontlopen werkloosheid, kwamen aan bod.

Maar ook de werkverschaffing, tegen vergoeding van een hongerloontje. Kantoorpersoneel werd met schop en kruiwagen aan het werk gezet, terwijl grondverzetmachines buiten werking waren gesteld.

Zo kwamen onder meer  het Valleikanaal, het voetbalstadion Galgenwaard, en het natuurbad De Bilt tot stand. Dat een en ander niet zonder strubbelingen verliep, zal niemand verwonderen.

Na de koffiepauze werd, in het verlengde van de eerdere presentatie van Dina de Kruijf van 30 januari jl, opnieuw de Republiek Ierland voor het voetlicht gebracht. Ditmaal op prachtige wijze aangevuld vanuit een helicopterview. De bijnaam van Ierland, Eiland van Smaragd werd daarmee eer aangedaan (bron: Europa van Boven).