Eindejaarsbijeenkomst sociëteit/kerstborrel

Ook dit jaar werd op 19 december een einde jaar bijeenkomst gehouden.
Door Bartho Kobus werd in zijn welkomstwoord nog stilgestaan bij het gegeven , dat we ook dit jaar weer afscheid hebben moeten nemen van een aantal leden. Als nieuwe bezoeker werd Cor Ouwehand welkom geheten.
De mannen van de koffie en koek, bij allen welbekend, werden in het bijzonder nog eens bedankt voor hun onvermoeide inspanningen, het gehele jaar door, bij de verzorging van de catering, zoals genoemd koffie met koek, en zo af een toe surprises, zoals een speculaas pakket met Sinterklaas. Dat alles onontbeerlijk voor een uitstekende sfeer in de sociëteit bijeenkomsten. Tot slot werd aan Kobus van Ingen de kersthaas van het jaar uitgereikt voor zijn inspanningen bij de totstandkoming van de vele interessante presentaties.

Naast de gelegenheid voor eenieder, om elkaar alvast prettige feestdagen en een goede jaarwisseling te wensen, werd, zoals het de sociëteit betaamd, nog eens op film bekeken hoe het er met de feestdagen in vroegere jaren toeging. De documentaire “Nederland op film”, tot stand gekomen uit een onuitputtelijke verzameling amateur filmbeelden. Zo passeerden beelden van een oud jaarviering uit 1942 van een joodse familie, voor wie dit droevig genoeg het laatste oud jaar bleek. Maar ook luchtiger beelden kwamen voorbij, zoals de ontwikkeling van de eetgewoonten rond de kerstdagen. Daarbij werd duidelijk een verschuiving van een feest gebaseerd op christelijke tradities, tot een deels grotere nadruk op gezelligheid en commerciële invloeden.

Vanzelfsprekend werd de bijeenkomst afgesloten met een hapje en een drankje. De traditionele groepsfoto mocht natuurlijk ook niet ontbreken.
Al met al, ook nu weer zeer geslaagd.

Eerstvolgende bijeenkomst wordt nu 9 januari 2024