Evacuatiebrieven

Op 4 september 2018 zijn evacuatiebrieven uit mei 1940 in de Hal van de Gedachteniskerk door de familie Von Lindern overhandigd aan Burgemeester van der Pas. Op zijn beurt gaf hij ze in bewaring aan de HVOR. Deze kleine plechtigheid, die de sfeer van een familiereünie had, was hartverwarmend en werd druk bezocht. Je kon een speld horen vallen toen mevrouw, 86 jaar, in haar eigen woorden vertelde over die evacuatie in mei 1940. Zij en haar dochter gaven een zeer persoonlijk familiebezit aan Rhenen omdat het daar thuis hoorde – daar waren zij volkomen van overtuigd. Rhenen en de HVOR hebben de stukken met respect en in dankbaarheid aanvaard.

We zijn nu twee bedankbrieven tegengekomen van families uit Rhenen die in mei 1940 uit Rhenen zijn geëvacueerd en in Krimpen aan de Lek zijn aangekomen en ondergebracht. Zo hebben een aantal inwoners uit Rhenen bij mijn grootouders verbleven. Eind mei hebben zij, weer terug in Rhenen, mijn grootvader (toen huisarts in Krimpen aan de Lek) een bedankbrief gestuurd waarin zij ook schrijven hoe zij Rhenen aantroffen bij terugkomst.

Een stukje historie van Rhenen werd toegevoegd aan de toch al zo rijke en beladen geschiedenis uit die oorlogsdagen. De Sociëteit was een prima gastheer, RTV Utrecht was present (bekijk hier het filmpje) evenals de schrijvende pers.

Evacuatiebrief Baardman

Evacuatiebrief Klomp 1

Evacuatiebrief Klomp 2