Lezing Remmerstein

Op donderdag 28 oktober kon eindelijk weer eens een ledenavond doorgaan, na langdurige stilte t.g.v. Covid-19. Op het programma stond een lezing door Conchita de Jong, over haar wandeling met Annelou Evelein (4e generatie bewoner) in juni 2021 op Remmerstein. De avond begon met een moment stilte i.v.m. het overlijden van Teun Jordaan, één van onze gewaardeerde leden met een indrukwekkende staat van dienst wat de geschiedenis van Rhenen betreft – met name zijn rondleidingen op het Ereveld en zijn verhalen over WOII. Daarna gaf webmaster Arjan Verhagen een korte toelichting op de Cardbox bestanden van Henk Deys die nu op de website voor een ieder toegankelijk zijn geworden.

Een select aantal leden en belangstellenden waren op deze avond present. Conchita had zich wegens ziekte afgemeld, maar een goede vereniging zoals de HVOR is, weet wie zij kan benaderen binnen haar ledenbestand om dit probleem op te lossen. Conchita heeft haar tekst met bij behorende foto’s kunnen doorsturen naar Anne Uiterwijk en zij heeft samen met Bartho Kobus de presentatie verzorgd. De wandeling door de tuin van Remmerstein, gebouwd in 1912, leverde een schat aan verhalen op. Het ontwerp, de architecten, de bewoners, de loop van de geschiedenis, de vrijwilligers – alles kwam aan bod. Opdrachtgevers, architect, tuinarchitect – zij hebben elkaar zeer goed begrepen en hebben ervoor garant gestaan dat huis en tuin volledig in de omgeving zijn op gegaan. Ook de plannen voor het toekomstig onderhoud van de tuin werden toegelicht. Uit het publiek kwamen enkele leuke verhalen die helemaal binnen de presentatie pasten.

Na de pauze werd de film over Remmerstein getoond, die onlangs te zien was in het tv programma Binnenste Buiten van de KRO-NCRV. Daarna vertoonde Bartho Kobus de film die hij, in hartje zomer, mocht maken, niet alleen van de tuin van Remmerstein, maar ook binnen het gebouw.

Het was een mooie avond en er werd gezellig nagepraat.

foto’s Leo Schoonhoven