28 maart 2017: Lezing over Onderzeebootcommandant Anton Bussemaker

Het verhaal over Bussemaker maakte diepe indruk.

‘Ik heb nog nooit een zaal zo stil horen luisteren’, zei voorzitter Van Ommeren na afloop van de presentatie over onderzeebootcommandant Anton Bussemaker, opgegroeid in Rhenen.

Een volle zaal in De Hof van Rhenen hoorde schrijfster Janet Klink (De Tegenaanval, 2016) vertellen over de succesvolle aanval van Hr. Ms. O16 op vier bewapende Japanse schepen bij Malakka en vier dagen later de ondergang van deze onderzeeboot. Met als treurig dieptepunt dat de Koninklijke Marine het verlies van schip en 41 bemanningsleden toeschreef aan een fout van de commandant. Pas toen in de jaren ’90 het wrak van de O16 werd gevonden, bleek de werkelijke toedracht en kreeg Anton Bussemaker volledig eerherstel.

Diepe indruk op de zaal maakte het verhaal over kwartiermeester Cor de Wolf. Hij was één van de vijf bemanningsleden die de aanvaring met een Japanse mijn aanvankelijk overleefden. Op zijn 35 uur durende zwemtocht naar land, maakte De Wolf mee hoe de ene na de andere kameraad het gevecht tegen de vermoeidheid, de brandende zon, het zout en de golven opgaf en verdronk.

Henk Bussemaker, zoon van de commandant en Jan Maarten Doorman, kenner van de militaire geschiedenis, plaatsten het verhaal in een historisch kader.

Zo’n 150 militairen kregen maandag 6 maart op het Ereveld op de Grebbeberg geschiedenisles. Ze hoorden over de Slag om de berg: de bloedigste veldslag van het Nederlandse leger. Gidsen vertelden over hoe er toen gevochten werd. De 84-jarige Teun Jordaan leidt de soldaten rond. Lees hier het artikel en bekijk het filmpje op de website van RTV Utrecht.