Herinneringstocht evacuees naar Krimpen aan de Lek deel 2

Op 12 maart 2024 werd het eerste deel van een filmverslag van de herinneringstocht deel 1 vertoond. Voor degenen die hier niet bij konden zijn, lees het bericht, gepubliceerd op 12 maart.

Na het welkom door Bartho Kobus werden de jarigen Jacob van de Bovenkamp en Jan Quint, zoals de traditie dat wil, uit volle borst toegezongen.

Vandaag wordt in het filmverslag, mede tot stand gekomen door de inspanningen van Wim Looijen, de terugreis aanvaard met de Raderboot die ook in de meidagen van 1940 een belangrijke rol heeft gespeeld. Na de inscheping bij de oude scheepswerf werd het gezelschap welkom geheten door kapitein van Hulten. Een afvaardiging van het gemeentebestuur, waaronder ook burgemeester Naafs, was aanwezig. De burgemeester van de gemeente Nederlek en het plaatselijke organisatiecomité zwaaiden de passagiers uit. Tijdens een prachtige tocht stroomopwaarts, onder meer langs de gemeente Schoonhoven en de sluizen bij Hagestein en Amerongen, werd een rijkelijk gevuld buffet geserveerd. Genietend van de reis werd onderling opnieuw uitgebreid oude herinneringen opgehaald. De aankomst in Rhenen werd muzikaal omlijst door het welbekende lied “een Schatje van een Stadje”.

Voor een gedetailleerder verslag van deze dag, zie publicatie Oud Rhenen jaargang september 2005.

Kort na deze tocht werd op het gemeentehuis nog een mini tentoonstelling ter herinnering aan de gedenkwaardige reis in zowel mei 1940 als mei 2005 geopend.

Tijdens de bijeenkomst van de sociëteit van vandaag verraste Kobus van Ingen ons tussendoor nog met een afbeelding van een olieverfschilderij uit 1910. Blik op Rhenen, gezien vanuit het Noorden, ter hoogte van de Veense Bomen. Een mooi kijkje op een niet eerder vertoond beeld.