De Democratiefabriek, een interactieve tentoonstelling

Dit jaar wordt stilgestaan bij de beëindiging van de tweede wereldoorlog en de relatieve vrede die wij de laatste 80 jaar hebben beleefd. Het herstel van de democratie is daarbij van groot belang geweest, maar ook de wijze waarop wij daarmee de jaren na de oorlog zijn omgegaan. Ter gelegenheid daarvan is door de stichting Vredeseducatie een reizende interactieve tentoonstelling samengesteld. Deze tentoonstelling is nu te vinden in Rhenen, in de hal van de Gedachteniskerk.

De zogenoemde Democratiefabriek biedt jong en oud de gelegenheid nog eens stil te staan bij zijn of haar eigen positie in de samenleving. De leden van de HVOR sociëteit  brachten vandaag een bezoek aan de tentoonstelling. Door middel van interactieve displays worden indringende vragen aan een ieder gesteld, die vervolgens konden worden beantwoord door aantekeningen in een uitgedeeld boekwerkje. Zo’n 58 vragen kwamen aan bod, die ieder voor zich kon beantwoorden. Dat dit geanimeerde gesprekken opleverde zal duidelijk zijn. De drie hoofdonderwerpen waren Parlementaire Democratie, de Wereldoorlog, inclusief de Jodenvervolging, maar ook het onderwerp Pesten en de Zondebok. Er werd uitgebreid de tijd voor genomen, zoveel zelfs, dat een volgende groep geïnteresseerden, twee klassen met basisschoolleerlingen, even buiten moesten wachten, alvorens ze het zelfde traject konden bewandelen.

Zoals gezegd, een tentoonstelling voor jong en oud, dus ook voor de deelnemers van de sociëteit. Opnieuw een geslaagde en leerzame ochtend.