Video’s

Hieronder vindt u een overzicht van video’s over Oud Rhenen, te vinden op YouTube. Het betreft zowel hedendaagse beelden als oud filmmateriaal.

Archeologie
      • Graven in de Heuvelrug
        Bekijk video

        Wie wel eens heeft gewandeld in de natuur tussen Rhenen en Elst moet ze haast wel eens gezien hebben: grafheuvels. Wilt u meer zien over hoe onze voorouders met hun doden omgingen, kijkt u dan naar de eerste aflevering van de nieuwe serie Verleden van Utrecht.
      • Rhenen: Annemarieke Willemsen – Onderzoeksprogramma Odyssee
        Bekijk video
        Over de Donderberg, het grootste vroegmiddeleeuwse grafveld van Nederland.
Vroegere tijden
      • Het ijskoude verleden van de Utrechtse Heuvelrug
        Bekijk video

        Korte film over het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug. De Plantage Willem III maakt onderdeel uit van de Utrechtse Heuvelrug Hier bevinden zich diverse sneeuwsmeltwaterdalen uit de laatste ijstijd.
      • Van Rossem Vertelt: De Heuvelrug
        Bekijk video
        Historicus Maarten Van Rossem neemt ons aan de hand van zijn persoonlijk fascinaties mee naar vroegere tijden. Deze uitzending: de Heuvelrug. – za 25 jan 2014, 07:15 uur [RTV Utrecht]
Cunera en Cunerakerk
      • Verleden van Utrecht afl.2 Cuneraverering in Rhenen
        Bekijk video
        In deze aflevering van Verleden van Utrecht zien we hoe een tocht van Rhenenaar Lodewijk van Leefdael naar Rome een enorme impuls geeft aan de cuneraverering in Rhenen.
      • De integrerende geschiedenis van de Cunerakerk – Rhenen Inside
        Bekijk video
      • Cunerakerk Rhenen
        Bekijk video
        Een documentaire gemaakt van de Cunerakerk in Rhenen, de toren, het Van Vulpen orgel en het carillon.
Vervoer
      • Reis op de Nederlandse Rijn 1922
        Bekijk video
        De Rijn anno 1922, van Lobith tot aan de Noordzee. Deze is opgenomen ergens in 1922 en beschrijft een tocht van Lobith over de Nederrijn met een raderstoomboot van Rijkswaterstaat. Ergens vanaf minuut 18 komt men aan bij de steenfabriek in de Blauwe kamer bij het pontje naar Opheusden en zien we beelden van de pont en van de arbeiders van de steenfabriek. Verdervarend zien we bij Rhenen de spoorbrug waar een stoompersonentreinsamenstel over de brug komt rijden. Iets verder zien we de “slanke Cuneratoren” en nog iets verder wordt haltgehouden en gefilmd bij een tabaksverwerker.
      • De Nederlandse Spoorwegen in 1924
        Bekijk video
        Beelden van de Nederlandse Spoorwegen in 1924 waaronder ook de spoorbrug over de Rijn bij Rhenen.
      • Tramrit jaren 1930 Zeist – Doorn – Rhenen
        Bekijk video
        Uniek historisch beeldmateriaal van onder meer: Nederlandse Buurtspoorweg Maatschappij NBM
      • 1974 NS over her inbedrijfstelling lijn Veenendaal-Rhenen
        Bekijk video
        NS over her inbedrijfstelling lijn Veenendaal-Rhenen. De spoorlijn lijn Amersfoort – Kesteren.
      • Reactivering De Haar – Rhenen “De Veenendaallijn 1981”
        Bekijk video
        De Veenendaallijn vanaf de start in 1981. Over de her- activering van een deel van de lijn Amersfoort – Kesteren
      • Spitsuur N233 Rijnbrug Rhenen 1970
        Bekijk video
        Uit de tijd “Toen was geluk heel gewoon” het verkeer over N233 en bij de verkeersbrug over de over de Neder-Rijn bij Rhenen 1970.
Wereldoorlog II
      • De Slag om de Grebbeberg 1940
        Bekijk video
        De Slag om de Grebbeberg (11 mei – 13 mei 1940) is een episode tijdens de Duitse inval in Nederland, die werd gekenmerkt door hevige en bloedige gevechten. Een Duitse legermacht van ongeveer 23.000 man probeerde bij de Grebbeberg ten oosten van Rhenen door de Grebbelinie te breken. Deze werd drie dagen lang tegengehouden door eenheden van het IIe Legerkorps, terwijl het Nederlandse leger reserves liet aanrukken. Op 13 mei mislukte een belangrijke Nederlandse tegenaanval ten noorden van de berg; tegelijkertijd werd op de berg zelf de achterste hoofdstelling onder de voet gelopen en brak het moreel van de reserves, continu bestookt door artillerievuur en die dag ook door duikbommenwerpers, waardoor ze naar het westen wegvluchtten. Er werd besloten de hele Grebbelinie te ontruimen; op 14 mei werd het Veldleger succesvol op het oostfront van de Vesting Holland, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, teruggenomen.
      • De Grebbeberg – Documentaire (Ten Strijde, NPO)
        Bekijk video
        Omdat Nederland te weinig mannen en middelen had, tegenover een grote Duitse overmacht van goedgetrainde soldaten met moderne wapens. Jort en Pieter Jan volgen de tragische strijd om de Grebbeberg van dag tot dag. Vanuit het gezichtspunt van Jan Soldaat.
      • Resten uit WOII gevonden bij Rhenen
        Bekijk video
        Archeologen hebben op de Grebbeberg in Rhenen bijzondere resten gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Ze stuitten op geschutsstellingen en loopgraven die tijdens de oorlog door de Duitsers zijn gebruikt. Volgens het Archeologisch Adviesbureau gaat het om een belangrijke vondst. Over de Nederlandse verdedingswerken bij Rhenen is al veel bekend, maar over de Duitse stellingen een stuk minder. De stellingen zijn aangelegd in de nadagen van de oorlog, toen de Duitsers de verdedigingslinie omdraaiden, om zo de geallieerde opmars te stoppen. Nederlandse mannen moesten als dwangarbeider het werk aan de loopgraven verrichten en raakten gewond toen geallieerden de Duitse verdediging beschoten.
      • Battle of the Netherlands – May 1940 [five unknown facts]
        Bekijk video
        The story of the German invasion of the Netherlands (1940) looks self explanatory. Yet, if you haven’t read much about the Battle of the Netherlands, some things might surprise you. In this video I’ll present five facts you didn’t know about the German conquest of the Netherlands. Below you can read more about the Nazi invasion of the Netherlands. An often forgotten episode of the history of the Netherlands and the Netherlands during WW II.
      • Voedseltransporten Rhenen / Wageningen 1945
        Bekijk video
        Aan het eind van de oorlog, vanaf 2 mei, vonden er voedseltransporten over de weg naar het nog niet bevrijde westen van Nederland plaats: ten tijde van Operatie “Faust”. Wageningen en Rhenen lagen in het niemandsland tussen Duits en geallieerd gebied. Onafzienbare stapels levensmiddelen ten behoeve van het uitgehongerde westen van ons land stonden langs de Nude opgestapeld.
      • Operation Faust, mei 1945 (Acte 1)
        Bekijk video
        Beelden van Operation Faust gedurende de begin dagen van de operatie in mei 1945.
        Bron: Beeld en Geluid, ID:114513
      • Operation Faust, mei 1945 (Acte 2)
        Bekijk video
        Beelden van Operation Faust gedurende de begin dagen van de operatie in mei 1945.
        Bron: Beeld en Geluid, ID:114510
      • Gerard Schut | Grebbeberg-veteraan
        Bekijk video
        Gerard Schut (100) is een telg uit papierfabrikantengeslacht op de Veluwe. Heeft z’n dienstplicht al vervuld als hij als reservist gemobiliseerd wordt. Gelegerd in de voorlinies tussen Wageningen en de Grebbeberg. Heeft weinig vertrouwen in de kwaliteit van de Nederlandse fortificaties.
      • Albert Slotboom | Grebbeberg-veteraan
        Bekijk video
        Albert Slotboom (104) is de eerste Wageninger die wordt opgeroepen voor de mobilisatie. Hij komt terecht bij de staf van de IJssellinie in Epe. Daar ziet hij de Duitse vliegtuigen overkomen, om korte tijd later te worden overgebracht naar de naar de Grebbeberg.
      • Plaats van Herinnering: Grebbeberg
        Bekijk video
        Voorbeeld van een film uit de reeks ‘Plaats van Herinnering’. (VPRO LUWE vormgeving)
      • Verleden van Utrecht afl.8 De slag om de Grebbelinie
        Bekijk video
        In aflevering 8 gaan we terug naar de Tweede Wereldoorlog. We volgen de belevenissen van soldaat Marinus in de bange meidagen, wanneer hij en zijn kameraden uit alle macht vechten tegen de binnenvallende Duitsers. Zal Marinus zijn grote liefde Bep nog terugzien?
      • Stichting Behoud Oorlogsherinneringen – Rhenen in oorlogstijd
        Bekijk video
        De herinneringen van Jan Bontan aan Rhenen, eind 1944.
      • Interview Teun Jordaan Rhenen 2020
        Bekijk video
        Teun Jordaan was één van de inwoners uit Rhenen die in de meidagen van 1940 moest vluchten voor het oorlogsgeweld en met een boot naar de Krimpenerwaard werd gebracht.
Rhenen
      • Van Rossem Vertelt: Winterkoning van Rhenen
        Bekijk video
        Van Rossem duikt in het sprookjesachtige verhaal van een koningspaar met de bijnamen Winterkoning en Koningin. do 11 dec 2014, 07:11:00 uur [RTV Utrecht]
      • Rhenen 1955 en 1962 + Elst 1957
        Bekijk video
        Oude videobeelden uit Rhenen en Elst opgenomen in 1955 1962 en 1957.
      • Schrijver Nescio en zijn verleden – Gelderse Koppen
        Bekijk video
        Nescio, pseudoniem voor J.H.F. Grönloh (1882-1961) bezocht begin vorige eeuw Rhenen. Dat bezoek haalt de schrijver aan in een van zijn bekendste verhalen: Titaantjes. Hij plaatst zijn hoofdpersoon Koekebakker op het Rhenens viaduct. Kunstenares Willeke van Ravenhorst maakt een standbeeld van de schrijver op het viaduct.
Elst
      • Elst (Utr.)
        Bekijk video
        Elst UTR is een dorpje aan de Rijn. Foto’s uit vervlogen tijden met de muziek van Wim Sonneveld.
      • Toekomst oude dorpshuis Elst onzeker
        Bekijk video
        Het was een school, een dorpshuis en een bibliotheek. Het Oude Dorpshuis in Elst heeft veel dorpsbewoners ooit verwelkomd. Maar sinds 2012 staat het gebouw zo goed als leeg. De Historische Vereniging Rhenen & Omstreken vreest de sloopkogel, maar wil het karakteristieke gebouw graag behouden. [RTV Utrecht]
Prattenburg
      • Landgoed Prattenburg 1/4: arbeid adelt…
        Bekijk video
        De adelijke familie Van Asch van Wijck is al meer dan drie eeuwen trotse eigenaar van Landgoed Prattenburg op de Utrechtse Heuvelrug. Met zo’n 500 hectare bos beslaat het landgoed tien procent van de gemeente Rhenen.
        Jonkheer Henk van Asch van Wijck en zijn vrouw Vicky van Asch van Wijck voelen de plicht om het landgoed in goede staat door te geven aan de volgende generaties.
        Verslaggever Elske Minnema was een hele week te gast op landgoed Prattenburg in Rhenen.
      • Landgoed Prattenburg 2/4: schoolklas op bezoek
        Bekijk video
        Het bos van de familie Van Asch van Wijck is voor iedereen vrij toegankelijk. Het hek om het kasteel en het park gaat alleen op afspraak open. Mevrouw Van Asch van Wijck nodigt regelmatig gasten uit.
        Vandaag komt groep zeven van de Rehobothschool in Veenendaal langs.
      • Landgoed Prattenburg 3/4: appeltaart en kopzorgen
        Bekijk video
        De Scootmobielclub in Veenendaal komt graag langs op Prattenburg. Vicky van Asch van Wijck is een goede gastvrouw en trakteert op zelfgebakken appeltaart.
        Intussen zijn haar gedachten bij heel andere zaken: de rijkssubsidie voor onderhoud van tuinen en parken dreigt te verdwijnen.
      • Landgoed Prattenburg 4/4: vechten voor de toekomst
        Bekijk video
        Het onderhouden en behouden van het landgoed is een hele zorg voor de familie Van Asch van Wijck. Nu ook een belangrijke subsidie van het rijk dreigt te verdwijnen, is het tijd voor actie.
        Vandaag gaat Vicky van Asch van Wijck met een stapel handtekeningen naar Den Haag.