Militaire inzet van postduiven in oorlogen

Na enige technische strubbelingen kon de heer Rob van Putten, luitenant-kolonel der Jagers b.d. aan zijn presentatie beginnen. Zijn interesse in dit onderwerp werd gewekt door opgravingen van een Lancaster In Lexmond/Hei en Boeikop. Daar werd een gele doos gevonden met het getal 28 erop. Er bleek een restant van een dode duif in te zitten.

De geschiedenis van de postduif gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In de presentatie werd verteld hoe dat in zijn werk ging en werd verduidelijkt met foto’s. Mobiele duiventillen werden ontwikkeld van waaruit de duiven werden gelost. Ook in WO I en WO II werden duiven gebruikt. Om duiven te onderscheppen werden valken ingezet. In Engeland werden er zelfs duiven geëerd met een medaille. In Frankrijk worden nog door het leger duiven gelost voor presentatie doeleinden. Daarentegen worden er in India nog volop duiven gebruikt door de politie. China heeft het aantal postduiven drastisch verhoogd (wij hebben een hoop onherbergzaam gebied. Ja. ja..). In Europa is het gebruik van duiven door het leger vlak na de oorlog stilgelegd.

Na afloop ven de presentatie kreeg Jurrie Baars nog even het woord om een kleine toelichting te geven hoe het in de duivensport er tegenwoordig aan toe gaat,

Al met al een leerzame en interessante morgen.