De leden van de werkgroep Virtueel Rhenen zijn in de eerste plaats amateur-historici. Zij brengen vooral hun kennis van de lokale geschiedenis in. Daarnaast reconstrueren zij geveltje voor geveltje, huisje voor huisje, de hele stad Rhenen. Het resultaat hiervan is een complete stad, die echter nog niet bewoond is. Als specifieke technische kennis binnen de werkgroep ontbreekt, zoeken we op projectbasis samenwerking met externe partijen. In 2009 gingen we een samenwerking aan met de afdeling Game development van de ROC A12 in Ede. Dit leidde tot een computerspel dat zich afspeelt op de Vismarkt in Rhenen.
Vlak voor de herfstvakantie 2009 heeft de werkgroep Virtueel Rhenen namens de HVOR met veel plezier de cd-rom met het digitale spel “Rhenen in de Gouden Eeuw” en het “Werkboek Rhenen” aan alle basisscholen in Rhenen overhandigd.
Het door een 4-tal studenten van het ROC-A12 te Ede ontwikkelde computerspel speelt in de Virtuele Stad Rhenen die gebouwd wordt door onze werkgroep Virtueel Rhenen. Het spel is gebaseerd op het mysterieuze feest dat in 1665 op het Koningshuis plaatsvond en speelt zich af op de Vismarkt, waar inkopen gedaan moeten worden voor de hoge gasten. De leerlingen krijgen zo een indruk van wat in de Gouden Eeuw op een markt verhandeld wordt.
Een PABO student van de Christelijke Hogeschool te Ede maakte schriftelijk lesmateriaal in de vorm van het “werkboekje Rhenen“. Naast historische informatie over Rhenen komen ook spreekwoorden en levensomstandigheden aan de orde, evenals vragen bij het digitale spel. Beide producten zijn bedoeld voor groep 7 en 8. Voordat de definitieve versie van het computerspel werd afgerond, is de demo getest bij de eerstejaars leerlingen van sg. Pantarijn in Rhenen. Het werkboek is getest in groep 8 van een basisschool in Ermelo.
Op donderdag 2 juli 2009 hebben de studenten hun producten officieel overhandigd aan de voorzitter van de HVOR, de heer W.A. van Ommeren, tijdens een feestelijke bijeenkomst in museum het Rondeel te Rhenen. Daardoor is de vereniging formeel eigenaar geworden en heeft het bestuur besloten de producten breed te verspreiden onder de scholen van Rhenen.
We hopen dan ook dat de leerlingen door de beide producten, op een plezierige manier via nieuwe technologie, kennis kunnen maken met feiten uit lang vervlogen tijden, gekoppeld aan hun eigen leefomgeving.
Persbericht 15 juni 2009
Unieke samenwerking tussen verleden, heden en toekomst
Regionaal opleidingen centrum (ROC) A12 ontwikkelt game voor Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en Omstreken (HVOR)
Een 4-tal studenten van de Middelbare Beroepsopleiding (MBO) game design van het ROC-A12 te Ede ontwikkelde als afstudeeropdracht een computerspel in de Virtuele Stad Rhenen. Deze virtuele historische stad wordt gebouwd door de werkgroep Virtueel Rhenen, onderdeel van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en Omstreken (HVOR). Het spel is gebaseerd op het mysterieuze feest dat in 1665 op het Koningshuis plaatsvond en speelt zich af op de Vismarkt. Namens de studenten overhandigden Dagmar en Dylan van de Bantuinschool de game en het werkboek aan de voorzitter van de HVOR, de heer W.A. van Ommeren tijdens een bijeenkomst in museum het Rondeel te Rhenen op donderdag 2 juli 2009. Na een korte inleiding over deze unieke samenwerking, presenteerden de studenten zich in hun rol van ontwikkelaar/onderzoeker en gaven een demonstratie van het spel. Na het officiële gedeelte werd het spel gespeeld worden door jong en oud, leerlingen vanuit de doelgroep en genodigden. Uiteraard onder het genot van een drankje.