Aanleiding virtueel Rhenen

 

In het streekmuseum De Casteelse Poort in Wageningen staat een eenvoudige, maar duidelijke maquette van die plaats in de 17e eeuw. Ondanks het feit dat ik al sinds jaar en dag in Wageningen kom, kreeg ik toch een veel beter ruimtelijk inzicht in het verleden van de stad.

 

Ook Rhenen heeft in het gemeentemuseum een tweetal maquettes, niet van de hele stad, maar van twee belangrijke gebouwen: de Cunerakerk en het (inmiddels verdwenen) Koningshuis. Maquettes zijn leerzaam, maar geven ons niet het gevoel dat je door een stad of door een gebouw loopt. Bovendien is figuurzagen niet iets waar ik goed in ben. De digitale reconstructies van oude paleizen, bv op Discovery Channel, spreken ons veel meer aan.

 

In 2001 was ik met vakantie langs de Duitse Oostzee kust. We hebben daar een aantal Hanzesteden bezocht. In het stadje Wismar bezocht ik een kerk waar een 3-dimensionale film gedraaid zou worden over het ontstaan van de betreffende kerk in relatie tot de stad. Het was zo’n film waarbij iedere bezoeker een groen/rood brilletje krijgt om stereoscopisch te kunnen zien. Het bleek om een verbluffende animatie te gaan, waarbij de bouw van de kerk op een voor iedereen toegankelijke manier op wetenschappelijk verantwoorde manier uit de doeken werd gedaan.

 

Het meest veelbelovend lijkt een “spelletje” te zijn. Voor de WorldExpo 2000 in Hannover heeft dezelfde firma die de film over Wismar maakte een drie dimensionale maquette van de Duitse stad Quedlinburg gemaakt. Ziet er veelbelovend uit.