De Grebbeberg van 855 tot 2010 een tijdsbeeld aan de hand van beelden verzameld door Hens Dekker

Vandaag presenteerde Dina de Kruijf ons een bloemlezing van beelden uit de collectie van Hens Dekker, verzameld in 2010. De beelden onder het thema Burendag gingen vergezeld van persoonlijke herinneringen van Dina als voormalig bewoner van het “‘Grebbekwartier”. In het bijzonder besteedde Dina aandacht aan de periode 1900 tot 2010, waarbij de thema’s landschap, kunstgeschiedenis, wonen, sport, bedrijvigheid, horeca en vertier uitgebreid aan de orde kwamen. Beelden te veel om op te noemen. Op geheel eigen wijze wist zij ons te boeien met vergelijkingen oud en nieuw op dezelfde locaties. Samenvattend, een verrassende en boeiende kijk op het noeste verzamelwerk van Hens Dekker.

Zie ook de tekst hieronder uit de uitgave Oud Rhenen van 2011 no 1.

Inleiding
Tijdens de nationale Burendag op 25 september 2010 is met de bewoners van de Grebbeweg, via ruim tweehonderd afbeeldingen in een PowerPoint presentatie, stilgestaan bij de geschiedenis van hun directe woonomgeving. De dwars over het zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug lopende weg, behoort tot de meer bekende doorgaande wegen van Nederland en tot de oudste van de provincie Utrecht. Ieder jaar opnieuw komt de weg landelijk in beeld bij de dodenherdenking van de Tweede Wereldoorlog bij de Militaire Erebegraafplaats en als er belangrijke wielerwedstrijden plaatsvinden. Het aan de weg gevestigde Ouwehands Dierenpark met een bezoekersaantal dat in de richting van een miljoen per jaar gaat, vergroot nog de bekendheid. Bovendien werd in 1950 de Grebbeberg een officieel natuurreservaat en in 1995 het eerste aardkundig monument in de provincie Utrecht, waar toeristen op af komen. Als deel van de Via Regia van het westen van Nederland met Duitsland, was de ruim twee kilometer lange verbindingsweg over de vijftig meter hoge ‘berg’ al sinds de Middeleeuwen als handelsweg in gebruik. De Grebbeberg werd midden 19e eeuw een trekpleister voor ‘vreemdelingen’ en daardoor werd de Grebbeweg een belangrijke verbindingsschakel. Bezoeken van mensen van koninklijke bloede, bekende kunstenaars en sporters hebben door de eeuwen heen het goede imago van het Grebbeweggebied versterkt.

Klik hier voor meer info.

Tijdens de bijeenkomst van de Sociëteit waren de koffie en de koek, zoals van ouds weer perfect geregeld door de onvolprezen “”mannen van de catering””.
Wat zouden we toch moeten zonder al onze vrijwilligers binnen de HVOR.

Op 15 oktober verzamelen om 9.15 uur aan de Kuilweg.