Gestimuleerd door wethouder Geert van Gesink werd, na een voorlichtingsavond op 4 januari 1959, het besluit genomen om de Coöperatieve Diepvriesvereniging Achterberg en Omstreken G.A. op te richten. In totaal 42 leden, met burgemeester Bosch van Rosenthal voorop, namen ieder een aandeel van 200 liter koelruimte in de diepvriescentrale tegen betaling van 500 gulden. Al op 19 juni kon de kluis door de voorzitster Streekbelangen z.o. Utrecht worden geopend. De eerste steen was op Koninginnedag gelegd door de echtgenote van de burgemeester, Jkvr. J.M.A. den Tex. Het perceel, groot 1 are en dertig centiare, had de vereniging voor de symbolische prijs van 1 gulden gekocht. De eerste voorzitter werd hoofdonderwijzer Anne Marius van de Waal die zeer met het wel en wee van de agrarische gemeenschap in Achterberg was begaan.
Als huurder van een 110-literlade in de kluis betreed je via de buitendeur een betegelde ruimte met links een deur naar het invriesgedeelte, waar vlees gratis ingevroren kan worden. Daarnaast geeft een deur toegang tot de bewaarladen voor het onderste deel en rechts een trap die leidt naar het bovenste deel van de diepvriesruimte. Daaronder is de compressor geïnstalleerd. Op de muren zijn onder andere een thermometer en een schakelkast gemonteerd, voor bediening van de carrousel. Deze bestaat uit acht lagen met elk zestien laden, die op een verticale as kunnen draaien. Een druk op de knop activeert een elektromotor, die de gekozen set laden voor de onderste of bovenste deur draait. Een eigen sleutel maakt de lade toegankelijk. Het voordeel van het carrouseltype diepvrieskluis laat zich hier gelden: alle handelingen kunnen verricht worden terwijl je zelf buiten het diepvriesgedeelte blijft.
De diepvrieskluis heeft sinds 2017 een monumentenstatus.
(Bron: De diepvrieskluis in Achterberg bestaat 50 jaar, Hens Dekker, Oud Rhenen, p. 48-57, sept. 2009)
Waar?