Het programma van vandaag wordt geopend door Bartho Kobus.
Allereerst wordt onze jarige van vandaag, Wil Otte, uit volle borst toegezongen. Onze man die iedere week weer met enthousiasme de koffie met koek weet te serveren, had zeker waardering voor deze warme belangstelling.
De reis van vandaag gaat door het oosten van de provincie Gelderland en de Veluwe. Van Doesburg, via Dieren en Eerbeek naar Loenen.
Het landschap kenmerkt zich door de vele kastelen, watermolens en kerken. Ook het Apeldoorns kanaal kwam aan de orde. Dit kanaal loopt van Dieren aan de IJssel via Apeldoorn verder in noordelijke richting tot aan Hattum op de Noord-Veluwe. Het kanaal werd aangelegd om de economie in dit gebied aan te zwengelen, in het bijzonder ten behoeve van de papier- en ijzerindustrie. De producten hiervan vonden gretig aftrek in het westen van Nederland. Met sluizen in het kanaal werden hoogteverschillen tot zo’n 10 meter overwonnen. De papierfabriek De Middelste Molen in Loenen maakte stevig gebruik van deze destijds nieuwe transportmogelijkheid. De kwaliteit van het handgeschepte papier, vervaardigd uit textielvezels, stond zeer hoog aangeschreven, niet in de laatste plaats door het schone water in deze omgeving.
Vervolgens namen we een kijkje in Kasteel ter Horst in Loenen, gebouwd in Renaissance stijl, bewoond door de eigenaar Familie Russelman, waarvan de gezinsleden hun levenswerk hebben gemaakt tot het behoud van dit erfgoed. Wonderlijk genoeg had het achteraanzicht van het kasteel een totaal andere uitstraling uit vroeger jaren. In het koetshuis van dit kasteel was tot 1850 een schuilkerk gevestigd. Na de Franse Revolutie en de hervorming van de kerken in Nederland werden katholieke inwoners van ons land beschouwd als tweederangsburgers. Niet-protestanten konden, tot de verandering van onze grondwet, niet vrijelijk hun geloof belijden. Vandaar de behoefte aan een schuilkerk, destijds gesticht door de adellijke familie van Hackfort. Na een bezoekje aan ook nog enkele protestantse kerken elders op de route, zijn we aangeland op De Vale Ouwe (Veluwe) voor een kijkje op de schaapskooi Hoog-Ruurlo en het Uddelermeer, het hoogste meer van Nederland. Tot slot nog een fascinerende blik op de Ringburgwal naast het meer, ooit aangelegd ter verdediging van de ijzerproductie in deze regionen tegen invallen van buitenaf zoals door de Vikingen. Met een laatste blik op Molen de Hoop in Garderen was het einde van deze boeiende ochtend alweer bereikt.
De waardering voor het voorwerk bij de bewerking van de beelden door Bartho Kobus werd met een applaus bevestigd.