Markante vrouwen uit Rhenen en omstreken

De HVOR lezing ‘Zij/Hij’ van 17 oktober, in samenwerking met het Stadsmuseum, werd goed bezocht. Het bleek een vliegende start te zijn voor de samenstelling van een lijst van 101 vrouwen die in Rhenen en omstreken een belangrijke rol hebben gespeeld. Hoe mooi zou het zijn als wij de geschiedenis van Rhenen, die uit zoveel invalshoeken al is beschreven en vastgelegd, zouden kunnen uitbreiden met een hoofstuk over markante vrouwen – door hedendaagse Rhenense (en Elster en Achterbergse vrouwen!) verteld! Deze verhalen behoren immers ook tot onze geschiedenis en zijn het zonder meer waard om verteld en beschreven te worden!

 

  

Jan Maarten Doorman en Just Vlak, HVOR

Wij (HVOR en Stadsmuseum) roepen u op om met uw verhalen te komen. Ook als straks een lijst zal worden gepubliceerd (er wordt hard aan gewerkt…), zullen aan- en opmerkingen welkom zijn.

Mirjam Groenendijk en Maike Woldring van het Stadsmuseum
foto’s Leo Schoonhoven

27 oktober 2019: KIJK! Ons project is inmiddels landelijk bekend! Lees nieuwsbrief 10 100 jaar vrouwenkiesrecht

23 december 2019: Lees verder https://www.gelderlander.nl/rhenen/dit-zijn-de-rhenense-powervrouwen~acbbc1b6/

De tentoonstelling ‘14 Opmerkelijke Vrouwen van Rhenen’ is tot en met 20 juni 2020 in het Stadsmuseum Rhenen.

Een heilige, een horeca-uitbaatster, een veervrouw, een filosofe, een minnares van een koning, een domineesvrouw. Het zijn zes van de vrouwen die men ontmoet in de expositie ‘14 Opmerkelijke Vrouwen van Rhenen’ in het Stadsmuseum Rhenen, van 21 december tot en met 20 juni. Vrouwen die bekend zijn, zoals de heilige Cunera en ‘Tante Loes’ van café-restaurant-hotel ‘De Stichtse Oever’. Hotspot van Rhenen en plek van voorbereidingen van tv-programma’s als ‘Spel zonder grenzen’ en ‘Farce Majeur’.

Maar ook staat men oog in oog met vrouwen die verstopt zijn geraakt in de plooien van 1700 jaar Rhenense geschiedenis.

Lees het persbericht: expo 14 Opmerkelijke Vrouwen van Rhenen in Stadsmuseum Rhenen.