Naar buiten!

Naar buiten! Zandleven & tijdgenoten in Rhenen (1880-1960)

t/m 15 februari 2024

In Stadsmuseum Rhenen kunt u genieten van zo’n 50 schilderijen van kunstenaars van wie het hart geraakt werd door Rhenen. Kunstenaars die tijdelijk in Rhenen woonden of de stad bezochten tussen 1880 en 1960. Rhenen en omgeving waren erg gewild: pittoresk en weg van de drukte! Ook de soberheid van het landleven trok. Met hun schilderkist gingen de kunstenaars op pad. De uitvinding van verf in tubes, rond 1850, maakte direct schilderen in de buitenlucht mogelijk.

U ziet werk van Jan Adam Zandleven, Ferdinand Hart Nibbrig, Willem Bastiaan Tholen, Hendrik Roodenburg en David Schulman. Realistisch, pointillistisch en vrijwel abstract. Duidelijk wordt wat iedere kunstenaar prikkelde om naar Rhenen te komen. De expositie maakt ook uitstapjes naar de Veluwe en Brabant, en toont ander werk uit het oeuvre van de vijf kunstenaars.

Jan Adam Zandleven, Boomlandschap, 1911, particuliere collectie.

Ferdinand Hart Nibbrig, Rhenen, particuliere collectie

100ste sterfdag Jan Adam Zandleven

Aanleiding voor de tentoonstelling is de 100ste sterfdag van Jan Adam Zandleven, op 16 juli 2023, in Rhenen. Hij vestigde zich in 1918 in de stad. Zandleven krijgt – met zo’n 20 kunstwerken – een speciaal eerbetoon. Van de andere kunstenaars worden 5 tot 10 schilderijen of tekeningen gepresenteerd.

Verzamelaars uit het hele land zorgen met hun bijzondere bruiklenen voor een unieke aanvulling op werk uit onze eigen collecties. Niet eerder waren er zoveel geleende werken van Hart Nibbrig in Rhenen te zien! Het is ook bijna 40 jaar geleden dat hier een Zandleven-expositie was.

Een door Ids Zandleven (achterneef van Jan Adam Zandleven) ingesproken audiotour biedt 10 bijzondere verhalen.

Recent van de pers:

Zandleven & zoon

‘Zandleven & zoon’, geschreven door Ria Zandleven-Snoek. Een ode aan het bewogen kunstenaarsleven van Jan Adam Zandleven. Ook te koop in de museumwinkel.

Met speciale dank aan:
Bruikleengevers, familie Zandleven voor hun advies, betrokkenheid en hun financiële bijdrage, Agnes van den Brandeler Stichting, Jan Huibers, Kunsthandel Studio2000 en Stichting Gebroken Lente, Rhenen.