Leerlingen basisscholen aan de slag met scholenproject Wederopbouw
Lekker in de zon een rondwandeling door Rhenen maken, samen met architect Harm Post. Ondertussen de vragen beantwoorden op het formulier met prachtige foto’s van de Wederopbouw monumenten.
Op deze manier kijk je heel anders tegen je eigen stad aan. In museum het Rondeel hangen allemaal gordijnen die cirkels omsluiten. De heer Deys opent de cirkels en vertelt over de verwoesting tijdens de oorlog en de wederopbouw die al snel op gang kwam. In de Commanderij maken de leerlingen via een film kennis met de producten van hun schoolgenoten tijdens het project 75 jaar Slag om de Grebbeberg. Zo kunnen ze inspiratie opdoen. Want ook zij gaan een werkstuk maken, maar dan over de Wederopbouw. Toch blijft de videoclip ‘Morgen zal het vrede zijn’ hangen bij de leerlingen. Ze worden er stil van.
Van te voren heeft architect Harm Post de groepen op school al voorbereid op het thema Wederopbouw. Die kennis komt tijdens het museumbezoek en de fotospeurtocht goed van pas. En nu op school aan het werk om het mooiste werkstuk te maken over de Wederopbouw, want de mooiste werkstukken verdienen een leuke prijs van de jury.
Eben-Haëzerschool wint eerste prijs voor werkstuk Wederopbouwproject Overzicht
Datum: 23 juni 2017
Het scholenproject Wederopbouw sloot donderdag 16 juni af met de uitreiking van de prijs voor het beste ontwerp voor onze stad Rhenen. De opdracht aan de scholen luidde: In de tweede wereld oorlog is Rhenen vernield door bommen. Toen zijn plannen gemaakt om de stad weer op te bouwen. Dat is gelukt! Maar stel dat jij een nieuwe stad mocht bouwen, zou het dan ook zo doen of heel anders?
Het resultaat van deze opdracht in dit project zijn prachtige, fantasierijke en ook praktische ontwerpen, uitgevoerd als maquette, kijkdoos of digitaal. Uiteindelijk mochten de leerlingen van de Eben-Haëzerschool de beker in ontvangst nemen voor hun fantasierijke en keurig afgewerkte stad.
Het is leuk om de gedachtegang van de kinderen te volgen en te zien hoe ze met de kennis van nu een stad voor toen hebben ontworpen. Zo is er bijvoorbeeld ook een echt Pandasia gebouwd.
De 6 beste ontwerpen werden tot 15 juli 2017 tentoongesteld in Museum Het Rondeel.