Bijeenkomsten (oud)

2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017

4 april 2023
De jarigen van vandaag: Leendert vd Bovenkamp, Jan Quint en Will Otte. Heren van harte!

Helaas was er geen verslag beschikbaar van het programma van vandaag. Meldt u aan voor de komende dinsdagen!
 
 
 
 


28 maart 2023
Op zijn onnavolgbare wijze vertelde Kobus van Ingen ons vandaag over de interessante geschiedenis van de baksteenindustrie in onze omgeving en in de Betuwe.


21 maart 2023
Deel 4 van de serie over Wilhelmina kwam vandaag aan bod. Hoe graag zij af wilde van de versplintering van de vooroorlogse regering: zij verwachtte dat Schermerhorn en Drees dat voor elkaar zouden krijgen. Zij wilde zijn zoals haar volk en woonde een tijd in een ‘gewone’ villa in Breda. Prinsjesdag werd er eentje zonder paarden, zonder uniformen – kortom geen poespas. Maar het vernieuwingskabinet slaagde niet, de oude partijpolitiek herleefde. De saamhorigheid zoals die er was tijdens WOII verdween, weer een teleurstelling die zij ervoer. Indonesië werd een hoofdpijndossier maar vlak voor de abdicatie tekende zij voor een zelfstandig Indonesië. Zij ving vluchtelingen uit Indonesië op in paleis ‘t Loo, zij stuurde kerstkaarten in het Hongaars naar de vluchtelingen met wie zij in ’57 kennis had gemaakt. De laatste teleurstelling die zij te verwerken kreeg, was de dreiging van het mislukken van het huwelijk van haar dochter Juliana. In haar laatste jaren gaf ze haar creativiteit de ruimte. Haar begrafenis (iedereen in het wit) herinneren we ons allemaal nog.


14 maart 2023
Vandaag kwam een stukje geschiedenis van Rhenen aan bod. Arend Bovenschen vertelde over zijn opa: smid in Rhenen – die wist wat werken was! Waar nu Zonneberg makelaardij (zie foto) is gevestigd, was vroeger de smidse van de opa van Arend. Een familie geschiedenis ontrolde zich en vele herkenbare namen en afbeeldingen kwamen voorbij. Arend wist vandaag bijna 50 aanwezigen (!) van begin tot eind te boeien.

Zijn verhaal leest u hier: HVOR SOC 14 mrt 2023
Een mooi voorbeeld hoe een familiebedrijf zich telkens wist aan te passen aan de veranderende economische omstandigheden. Het is bekend: zij die zich aan de omstandigheden weten aan te passen, houden het ‘t langst vol …


7 maart 2023
We (40 personen) kregen van Bartho zijn filmische impressie te zien van ons nieuwe onderkomen op de Herenstraat – het draaiboek van de verhuizing werd toegelicht door onze voorzitter. Vier (!) jarigen namen naast elkaar plaats en werden hartelijk toegezongen: Ben (Bart) van Laar, Geurt Szabang, Cees van Walsem en Guus Melenhorst. Van harte heren!

We keken naar deel 3 van de film over Wilhelmina. Nu zij met Juliana was overgebleven, ging zij op zoek naar een geschikte echtgenoot voor haar dochter en zoals we allemaal weten werd die gevonden in de persoon van Bernhard van Lippe-Biesterfeld. De bevolking was wel toe aan vrolijk nieuws, zeker gezien de ontwikkelingen in Duitsland. Wilhelmina moest niets hebben van Hitler c.s. en de geschiedenis van de Koninklijke familie kennen we allemaal. Wilhelmina’s houding in combinatie met de oorlog vergrootte in Nederland de populariteit van het Koningshuis, van de Oranjes. Zelfs de meest fervente Oranje-critici in die dagen voelden sympathie voor haar.


21 februari 2023
Opnieuw een hoge opkomst – we gaan er bijna aan wennen, dank allen voor jullie komst! Het toont maar weer eens aan hoe belangrijk de Sociëteit voor Rhenen is.

Nieuw adres HVOR febr 23 Onze voorzitter vertelde de details over ons nieuwe onderkomen op de Herenstraat – het is inmiddels uitgebreid in de media verschenen! Houd onze website ook in het oog, nieuws wordt er zo spoedig mogelijk opgezet.

Na enige technische strubbelingen (opgelost door Bartho, dank) kon deel 2 van de film over Wilhelmina vertoond worden. Haar inauguratie, haar huwelijk, haar – na enige stilte – inzet om de monarchie bij de mensen bekend en geliefd te houden. Een boeiend verslag.


14 februari 2023
Alle ruim 40 (!) aanwezigen zongen de jarige van vandaag, Evert Mager, hartelijk toe – hij deed er zelf enthousiast aan mee!

Edo Gerkema hield vandaag zijn presentatie en vertelde over Utah, één van de 50 staten van de Verenigde Staten met Salt Lake City als hoofdstad, bekend van de Olympische spelen en de schaatswedstrijden. Het symbool van Utah is de bijenkorf en deze afbeelding zie je overal. Het symboliseert de ijver en onderlinge samenwerking.  

“Tijdens mijn 2-maands verblijf in de Amerikaanse staat Utah heb ik in verschillende weekenden een aantal bekende nationale parken (met vele canyons en onvoorstelbare rotsformaties) bezocht. Afstanden zijn voor Nederlandse begrippen wat groter. De meeste tijd heb ik naast mijn werk doorgebracht in Salt Lake City. SLC is de hoofdstad van Utah en bekend van de Olympische spelen en de schaatswedstrijden en vooral ook vanwege de mormonen,  die daar hun hoofdcentrum hebben. Met slecht weer kan je in hun wereldwijde “Church History Library” dagen (gratis) doorbrengen op zoek naar voorouders in de vrijwel alle denkbare archieven op microfiches. In de herfst biedt de natuur ook een schitterend en uitgebreid palet aan kleuren.”

foto’s : Edo Gerkema


 
 
 
 
 
 
 


7 februari 2023
Twee jarigen vandaag: Leo Schoonhoven: onze HVOR fotograaf tikte de 83 aan en Rein Ferwerda mocht 77 bijschrijven – van harte heren! foto: Kees Waiboer

Henk Hendrikse praatte ons bij over de gezondheidstoestand van Smit Sr. Het lijkt erop dat hij vooralsnog niet sterk genoeg is om met hem mee te gaan naar de Sociëteit. Uiteraard wordt zijn opvallende verschijning node gemist…

We keken vandaag naar deel 1 van de reportage over koningin Wilhelmina, die op haar 10e haar oude vader al verloor. Haar moeder, regentes Emma, stoomde haar dochter klaar voor de troon. Een interessant beeld van de manier waarop zij dat deed: puur PR van hoog niveau, consequent en met enorme inzet – en dat in die tijd! Boeiend.


24 januari 2023
Als Kobus van Ingen een presentatie geeft, weet hij de aandacht van zijn publiek (ongeveer 45 personen) goed vast te houden. Hij vertelde over zijn reis in 2004 naar Tanzania, waar hij, zijn vrouw en hun schoondochter hun zoon Jacco gingen opzoeken die daar als arts werkte. Prachtige foto’s, primitieve omstandigheden en de eetbare banaan die niet echt lekker werd gevonden door Kobus …

Kobus en Martin werden samen door de Soos toegezongen en we lieten ons het lekkers bij de koffie goed smaken. Van harte heren!

Het is iedere keer weer opvallend hoe de Soos een zeer belangrijk sociaal gebeuren is voor de senioren uit Rhenen en omgeving.

Geachte lezer, mocht u nieuwsgierig zijn geworden – kom langs op de dinsdagochtenden, Kuilweg bij Smits. Een ‘smoelenboek’ helpt u bij het vinden van bekende namen die allen lid zijn van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en omstreken.

Tot ziens!


17 januari 2023
Spreker vandaag – opnieuw bijna 50 aanwezigen! (maar we misten 2 senioren: Smit sr. en Henk Deys…) – was Nees van den Oosterkamp van de werkgroep Elst en Remmerden. Hij informeerde ons over zijn onderzoek (stand van zaken per vandaag) naar de route van de Cunera bedevaart.

Samenvatting zie: Nees presentatie De Cunera processie Rhenen-Elst-Prattenburg_samenvatting

Het promotiefilmpje van Ester Lammers, onze cultuurcoach hier in Rhenen, attendeerde ons op het Cuneraspel dat in september opgevoerd gaat worden. Geïnteresseerden worden van harte opgeroepen om op velerlei manieren te helpen om dit optreden tot een succes de maken.

Zie https://cuneratheater.nl/

We zongen voor de jarige John Schielein – van harte!


10 januari 2023
De Soos is weer actief! Vandaag onze eerste bijeenkomst en de bijdrage kwam van Wageninger Henk Hendrikse: een gefilmd verslag uit begin deze eeuw van het leven op een missiepost in Papoea Nieuw-Guinea, land in Oceanië.

Onze jarige vandaag (eind december …) was Gerda Jordaan – van harte toegezongen door alle aanwezigen!

Henk Hendrikse: “Mijn diensttijd vervulde ik in 1961/1962 en ik werd verplicht naar Nieuw Guinea uitgezonden. Dat bereikte me op een zondag en op de woensdag daarna moest ik al vertrekken. (Kocht nog gauw een huis, had verkering …). Vóór mijn diensttijd had ik nog nooit in een trein gezeten … en dan naar de andere kant van de wereld, waar je de taal niet sprak en waar we (134 jonge mannen) niet konden afmaken waarvoor we gekomen waren – 26 jongens van onze groep sneuvelden. We zijn later 3 keer terug geweest waar de Papoea’s werden verdreven of vermoord. In 2012 hebben wij moeten vluchten naar een veiliger oord …”


20 december 2022
Vandaag opnieuw 50 aanwezigen die deze laatste dinsdagmorgen bijeenkomst bijwoonden. Bartho had een film gemaakt over de Invictus Games, samengesteld uit tv opnames en eigen opnames. Als je ziet wat deze spelen voor velen heeft betekend dan word je, dan worden wij daar stil van.

Twee jarigen van vandaag: Joop Buitenhuis en Evert van de Brink – we zongen deze mannen van harte toe.

Daarna was het tijd voor afscheid. Woorden voor Smit sr. die deze groep ouderen iedere dinsdagochtend een ruimte aanbiedt (de Jopie Slimzaal) om samen te komen, woorden voor Geurt Szabang die onvermoeibaar leden en vrijwilligers enthousiasmeert om rond te vertellen hoe plezierig deze ochtenden zijn, hoe bijzonder de HVOR voor Rhenen is, applaus voor de koffieclub die ons van koffie, een drankje en een hapje voorzag en een ieder een stol meegaf voor thuis.

Woorden van onze oud-voorzitter Willem van Ommeren die een onvermoeibare HVOR- en Rhenenvrijwilliger in het zonnetje zette: Wil Otte. Een zeer persoonlijk cadeau werd hem overhandigd … een haas!

Onze huidige voorzitter en onze vorige voorzitter spreken elkaar…

… en een ieder ander sprak en vond gehoor – een mooi afscheid van 2023!

‘s Middags stonden de heren van de koffie weer paraat om de HVOR-vrijwilligers-bijeenkomst van koffie en een drankje met wat hartigs te voorzien … dank heren, voor uw inzet!

Dinsdag 10 januari gaan we weer van start. Tot dan!


13 december 2022
Met plezier keken alle aanwezigen naar het prachtig gefilmde verslag (met gesproken en geschreven tekst) van ons bezoek in juli aan het Oranje stadje Buren. Deze film was natuurlijk gemaakt door de filmer van de HVOR – Bartho Kobus. Het was een memorabele dag: we mochten immers weer naar buiten, na zo lang vanwege Corona opgesloten te zijn geweest!


6 december 2022
Spreker Rien Pater vertelde boeiend over het ontstaan en de geschiedenis daarna van Valkenheide,   indertijd gesticht op ruim 2 kilometer (loopafstand!) van treinstation Maarsbergen. Hoe jonge jongens (meisjes kwamen niet in aanmerking) werd geleerd wat rust, reinheid, regelmaat en gezond leven (geen sigaretten!) betekent voor een plezierig en succesvol leven. De promotiefilm uit de beginjaren werd ook vertoond evenals de oprichtingsakte – bijzonder dat die bewaard zijn gebleven.

Dank voor dit inkijkje in de geschiedenis van Valkenheide.
 


29 november 2022
Gastspreker Anton van Barneveld, werkzaam als gids in Ouwehand, vertelde ons (we waren met z’n veertigen) over zijn kennis van de geschiedenis van Ouwehands Dierenpark. Natuurlijk weten wij hier in Rhenen al veel over ‘onze’ dierentuin, toch wist hij ons met zijn verhaal te boeien en te verrassen. Vooral de niet aflatende acties om de dierentuin onder de aandacht van het publiek te brengen, hebben indruk op mij gemaakt. Vanaf het allereerste begin greep C.W. Ouwehand iedere kans aan om reclame voor zijn werk te maken, als keurmeester voor hoenders, als directeur van ‘Ouwehands ochtendvoer’ voor hoenders en als directeur van zijn Dierenpark. Tot op de dag van vandaag weet Ouwehands Dierenpark op cruciale momenten in zijn bestaan de aandacht te trekken – en dus te overleven, met als recent hoogtepunt de geboorte van een pandajong op 1 mei 2020.

Ja, ook vandaag hadden we een jarige: Axel van Beijnhem, van harte door ons toegezongen.

Onze koffieheren hadden een verrassing voor ons …

Van de Sint lag voor een ieder een tasje klaar met speculaas! Fantastisch, wat een verwennerij! Dank heren.
 
 
 


22 november 2022
Vandaag vertelde Geurt Szabang ons (opnieuw een hoge opkomst!) over zijn zoektocht naar zijn voorvaderen en voormoederen, zijn zoektocht naar de oorsprong van zijn familienaam Szabang (grootvader) en Roelofsen (grootmoeder). Hoe herkenbaar voor velen, als je de geschiedenis induikt: de zoektocht naar werk, naar een plek om te wonen, de trek naar de steden, de ontwrichting van een wereldoorlog … Hoe 2 mensen werk vonden in Duitsland en elkaar vonden in Duisburg. De familie kwam uiteindelijk in Elst terecht. Dankjewel Geurt, voor dit persoonlijke stukje familiegeschiedenis met foto’s en films.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaliningrad


15 november 2022
Het programma kwam weer niet overeen met wat er op de website stond – excuses. Gelukkig deerde dit de aanwezigen ( 45!) niet en keken we met belangstelling naar deel 1 van de DVD over het dorp Laren, een idee van Geurt Szabang. Singer Laren – wie kent dit niet?! Prachtige beelden en we zijn nu al benieuwd naar deel 2! Opnieuw was de sfeer opperbest en als het zo doorgaat, zullen we extra stoelen moeten bijzetten – en dat doen we maar al te graag. Geurt was in zijn element en was was druk bezig om de namen te noteren van degenen die nog niet in het smoelenboek staan.

De jarige van vandaag (nou ja, het was al weer even geleden, nog in oktober) was Aart van de Brink – van harte!

Na de pauze vertoonde Bartho uit zijn rijke verzameling films een ontnuchterend beeld over de woningnood eind 19e eeuw: de plaggenhutten als huisvesting voor veenarbeiders. Daarna een film over de ‘moderne’ melkveehouderij … met melkbussen, een kar met paard – geschiedenis!

foto: Kees Waiboer


8 november 2022
Opnieuw een verrassend grote opkomst, ruim 40 personen – de sfeer was prima! Tot veler verrassing was zelfs Henk Deys aanwezig, gehaald en gebracht door Kees Waiboer. Klasse. Dan benoem ik meteen ook de familie Hendrikse uit Wageningen, die trouw iedere dinsdagochtend Smit senior ophaalt en terug brengt, zodat hij er iedere week de Soos bijeenkomsten kan bijwonen. Dus konden we vandaag de 90-jarige Henk Deys toezingen, afgelopen zaterdag vierde hij zijn verjaardag! foto: Leo Schoonhoven

Een hele plezierige ochtend, nieuwkomers kregen even het woord, foto’s werden gemaakt door Leo: het smoelenboek groeit! Kobus van Ingen vertoonde een Power Point over zijn familie in Rhenen.

Voor velen aanleiding om te reageren met opmerkingen als ‘… oh ja en daarnaast woonde …’ en dan kwam er een andere Rhenense naam voorbij. Foto’s waar nog vragen over waren, werden beantwoord. Kortom, de Soos was op dreef: vóór inwoners van de gemeente Rhenen en door inwoners van de gemeente Rhenen. Plus vandaag uiteraard met een extra lekkere versnapering bij de koffie.

Tot volgende week!


1 november 2022
Wat een opkomst, wat een gezellig geroezemoes – ruim 40 mensen (ook nieuwe geïnteresseerden, welkom!) waren aanwezig en keken naar de motorcross filmpjes uit de oude doos: 1946 – de 1e landelijke motorcross op landgoed Remmerstein met motoren o.a. uit het Canadese leger. Daarna het verslag van de motorcross op 11 mei 1972 op de Grebbeberg – wie luisterde toen niet zondags naar het sportprogramma op de radio?! Na de pauze het filmische verslag van Bartho Kobus uit 2018: de opening van het vernieuwde centrum van Rhenen – een stukje recent verleden.

En ja, er waren 2 jarigen die even in het middelpunt van de belangtelling waren: Jan Maasbach en Edo Gerkema: heren, van harte!

Het ‘smoelenboek’ ging van hand tot hand, een welkom naslagwerk!
 
 


25 oktober 2022
Ruim 40 aanwezigen zagen de presentatie over de vakantie (juni) van Edo Gerkema in IJsland, een bijzonder eiland dat vroeger leefde van de walvisvaart. Nu mag nog maar 1 visser dat doen – tot 2023 … Tektonisch actieve platen zorgen voor, gemiddeld, 500 aardbevingen per dag dus zagen we vele scheuren, brede en smalle kloven in de bodem, stomende warme geisers en heel veel grote en kleine watervallen. Indrukwekkende natuur, de grond is voortdurend in beweging. Zand is zwart gekleurd door de lava en gestolde lava vormde karakteristieke zeshoekige zuilen, basalt genoemd. Maar ook een prachtige natuur met veel bloemen en plantjes, allerlei soorten mos en typische graspollen. En natuurlijk de vele paarden, een zuiver ras.

Dank Edo voor deze indrukwekkende presentatie!


18 oktober 2022
Film: de jaren 1960 – 1965


11 oktober 2022
Excursie Hervormde kerk in Lienden


4 oktober 2022
Twee jarigen: Johan Smit senior en Anne Uiterwijk – zij werden vrolijk toegezongen door 40 aanwezigen! Het saucijzenbroodje van senior werd met smaak verorberd.

Er ontspon zich een informatief gesprek over alle mogelijke bijdragen voor de agenda van de dinsdagmorgen door de aanwezigen, tot vreugde van Kobus van Ingen en mede-organisatoren. Diverse mooie onderwerpen, houdt onze agenda in de gaten! Het worden interessante ochtenden met sprekers zowel uit onze eigen gelederen als gastsprekers van buiten de vereniging. De moeite waard om gewoon iedere dinsdagochtend langs te komen…
 
 
 
 


27 september 2022
Leo en Kobus zouden hun Power Point presenteren over de veranderingen in Rhenen van de afgelopen jaren. Het systeem werkte niet mee maar zoals een goede presentator betaamt, had Kobus een Power Point presentatie uit 2018 bij zich over de bomenteelt in Opheusden: dit dorp is marktleider in de bomenteelt/bomenhandel – dit jaar een omzet die 25% hoger lag dan vorig jaar, met export zelfs naar Japan! Ook de export naar Frankrijk is toegenomen: diverse Opheusdenaren, de Franse taal machtig, hebben zich daar gevestigd. Een bekende naam in de bomenteelt van een aantal generaties geleden is Mauritz, we zagen een oude foto van de grondlegger van dit bomenbedrijf. We zagen hoe vroeger de bomen werden gerooid (zonder kluit) en hoe nu grondverzetmachines de bomen met kluit en al uit de grond schept. Hierdoor is na jaren een  bodemdaling van ongeveer 15 cm. te constateren…

Een boeiende presentatie met in de koffiepauze de traktatie van de jarige De Rhoter!

Volgende week wordt van iedereen gevraagd om zijn/haar inbreng ten behoeve van het nog op te stellen programma voor de Soos-ochtenden. Komt allen, dan gaan we onder het genot van koffie (en dan is er alweer een jarige … en nog een … ) een interessante planning maken.
 
 


20 september 2022
Dina de Kruyff gaf voor ca. 30 mensen een Power Point presentatie met als titel: ‘Bussen door de jaren heen’. Haar onlangs overleden echtgenoot Karel had deze presentatie in februari 2021 klaar liggen maar door corona werd dit uitgesteld. We kregen een uitgebreide en chronologische kijk in de wereld van kleine en grote busbedrijfjes en bedrijven. We leerden dat het overnemen van kleinere bedrijven door grotere van alle tijd is, evenals de discussies over de concessies waarop kon worden ingeschreven. Zonder volledig te zijn, volgen nu een paar namen uit het verleden: Maarse en Kroon, Leguit, Tensen, Velox, GSM, Vonk, WABO, WEBO, Nefkens, VAO en vele plaatjes passeerden de revue. We kennen allemaal nog ‘Centraal Nederland’, daarna ‘Midnet’, eind jaren 90 ‘Connexxion’ en in 2016 Syntus. De gelede bus, de Interliner, de Berenbus (het fenomeen ‘beplakte bussen’), verhalen over uitgeleende bussen, bussen die goederen naar Roemenië brachten…

Hartelijk dank Dina, voor deze presentatie!

We hadden ook 2 jarigen: Bartho Kobus en Kees van Doorn – zij werden door ons toegezongen. De ‘jarige over 2 weken’ kondigde zijn traktatie nu al aan!

Tenslotte riep Bartho een ieder op om met een idee over een presentatie te komen. Heb je iets interessants meegemaakt, wil je wat over je werk vertellen – meld het Bartho Kobus of Kobus van Ingen, dan krijgt jouw verhaal of film een plaats in de Soos-agenda.

Het Smoelenboek? Henk van Ingen meldde dat mogelijk volgende week er al een kijkje in kan worden genomen – komt allen!


13 september 2022

De jarige van vandaag: Hennie van Noord, van harte!
 
 
 
 
 
 


6 september 2022
Onze meesterverteller Kobus van Ingen wist ons weer te boeien met zijn verhaal over de geschiedenis van het Betuwse dorp Echteld. En wat een opkomst! Meer dan de 40 die er vorige week al waren, wat kunnen we trots zijn op deze groep mensen. Het is duidelijk dat de Soos een sociaal maatschappelijke functie in Rhenen vervult – deze conclusie kan wel getrokken worden.

Dit is de ‘binnen’foto, genomen in de ‘Jopie Slimzaal’ op de Kuilweg, door de assistente vandaag van onze ‘hoffotograaf’ Leo Schoonhoven. Deze foto zal straks ook in het interne  ‘smoelenboek’ terug te vinden zijn.

Dit is de ‘buiten’foto, in de stralende zon van 6 september.

Alle Soosleden van vandaag – dank dat jullie met z’n allen op de foto wilden: een mooie start van het nieuwe seizoen. Een mooi HVOR Soos-visitekaartje voor alle inwoners van Rhenen!


30 augustus 2022
We zijn weer begonnen! Een ieder die nog niet voor het interne ‘Soos smoelenboek’ op de foto was gezet, werd door Leo vriendelijk verzocht om even stil te staan vlak bij de ingang, zodat hij zijn werk kon doen. En dat doet hij goed!

Een prachtige opkomst: ca. 40 personen hadden een ontspannen ochtend met het bekijken van Bartho’s film van het muzikale eerbetoon door muziekvereniging ‘Ons Genoegen’ aan Henk Deys op 4 juli van dit jaar. Het was voor hem een ontroerende verrassing om in het zonnetje te worden gezet, die avond. Zelf speelde hij 25 jaar mee en werd daarna beschermheer van deze vereniging. De sfeer die avond was heel bijzonder en bijna on-Nederlands vond ik. Het weer was fantastisch, dat was ook een pluspunt.

Uit volle borst werden 2 jarigen toegezongen: Henk van Beijnhem en Roel van Laar – tachtigers! De traktatie was verrukkelijk: een warm saucijzenbroodje.

Na de pauze bekeken we de film ‘Ode aan de rivier’, ooit bij ‘Andere tijden’ op tv uitgezonden. Zeker met de huidige record lage waterstanden van onze grote rivieren en de verdroging van grote delen van Nederland, was dit een boeiende rapportage van onze ‘samenwerking’ met de rivieren vanaf het moment dat er gefilmd kon worden. Buitengewoon boeiend ook om te zien hoeveel ‘ambachten’ je nog kon onderscheiden. Vandaag de dag zijn er immers nog maar weinig echte ambachten te vinden. Deze film zou ook een prachtige geschiedenisles kunnen zijn, ook om de huidige jeugd uit te leggen wat een ‘ambacht’ is …

Tot slot: wie vinden het leuk om wekelijks, bij toerbeurt, een verslag van de dinsdagochtend te schrijven? Het plaatsen op de website wordt voor je gedaan en je draagt bij aan het levendige en actieve beeld van deze ‘werkgroep’ van de HVOR op de website! Meld je aan!

Anne M. Uiterwijk


5 juli 2022
Met ca. 35 mensen maakten wij van onze laatste Soos-bijeenkomst van de eerste helft van dit jaar een klein feestje. Nadat we in de afgelopen maand een bezoek hadden gebracht aan het Oldtimer Museum in Achterberg en heerlijk kersen hadden gegeten bij de Spees in Opheusden o.l.v. Kobus van Ingen, presenteerde Bartho Kobus vandaag in een mooie film deze belevenissen. Na afloop dronken we gezellig een glas wijn op een geslaagd eerste halfjaar 2022, waarbij we weer een aantal nieuwe leden mochten begroeten.

Ten einde voor met name de nieuwkomers te laten zien “wie wie is”, is besloten een z.g. intern (komt niet op de website!“Smoelenboek” te gaan aanleggen, zodat men elkaar beter en sneller kan leren kennen en herkennen. Een soort naslagwerk met de leden van de dinsdagochtend Sociëteit.

Henk van Ingen zal dit de komende maanden gaan verzorgen en daarvoor werd vandaag van alle aanwezigen een foto gemaakt door Leo Schoonhoven. Zij die deze bijeenkomst hebben gemist, kunnen Leo alsnog even contacten (0317-614160) voor een foto-afspraak. Daarnaast zal Geurt Szabang u de komende maanden benaderen voor enkele persoonlijke gegevens (naam, emailadres, hobby’s, ervaring) – dit alles binnen de AVG.

Onze eerstvolgende bijeenkomst zal zijn op 30 augustus a.s. Fijne vakantie en tot 30 augustus!

Geurt Szabang


26 april 2022
Er was heel veel (40?! 50?!) belangstelling voor het bezoek aan Cunera Vloerbedekkingen, waar baas André Toonen een rondleiding zou geven. De website www.cunera.nl geeft de lezer alle informatie die wij ook kregen, dus beperk ik me tot een aantal weetjes: ‘Van ieder kamerbreed tapijt leveren we ook de karpetten’, ‘Van oudsher focussen wij ons op duurzame materialen’, ‘Circulair tapijten maken – het wordt boeiend om te gaan ervaren hoe de markt hierop gaat reageren!’.  Tot slot de opmerking die de ondernemer André maakte en die m.i. ‘de’ ondernemer kenmerkt: “Je moet kunnen delen om daarna te kunnen gaan vermenigvuldigen”. André Toonen is een goed spreker met zijn bedrijf in zijn hart!

Iedereen luisterde geïnteresseerd en er werden nog zelfs namen uitgewisseld van voormalige medewerkers. De rondleiding gaf ons een kijkje in de imposante hallen waar met zeer speciale machines wordt gewerkt. Niet onvermeld wil ik laten dat Cunera Vloerbedekking al jarenlang een trouwe adverteerder in ons blad is – waarvoor dank! Het was weer een informatieve en leuke ochtend! foto’s Anne Uiterwijk

     


19 april 2022
32 Soosleden vonden vandaag de weg naar onze sociëteit aan de Kuilweg. Gelet op het aantal gestalde fietsen was er vast en zeker sprake van een prachtige lente dag. Na het welkom en de koffie werden maar liefst 26 nieuwe leden welkom geheten. Zij waren niet allen aanwezig, maar wellicht een volgende bijeenkomst? Aangezien er geen jarige in het zonnetje werd gezet, kon met het programma van vandaag worden gestart. Er stonden een tweetal films gepland over het voormalig Nederlands Indië, tegenwoordig Indonesië.

Deel 1 van de film gaf een mooi sfeerbeeld van het Indonesische straatleven in de jaren 60. Mooi in beeld kwam de drukte van dit straat leven. Druk verkeer met vele auto’s en honderden fietsen met daar tussendoor een paard en wagen(tje) en uiteraard de vele voetgangers. Ook werd nog even aandacht besteed aan de tabaksindustrie, die in deze periode een grote omvang had genomen.

Bevrijding van Nederlands Indië

Was er voor de koffie tijdens de vertoning nog wat geroezemoes, dit verstomde geheel bij het zien van de beelden in deel 2 van deze film. Vanuit Merauke werden diverse patrouilles opgezet. Later kwam daar Hollandia als uitvalsbasis bij. Deze patrouilles werden door Nederlanders, Amerikanen en met behulp van de lokale bevolking onder moeilijke omstandigheden uitgevoerd. In de dichte jungle ging men op zoek naar de Japanse bezetter en overheerser. Dat was geen gemakkelijke opgave en in de kampongs werden de huizen van huis tot huis doorzocht. Daarbij werden de vele gruwelijkheden van de bezetter blootgelegd. Bij het zien van deze soms confronterende beelden werd het in de zaal stiller en stiller. Na afloop bleef het ook nog even stil, wat ongetwijfeld betekende dat deze documentaire was binnen gekomen en het besef opnieuw leefde, dat oorlog namelijk tot helemaal niets leidt.

Onder de indruk van dit alles werd de bijeenkomst rond half twaalf afgesloten.

tekst: Dirk de Jong


12 april 2022
Dina de Kruijf maakte met haar presentatie over de NBM en de Remise veel herinneringen los bij alle 30 aanwezigen, een zeer geslaagde Soos ochtend over een grote Rhenense werkgever ‘van vroeger’. Alles begon in 1882 met de Oosterse Stoomtram Maatschappij Utrecht-Rhenen. Iedere stoomloc had z’n eigen naam: Oranje Nassau, Rhenen, Grebbe – om een paar voorbeelden te noemen. In 1887 werd de remise gebouwd: er was plaats voor 5 locs en 10 rijtuigen. De naam Nederlandse Buurtspoorweg Maatschappij bestond van 1900 – 1952. In 1924 werd het interieur en de werkplekken van de remise aangepast aan elektriciteit. Vanaf 1936 werd de NBM een echt autobusbedrijf, in 1938 werd het goederenvervoer stopgezet.

Al in 1942 vonden aanbestedingen plaats en daar zijn ze nooit mee opgehouden. In 1948 wordt de remise weer verbouwd en krijgt als adres Verlengde Trambaanweg 4. In 1952 verandert de naam in NV Nederlandse Buurtvervoer Maatschappij om in 1973 Centraal Nederland te gaan heten.

Dit is in het kort wat zij allemaal over het onderwerp NBM en Remise vertelde, naast de vele foto’s die ze liet zien …

Dank Dina!
 
 
 


4 april 2022
Volle bak vandaag! En een jarige die door iedereen werd toegezongen: Will Otte, die de 75 jaar aantikte – van harte!
foto Leo Schoonhoven

Zeker 45 belangstellenden waren nieuwsgierig geworden naar de reisverhalen en foto’s van Dirk de Jong en Hanjo van Laar. Met een groep van 7 vrienden vlogen zij naar Hanoi, Vietnam, waar ze in 2018, vlak vóór Corona, een reis op motoren hadden geboekt: 1600 km door Vietnam. Vietnam is de grootste exporteur van rijst: behalve dat hun eigen bevolking van 98 miljoen mensen dagelijks rijst eten, zien zij ook nog kans volop rijst te exporteren. De presentatie startte met een Canvas (Belgisch) filmpje, heel kort en heel duidelijk, over de recente geschiedenis van Vietnam: de oorlog die wij allemaal ons nog herinneren uit de jaren 60 en 70. De stad Hanoi: foto’s hoe VOL die stad is … hoe de elektriciteitsdraden bóvengronds in grote kluwens van straat naar straat zijn opgehangen … hoe een trein door een smal straatje rijdt … hoe iedereen de motor/brommer als vervoermiddel nr. 1 hanteert met stampvolle en hoog opgetaste bagagedragers – pure acrobatiek. Bij de zebrapaden geldt: gewoon doorlopen, niet stilstaan want dan gaat het fout …  Prachtige foto’s, te veel om op te noemen. U had er gewoon bij moeten zijn, heel boeiend evenals de diverse filmpjes. De gids en organisator van de motorreis: alles even goed verzorgd.  Een busje vervoerde de koffers, de vrouw van de gids was mee, zorgde voor de gasten, filmde de gasten, zorgde voor het eten als dat nodig was. Kip met rijst afgewisseld met rijst met kip plus enorme hoeveelheden, altijd verse, groenten – uiterst smakelijk klaargemaakt en met een glimlach geserveerd. In de pauze werd ons door Mia de Jong een smakelijk Vietnamees hartig hapje geserveerd: ook uiterst smakelijk klaar gemaakt – dank Mia!

foto’s Dirk de Jong


29 maart 2022
OPROEP: Wie wil namens de Soos en de HVOR meedenken en meedoen in het ‘platform’ van Open Monumenten Dag? Misschien ‘een vrouw van …? Met interesse voor de geschiedenis van Rhenen? Zegt het voort …

We keken met z’n 25-en naar leuke films uit het verleden van de provincie Utrecht. De geschiedenis van Oudewater, gelegen op kletsnatte grond: ideaal voor het telen van hennep en zo ontstond de touwindustrie hier. Van visnetten tot superdikke kabels voor de scheepvaart. De ouwe machines werken nog, mooi om te zien. De Spaanse overheersing heeft ook in Oudewater sporen achtergelaten, in 1575 werd een groot gedeelte van de stad en haar bevolking uitgemoord. Maar Jan van der Lee van de touwslagerij overleefde het en vanaf 1578 bloeide deze industrie op tot de dag van vandaag, onder dezelfde naam.

De turf(= half verteerde plantenresten)industrie bloeide ook in deze provincie. Turf rond Vinkeveen was van goede kwaliteit en toen in de Gouden Eeuw de buitenplaatsen aan de Vecht verrezen, werd de vraag naar turf steeds groter: turf in de haard, turfkooltjes in de beddenpan – en daarna verdwenen de turfkooltjes in de doofpot … Met de komst van olie en gas verdween deze industrie die enorme sporen in het landschap heeft achtergelaten. (Nu de prijzen van olie en gas de pan uitrijzen … zou het niet …?)

Na de pauze een recente film over de Keukenhof van Omroep Max, uit 2020: prachtige opnames – zonder 1 bezoeker… er werd geschiedenis geschreven (en gefilmd). Hoe hoopvol was men toen nog dat het in 2021 voorbij zou zijn, dat de bezoekers weer welkom zouden zijn en het corso weer vele belangstellenden zou trekken …

Dank Bartho voor deze interessante films en tot volgende week!


22 maart 2022
Film “Andere tijden” over een periode in Indonesië die in onze schoolboeken uiterst summier is beschreven. De Japanse bezetter introduceerde in 1942 nieuw geld, een nieuwe taal en nieuwe gewoontes. Het motto was: je moet er maar aan wennen, aan die Japanse bezetter. ‘s Morgens allemaal gymnastiek op straat, de klok op Tokyo tijd en, vooral, heel diep buigen voor de Japanners. “Azië voor de Aziaten”, het was eigenlijk niet eens zo slecht – zo werd het leven toen ervaren. Maar beslist niet voor de Nederlandse Indiërs. De Nederlandse taal werd verboden, ze raakten hun baan kwijt, ze moesten maar voor zichzelf zorgen – om aan eten te komen moesten ze braakliggende gronden maar gaan cultiveren. Ze moesten oppassen als hen de keuze werd voorgelegd: ben je voor de keizer of voor de koningin? Het imperialisme van Amerika, van Nederland, van Engeland werd uitgebannen, de westers georiënteerde samenleving werd grondig herzien. Swingen op de muziek van Glenn Miller gebeurde stiekum … Japan beloofde zelfstandigheid – op termijn … Soekarno kwam op, een boeiende spreker: ‘Vernietig Amerika, vernietig Engeland!’ Nederlands-Indische jongens werden geïnterneerd. In 1945 deden geruchten de ronde dat Amerika ging winnen – 15 augustus capituleerden de Japanners.

Toen begon de onafhankelijkheidsstrijd … toen begon de echte oorlog … Véél erger dan de Japanse tijd …

Anno 2022 – de geschiedenis lijkt zich te herhalen …


15 maart 2022
Met 30 aanwezigen luisterden we naar het glasheldere verhaal over prenten en gravures door onze Erevoorzitter, Henk Deys. Hij werd hierbij geassisteerd door Gerrit van Nieuwenhuizen, de secretaris van onze vereniging. Schitterende exemplaren zagen wij voorbijkomen, de oudste dateert uit 1550. Van oorsprong waren het militaire kaarten, zo was er ook een houtgravure van Amsterdam uit die tijd. Vanaf ca. 1620 werden er koperen platen gebruikt voor gravures. In 1617 was er een Italiaan die de beschrijving van Nederland op zich nam en verantwoordelijk werd voor vele kopergravures met Nederlandse afbeeldingen. We kennen inmiddels allen de kunstenaar Jan de Beyer, die thuis z’n schetsen uitwerkte en de gravure door een ander liet maken. Zo zie je 2 namen onder een afbeelding: de maker (kunstenaar) en de graveur.

In de pauze werden we getrakteerd op saucijzenbroodjes ter gelegenheid van het 60-jarig (!) huwelijk van de heer Smit sr. Van Harte!

Vanaf ca. 1810 kwam de lithografie op waarbij gebruik werd gemaakt van zandsteenblokken. We zagen een pracht voorbeeld van karthografie waar Opheusden op staat, vlak voor de grote overstroming van 1850. Vanaf ca. 1890 kwam een enorme opleving van de karthografie. Tot slot werd ons een foto van een originele kadastrale kaart getoond van wat nu het Binnenveld heet. Het was weer een plezierige Soos bijeenkomst!      foto’s Anne Uiterwijk


8 maart 2022
We (ca. 30 mensen) begonnen, staand, met 1 minuut stilte voor erelid Henk Gieszen, hij overleed vorige week. Hij sprak in de jaren 90 en daarna op straat vele mensen aan en was daardoor verantwoordelijk voor de groei van het aantal leden.  Vandaag was het Geurt die ieder Sooslid opriep om 1 (meer mocht ook…) nieuw lid aan te brengen. Een ieder kreeg een brief en een brochure mee.  Hij is ook jarig geweest, dus zongen we hem van harte toe! Dat gold ook voor Dirk en Ben, ook zij hadden inmiddels hun verjaardag achter de rug. Er stonden weer films op het programma van vandaag: Het verleden van Utrecht, de IJzertijd. Hoe minutieus bodemonderzoek aanleiding gaf om ons te kunnen voorstellen hoe men toen leefde. De komst van de Romeinen maakte een eind aan deze tijd. Daarna een film over bisschop David van Bourgondië, wiens gewaden nog te zien zijn in museum Het Catharijneconvent. Een machtig en rijk man die overal (ook in Amerongen en Rhenen) kerken liet bouwen, een luxe hofhouding had en een kasteel in Wijk bij Duurstede betrok. Wijk bD kwam tot grote bloei onder zijn bewind. Toen hij in 1496 overleed was hij meer dan 40 jaar bisschop geweest.

Na de pauze weer een film: Het Verenigingsleven in Nederland. Door de verzuiling in Nederland bloeide het verenigingsleven meer dan in andere landen. Iedere zuil had zijn eigen vereniging. De Plattelandsvrouwen is één van de oudste vereniging in Nederland. Sportverenigingen kwamen overwaaien uit Engeland, vanaf 1918: cricket, tennis, hockey. In eerste instantie alleen voor de welgestelden, later kwamen het zwemmen, voetballen en gymnastiek in beeld, immers: “Gezonde geest, gezond lichaam” en “Rust roest”. Toen Nederland ontzuilde, ontstonden de vis-, duiven-, en hondenverenigingen. De padvinderij nam een hoge vlucht: in 1937 kwamen 54 landen naar Nederland voor de World Jamboree.

We hadden weer een informatieve ochtend! Heel bijzonder was dat vandaag Erevoorzitter Henk Deys aanwezig was. Volgende week, 15 maart zal hij een lezing geven over prenten en gravures. Zijn buurman op de foto, de heer Smit senior, verklapte dat hij dan gaat trakteren op saucijzenbroodjes – de reden vertelt hij dan. Dus… komt allen!

foto’s Anne Uiterwijk
 
 


1 maart 2022
Weer ‘thuis’ op de Kuilweg! 27 aanwezigen voelden zich erg plezierig om weer terug te zijn in de ‘Jopie Smit’-zaal, al hopen we allemaal dat het volgende week drukker zal zijn. We zongen 3 jarigen toe: Kobus, Aart en John: heren, van harte! De koffie smaakte goed, we vonden allemaal ons eigen stoel weer en genoten van de films (“Ontdek je plekje” en “Het verborgen verleden van Nederland”)  over de geschiedenis van Terschelling, Fries sinds 1942. In 1594, 4 eeuwen geleden, verrees De Brandaris, de ‘trouwe wachter’, de “wijze oude man (of vrouw …)”. Er wordt ook gezegd: “De Brandaris waakt,wij gaan slapen.” In 1835 werd een constructie met lenzen bovenin gebouwd die het licht tot bundels concentreert en die 4 bundels licht schijnen 55 kilometer ver. Het deed de eilanders pijn toen de Duitsers in WOII hun hakenkruisvlag boven in de top van de Brandaris plaatsten. Geen lichtbundels meer, 2 x 4 kanonnen op Terschelling, 550 bunkers, 2.500 Duitsers die werden ingekwartierd – op 2.300 inwoners… Pas toen op 30 mei 1945 de Nederlandse vlag weer in top ging voelden de eilanders zich bevrijd. In de 17e en 18e eeuw was de walvisvaart van groot belang voor Terschelling. Niet in de geschiedenisboeken is terug te lezen over de brand op 18 augustus 1666 toen de Engelse vloot de totale handelsvloot, die voor anker lag bij Terschelling, in brand stak. Een ongekende ramp en voor Michiel de Ruyter ongetwijfeld een grote inspiratiebron om een jaar later de Engelse vloot in de pan te hakken: dit verhaal stond wel in onze geschiedenisboeken… Leuke verhalen verder over het ‘jutten’ oftewel het legaal jatten: tegenwoordig met een 4-wiel-aandrijver plus aanhangwagen, vroeger met kar en paard… Ook over het plots tot rijkdom komen van bewoners, zowel in het verre verleden (De Lutine!) als in het recente verleden. Kortom, een leuke Soosochtend!


22 februari 2022
Opgewekt heette Bartho ons (we waren met 32 mensen!) welkom en bevestigde wat wij al zagen aankomen: volgende week mogen we weer naar de Kuilweg verhuizen met de dinsdagmorgen bijeenkomst! Uiteraard vooralsnog tot aan het volgende ‘weegmoment’ 15 maart, al hebben we eigenlijk wel het vertrouwen dat we voorlopig daar weer kunnen blijven samenkomen. Hij verwelkomde Kobus van Ingen, die na een zwaar ziekbed de energie vond om vandaag langs te komen. Beterschap Kobus! Spreker was vandaag Gerard Nijenhuis, gepensioneerd rentmeester en leraar cultuurtechniek. Hij vertelde over de geschiedenis van landgoed Remmerstein. Na de koffie werd de privéfilm vertoond die Gerard voor alle betrokkenen, alle vrijwilligers had gemaakt en prachtig in beeld brengt hoe mooi deze tuin in alle seizoenen is. Michiel Almekinders (ja, zoon van voormalig huisarts Almekinders), die 35 jaar verantwoordelijk was voor het onderhoud van deze tuin, vertegenwoordigde alle betrokkenen en was aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.

foto: Anne Uiterwijk

Er was ook een jarige, helaas liep alles een beetje uit omdat de techniek vertraging veroorzaakte – maar volgende week gaan we alsnog voor hem zingen!


15 februari 2022
“Gelukkig Nieuwjaar!” zo begroette Bartho vanmorgen de 28 (!) aanwezigen in de Hal van de Gedachteniskerk – en terecht, het was onze eerste dinsdagochtendbijeenkomst van 2022. Vermoedelijk zullen we ook volgende week weer in de Hal bijeenkomen, maar het zit erin dat na 25 februari we weer naar de Kuilweg ‘mogen’- houd de website in de gaten!

Ja, we zijn weer begonnen, welkom alle Soosleden en andere lezers van dit verslag. Beste HVOR leden, we hebben u nodig om de HVOR weer onder de aandacht van Rhenen e.o. te brengen – jullie zijn de ambassadeurs van de vereniging! Ga het gesprek aan over de HVOR met een ieder die u spreekt, waar dan ook. Breng een nieuw lid aan om onze basis (aantal leden) te versterken zodat we de komende jaren met een gerust hart tegemoet kunnen zien. Geurt Szabang, getogen in Rhenen en gevoetbald bij Candia, zal formulieren gaan uitdelen waarmee jullie nieuwe leden kunnen aanbrengen. Zeker nu net de plaatjesactie bij de Jumbo succesvol is beëindigd, willen we in de volgende versnelling gaan – met jullie inzet.

De agenda voor de dinsdagochtend bijeenkomsten is vooralsnog gevuld, maar als iemand een leuk verhaal kan vertellen over zijn of haar hobby en/of werk, dan is daar uiteraard ruimte voor. Neem dan contact op via info@oudrhenen.nl. of kom langs op de dinsdagochtend.

Vanmorgen bekeken we de film van Bartho over de sloop van de Gereformeerde Kerk aan de Nieuwe Veenendaalseweg. Slopen, ook een vak apart zo lieten de beelden ons zien. Na de koffie (ja, de koffie was ook weer present!) was de reportage van de NOS te zien over de renovatie van de Gouden Koets. Boeiend om te zien hoeveel vakmensen er nog zijn, verspreid over Nederland, die gespecialiseerd zijn in vele vormen van precisie – soms op het chirurgische af – handwerk. Zoals leer bewerken, vergulden, goudborduren (33 draden op 1 cm.), schilderen …  Soms moest er uitgeweken worden naar het buitenland, zoals ‘vuurvergulden’ in Zuid Duitsland, koorden die op authentieke oude machines werden vervaardigd in Italië, vloerkleedje knopen (80% wol, 20% zijde) in Nepal… De Gouden Koets is momenteel te bezichtigen in het Amsterdam Museum.

Een boeiende reportage, dank aan Bartho Kobus en Ben Olink.


14 december 2021
“Op zolders, achterin kasten, in schuurtjes” … overal werden ze gevonden: oude films uit de begindagen van de de particuliere filmhobby: we bekeken vandaag de door omroep Max geproduceerde films over de geschiedenis van onze feestdagen: Nederland op film. Hoe deze dagen (Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw)  werden gevierd vóór de oorlog, tijdens de oorlog en na de oorlog (WO II). Ontroerend, indrukwekkend, amusant. Hoe deze dagen veranderden onder invloed van de toegenomen bestedingsmogelijkheden van de mensen, de toegenomen industrialisatie, de commercie, de globalisering. Alles werd meer en meer … hoelang nog? We hebben al zo veel, de kringloop- en tweedehands zaken draaien volop.

We wisten de 14e nog niet wat we nu weten: we moeten genoegen gaan nemen met minder: de lock down duurt tot 14 februari 2022. We moeten vanaf nu beter gaan leren leven met virussen.

Onze koffieploeg verrasten de 25 aanwezigen met een mooie Kerststol. Dánk heren voor uw goede zorgen, ook dit jaar weer!

 foto’s Anne Uiterwijk

We wensen u warme Kerstdagen en een gezond 2022. Hou de agenda van onze website in de gaten, we melden u tijdig wanneer we weer gaan opstarten. Tot ziens!


7 december 2021
Ons (we waren met 20 personen) geheugen werd opgefrist door een film uit de 60-er jaren over de Cuba crisis. Opnieuw hielden we allemaal onze adem in … wie knippert het eerst met zijn ogen? Indrukwekkend om die jaren zo ‘veilig’ te herbeleven. Minstens even spannend was de film na de pauze, ook uit de 60-er jaren, over de ruimtereizen: de wedloop USA – Rusland. Wie wandelt als eerste in de ruimte? Wie zet als eerste een astronaut op de maan? Beelden werden uitgelegd door Walter Conkrite: een bevlogen ruimtejunk en wetenschapsjournalist. Apollo 8 die als eerste op 21 december ’68 een rondje rond de maan vloog, die de eerste beelden van Moeder Aarde (we hebben er maar één) verstuurde op 1e Kerstdag. Apollo 11 die op 16 juli ’69 de eerste ‘man on the moon’ zette. Stel je eens voor: alles verliep dankzij de eerste computers die nog een enorm ontwikkelingstraject voor zich hadden tot en met nu … 2021.


30 november 2021
We waren even stil toen de kaart van Neldus Tollenaar aan ons werd vertoond, op het scherm. Kobus van Ingen heeft namens de Soos een condoleance bericht verstuurd naar de familie. Daarna was het even omschakelen: de huishoudelijke mededeling dat de Kerstbijeenkomst van 14 december niet doorgaat en de onzekerheid over het doorgaan van de Jumbo ruilmiddag op 14 januari. Deze ochtend stond in het teken van het naderende Sinterklaasfeest. Een leuke film over de geschiedenis van dit kinderfeest werd vertoond, vaak gebaseerd op oude amateurbeelden (bijvoorbeeld uit 1933) van privé films, ingesproken door Richard Groenendijk. De Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman heeft in 1850 een grote invloed op het vieren van dit feest gehad door het schrijven van zijn boek (te downloaden) over Sinterklaas. Lag vroeger het accent op de ochtend van 6 december, later verschoof dat naar de avond van 5 december. Oorspronkelijk had de Sint een rol als mede-opvoeder van de kinderen, later nam Piet die rol van hem over. Weer later kwamen er meer Pieten, ieder met zijn eigen rol. De middenstand ging de intocht van Sinterklaas steeds grootser aanpakken, in lijn met het toenemen van het inkomen van de Nederlanders. Ze maakten grote omzetten! Prachtige films werden vertoond, we genoten er met z’n twintigen (inclusief Henk Deys) van. Na de koffie (met sinterklaas gebak) vertoonde Bartho films over de vaak hilarische capriolen van de vele hulpsinterklazen die we de afgelopen jaren konden tegenkomen. Na afloop kreeg een ieder een speculaasstaaf mee naar huis.

We vertrouwen erop nog 2 keer dit jaar bij elkaar te mogen komen – maar zekerheid hebben we hier niet over.


23 november 2021
Vandaag begonnen we opnieuw met onze gedachten bij weer een Sooslid dat ons is ontvallen: Neldus Tollenaar. De familie heeft gekozen voor een besloten afscheid.

Ook vandaag waren we met ongeveer 25 personen en opnieuw was ook Henk Deys aanwezig. Hij wordt steeds handiger met z’n scootmobiel! Na het, inmiddels gebruikelijk, uitruilen van Jumbo plaatjes nam Bartho ons mee op reis naar Friesland- een film van Wim Bos over een ‘dagje uit met de ‘oudjes’ uit Elst’ uit 2015. We stapten in gedachten in de bus en reden mee, voor ons een virtueel dagje uit! De koffie was op Urk en de regen hield hier gelukkig op, in Friesland scheen de zon zelfs af en toe. Einddoel was Hindelopen: het schaatsmuseum, attributen van een klompenmakerij, een scheepshelling, het IJsselmeer…. Terug in de bus gingen ze uit volle borst zingen – wij zongen niet met hen mee hoor, in de Hal. Maar het was voor ons even een afleiding, want Covid-19 laat zich er niet onder krijgen en we vrezen weer hardere maatregelen. Of de dinsdagochtendbijeenkomsten dan nog kunnen doorgaan? Houd de website in de gaten, wij informeren u hierover.


16 november 2021
Opnieuw waren we weer met ca. 26 personen en zelfs Henk Deys kwam op zijn scootmobiel langs!

Deze bijeenkomst ging terug naar de dagen waarin het zelfbeschikkingsrecht voor Indonesië centraal stond, begin 60-er jaren. Veel geschiedenis, eigenlijk nog zo recent en wat weten we er nog van? Indrukwekkend is het gedicht van Sebastiaan Schelfhout: Schelfhout gedicht Veteranenvrouwen 16 november 21 wat veel zegt over deze ‘erfenis’. Na de pauze werden films vertoond van de RVD, o.a. een rapportage over ’28 dagen wetenschappelijk onderzoek in het Sterrengebergte’ en ‘primitief Nieuw Guinea’. Voor een ieder met wortels in Indonesië en met bekendheid over het werken daar in die tijd – wellicht voor herhaling vatbaar?
 
 
 


9 november 2021
Vandaag vertelde Bartho van zijn bezoek aan Henk Deys op zijn 89e verjaardag, 5 november. Hij liet hem zijn film zien die hij maakte van de overhandiging door Cornelis Mostert van het Jumbo boek. Het eerste exemplaar was voor Henk Deys, het tweede was voor burgemeester Hans van der Pas. (Het volledige verslag van deze dag kunt u lezen onder ‘Nieuwsflits’ elders op de website). Henk heeft deze actie van Bartho ongetwijfeld zeer gewaardeerd! (ook het Soos boeket + de Sooskaart werd die dag afgegeven). Vandaag waren wij aan de beurt om deze film te bekijken. Om Maike Woldring te citeren: ‘Het is een historische dag, een mooi voorbeeld van samenwerking … mede dankzij iedereen die een groot hart heeft voor de rijke geschiedenis van Rhenen’. Daarna vertoonde Bartho de film die Teun Jordaan op z’n best liet zien: de rondleiding op het Ereveld voor de Soosleden, in 2016. Iedereen keek stil toe … we zagen vele Soosleden die we nu, anno 2021, niet meer zien mede door de dreiging van Corona. (De boekenlijst van Teun Jordaan die bestemd was voor de ruilbeurs van 2 november, leest u hier: Boeken van Teun Jordaan.) Bartho sloot af met de dankbare opmerking dat de dinsdagochtendclub een hechte groep is – we waren vandaag toch maar weer met 25 personen in de Hal van de Gedachteniskerk, de Coronaregels respecterend. Na de pauze vertoonde hij de RTL fim over de Cunerakerk, hoe die in 1475 met toestemming van het Vaticaan (18 zegels van de 18 betrokken kardinalen!) een ‘aflaatkerk’ mocht worden. De verering van de Heilige Cunera was een lucratieve bijzonderheid voor de stad Rhenen geworden: het kopen van de aflaat was een kwijtschelding van boetedoening voor begane zonden. Het pelgrimsteken (zie afbeelding) is prachtig en toont de wurging (omstreeks 340) met haar eigen halsdoek (nu nog te zien in het Catharijne Convent in Utrecht) door de jaloerse vrouw van Koning Radboud. De datum van 12 juni, de dag van haar heiligverklaring rond 700, is dan ook zeer bijzonder voor Rhenen.

Tot slot vroeg Bartho aan alle aanwezigen of ze voorlopig akkoord gingen met het houden van de dinsdagochtend bijeenkomsten in de Hal van de Gedachteniskerk – voor zover eventuele nieuwe Corona maatregelen dat zullen toestaan.

Een ieder stemde applaudiserend hiermee in.


2 november 2021
We begonnen met het bericht dat Teun Jordaan was overleden en inmiddels is begraven. U heeft het ongetwijfeld al op de website gelezen. Bartho zal op zoek gaan om één van de vele films waar Teun centraal in staat zoals wij hem allemaal ‘kennen’, uit te zoeken. Deze film zal Bartho op een later tijdstip vertonen.

En ieder had ‘overbodige’ boeken meegenomen zodat er geruild kon worden. Het werd een levendige ochtend. Uiteraard hadden we ook weer een jarige! Aart van den Brink nam tevreden het toezingen in ontvangst.

Covid-19 houdt ons nog steeds in haar greep. Vanavond zullen nieuwe maatregelen worden aangekondigd en het zal u niet verbazen dat de kans groot is dat wij volgende week weer in de Hal van de Gedachteniskerk elkaar zullen ontmoeten, op de condities zoals die in de Hal gelden.

Houdt de website in de gaten, wij zullen u zo snel mogelijk informeren over de verdere gang van zaken.

Foto Anne Uiterwijk


26 oktober 2021
We begonnen de jarige van vandaag toe te zingen: Jan Maasbach. Hij behoort tot het leger ‘hele sterke ouderen’! Van harte!

Op het programma stond een presentatie van Henk Deys, gegeven door Kobus van Ingen, met als onderwerp De Brug bij Rhenen uit 1957. Zeer veel in het nieuws vandaag de dag, vanwege de vele opstoppingen en files, gedurende de spits – ook in de binnenstad staat het verkeer dagelijks stil… Wel verbreden, niet verbreden, een nieuwe brug – de betrokken overheden zijn er op dit moment nog niet uit.

Kobus begon met een afbeelding van het schilderij van Jan van Goyen, waar het veerpont uit 1850 zichtbaar was. Het veer was eigendom van de gemeente Rhenen. Een luchtfoto uit 1931 met de spoorbrug, een foto vanaf de spoorbrug, een afbeelding van het treinstation van Rhenen, het rangeerterrein (foto uit ca. 1910). De treinverbinding betrof de lijn Kesteren-Amersfoort. In de zomer van 1940 werd met artilleriegeschut vanuit de Betuwe een brugdeel verwoest om de Duitse opmars tegen te houden, daarna werd de brug rap hersteld. In 1944 bombardeerden Engelse Spitfires Lienden, de top van de Cuneratoren en de brug … en in 1946 stonden er alleen nog 3 pijlers … In 1955 was de veerpont met buurtvervoer (ETAO) actief. Op het moment dat de eerste  foto’s van de brug zouden komen, liet de techniek Kobus in de steek en moest er geïmproviseerd worden. Gelukkig heeft technicus Barto altijd iets wat hij dan op zo’n moment kan laten zien: een film van de tv serie ‘Andere Tijden’ met als onderwerp: de snelle ontwikkelingen in de afgelopen 100 jaar. Daar is ook heel veel over te vertellen … maar dan een andere keer …

foto’s Anne Uiterwijk


19 oktober 2021
Lex Mulder vertelde de aanwezigen over het Jumbo fotoboek (informatie: zie Nieuwsflits) en vroeg de aanwezigen zich te melden om met de mannelijke bewoners koffie te drinken en over Rhenen te praten, zeker nu er afspraken met de leiding zijn gemaakt over samenwerking tussen HVOR en de Tollekamp. Ook chauffeurs zijn welkom!

Leo Schoonhoven vertelde vandaag over zijn hobby: fotograferen – op Ameland het eiland dat hij in zijn jeugd, vlak na WOII, leerde kennen. Hij komt er ook nu nog regelmatig.

Met de ‘Sier’ en de ‘Oer’, 2 veerboten die genoemd zijn naar 2 door de zee verzwolgen dorpen, vaar je in 45 minuten naar Ameland. De snelboot doet er 15 minuten over. Er liggen 4 dorpjes op dit eiland: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Het eiland is een belangrijke fourageerplek voor de trekvogels. Het oudste huisje op Ameland ligt in Hollum en dateert uit 1561. Je kunt er naar hartenlust fietsen – er ligt wel 100 km fietspad! Geen eiland zonder legende: Renske Mooi die met een lichtje over de stranden zwierf in het donker en zo schepen deed vergaan… waarna zij met het verhandelen van de aangespoelde restanten haar boterham kon verdienen. Totdat zij de boot liet vergaan waar haar zoon op voer… De geschiedenis van Ameland vertelt over de walvisvaart en Hidde Kats, over de kasteelheer Watze Cammingha, over stormen en huizen die in zee verdwenen, over de molen waar ook mosterd wordt gemaakt, over de vuurtoren, over de 8 paarden die in 1979 allen verdronken bij de lancering van de Hollumer reddingboot… Het drama kreeg internationale aandacht. De eilanders hebben ze alle 8 in de duinen bij zee begraven, tegen de geldende regels in. Ja, zo zijn de Amelanders… Al deze verhalen werden verteld bij de prachtige foto’s van Leo – immers niet voor niets DE fotograaf van de HVOR!


12 oktober 2021
Bartho liet ons een filmisch verslag zien van de activiteiten in de Rotterdamse haven anno 1925. Het tempo ligt ‘laag’, er zijn heel veel mensen te zien die zwaar lichamelijke arbeid verrichten. Inmiddels bijna 100 jaar geleden…

Daarna de indrukwekkende film (op initiatief van, mede, Ton Raaphorst) over de heer en mevrouw Vinke uit Veenendaal die in 1942 begonnen met het opnemen van onderduikers in hun huis. ‘Dat doe je gewoon’. Ze hoefden er maar 1 nachtje over te slapen. Het werden uiteindelijk 17 onderduikers die allemaal de oorlog hebben overleefd. Onvermoeibaar reisde mevrouw Vinke op en neer om ook nog eens hun spullen vanuit Amsterdam naar Veenendaal te vervoeren. Gewoon DOEN. Je staat weer even met beide benen op de grond, als je je realiseert hoeveel gevaar ze hiermee hebben gelopen… Hun onwrikbare geloof heeft hun in staat gesteld deze mensen te helpen, te redden. Dat deze mensen de heer en mevrouw Vinke dankbaar waren, hoeft geen uitleg.

Er was ook een jarige en zij, Anne, liet zich met plezier toezingen door alle aanwezigen, ca. 25. Hartelijk dank hiervoor! Uiteraard werd naar haar leeftijd gevraagd. En natuurlijk heeft zij die gemeld…
 
 
 
 
 
 


5 oktober 2021
Kobus van Ingen, welbespraakt, vertelde over het wel en wee in de afgelopen jaren van bekende mensen.

De heer Smit sr. verraste ons met een verse, warme traktatie t.g.v. zijn verjaardag op 30 september: verrukkelijke saucijzenbroodjes! Uiteraard hebbben we hem toegezongen…  Hartelijk dank voor de smakelijke traktatie!


28 september 2021
Vandaag, na anderhalf jaar weer op het oude adres, aan de Kuilweg. Iedereen blij weer op de oude vertrouwde plek. Nieuw was het grote digitale scherm dat Bartho net voor de Lock down had geïnstalleerd en dat we nog niet gezien hadden. Hoewel wat kleiner dan het oude scherm met beamer, was het toch een vooruitgang omdat het beeld veel scherper is.

Voor de presentatie gingen we ver over de grens, helemaal naar de Zuidpool. Edo Garkema, lid van de HVOR en bezoeker van de soos, vertelde over zijn tijd die hij daar doorbracht als onderzoeker naar korstmossen. Over een lange periode wordt daar onderzoek naar gedaan om de gevolgen van de verandering van het klimaat te kunnen volgen. Dat was daar in 2005 en hij verbleef daar voor een tijd  van 6 weken. Het was een mooie presentatie met prachtige beelden van een ijskoude wereld. Wat vooral opviel was de grootte van het  de Zuidpool. Even groot als heel Noord Amerika.

Wij waren blij dat we in de pauze nog een kopje koffie kregen om de kou uit onze hersenen te verdrijven.

Er waren ongeveer dertig aanwezigen.


21 september 2021
Vandaag gingen we even kort terug in de tijd. Bartho vertoonde een film waarin Rhenense inwoners een lintje kregen. Er waren negen gelukkigen, waaronder Leo. Hij was met valse voorwendsels naar het stadhuis gelokt in de waan dat hij foto’s moest maken. Een smoes waar hij volledig intrapte. Gewapend met zijn foto toestel melde hij zich bij het Huis van de Gemeente. Daar aangekomen zag hij zijn familie staan. De verwondering stond op zijn gezicht geschreven. Langzaam drong het tot hem door dat hij een van de negen gegadigden was. Burgemeester Hans van de Plas spelde hem de versierselen op die bij de ridderschap hoorde. De vele zaken waar Leo zich mee bezig gehouden had waren onder andere het sportcentrum Het Gastland, het digitalisering van de beeldbank van de HVOR, het jarenlang organiseren van de avondvierdaagse enz. Leo, nogmaals van harte gefeliciteerd, je hebt het verdiend.

Hierna keken we naar een film van RTV Utrecht de provincie Utrecht, waarin diverse steden in beeld kwamen. Veelal was er gebruik gemaakt van een drone, wat mooie beelden opleverden. Rhenen kwam er wat karig van af. Alleen de Grebbeberg met het Ereveld kwam in beeld.

Deze morgen waren er 30 leden. En Bartho trakteerde nog voor het feit dat hij alweer een tijdje geleden jarig is geweest.


14 september 2021
Dina de Kruif presenteerde (met foto’s!) het laatste verslag over de transporten die zij en haar, onlangs overleden, echtgenoot Karel maakten naar Roemenië. Ze begonnen in 1990 met een vrachtwagen en een bus, naar een bejaardentehuis in Gavojdia. In 1992 sloot een collega zich bij hun aan, nu was een kindertehuis in datzelfde plaatsje het reisdoel. Daarna werd Stichting ‘Halte Roemenië’ opgericht en onvermoeibaar bleven zij hulpgoederen ‘regelen’ en verzamelen die ze naar Roemenië vervoerden – 14 keer, de laatste tocht was in 2005: 16 transporten in het totaal. Verhalen over bussen, vrachtauto’s, eindeloze hoeveelheden papieren ‘Met Belangrijke Stempels’ – uiterst noodzakelijke reisdocumenten … Foto’s die aangaven hoe groot de armoede daar nog was maar ook de dankbaarheid van de mensen aldaar. De vele handreikingen en steun die ze in allerlei vormen hier in Nederland kregen en de verhalen die Karel en, vandaag, Dina vertelden zijn goed voor een interessant boek over naastenliefde en hulpverlening …

Alle lof voor Dina die met dit laatste verhaal afrondde waar Karel mee begon. Dankjewel!


7 augustus 2021
Vandaag is de soos weer begonnen na een zomerstop, die verlengd was door de corona perikelen.

Als start werd door Conchita de Jong een presentatie gehouden van het vernieuwde verenigingsblad Oud Rhenen. Conchita vormt samen met Pieter Vis de redactie en we zijn erg benieuw naar het resultaat dat binnenkort in onze brievenbus zal vallen.

Daarop volgde Bartho Kobus met hen te herdenken die ons de afgelopen maanden zijn ontvallen. We  keken naar een film die Bartho had gemaakt over Joop Elands. Joop was vele jaren onze gastheer en zorgde voor de koffie en aan het eind van het jaar voor een verrassing voor de feestdagen. Het was een mooie compilatie over Joop, die gemaakt was van de excursies die we als soosleden maakten. We zullen hem missen.

Daarna volgde een herhaling van Binnenste Buiten over het landgoed Remmerstein, die enige tijd geleden op de tv was uitgezonden. De opname was in de herfst bij somber en regenachtig weer. Maar Bartho had in juni een nieuwe opname gemaakt en nu zag het er heel wat vriendelijker uit. Ook waren er nu beelden van het interieur bij, waaruit bleek dat veel nog bij het oude is gebleven.

Kortom het was weer een mooie ochtend.


29 juni 2021
Vandaag gingen we terug naar het jaar 2012, het jaar waarin koningin Beatrix een bezoek aan Rhenen bracht. In april van dat jaar kwam er een speciaal nummer van Oud Rhenen uit dat gewijd was aan de toenmalige koningin.

Voor die gelegenheid werd in de Cunerakerk een lezing gehouden door Henk Deys en werd het eerste exemplaar aangeboden aan de burgemeester.

Bartho Kobus heeft toen een film gemaakt met daarin beelden verwerkt van de presentatie.

De presentatie ging over het Koningshuis en zijn bewoners, Frederik van de Palts en Elisabeth Stuart. Uitgebreid vertelde Henk Deys toen over het gezin van 13 kinderen en het verloop van hun leven.

Tijdens het verhaal kwam ook nog het echtpaar Van de Palts in vol ornaat de Cunerakerk binnen en vertelde over hun belevenissen in Rhenen.

Ook werd stil gestaan bij het virtuele Koningshuis, dat bezocht kan worden via de website en dat door de werkgroep Virtueel Rhenen is gemaakt, als onderdeel van de gehele virtuele binnenstad.

Het was een ochtend met een mooie terugblik op de geschiedenis van onze stad.


22 juni 2021
Vandaag een praatje zonder plaatje. Jan de Kleuver vertelde verhalen over het Rhenen van vroeger. Jan is de zoon van de bekende Adriaan P. de Kleuver.

Een van de verhalen ging over het leven in de Rijnstraat. Daar had zijn grootvader een kruidenierswinkel, waar voorheen het gezin Van Laar een kruideniers winkel had. Toen Van Laar naar de Herenstraat vertrok, kwam de familie Lelieveld, grootouders van Jan, in de winkel.

Nu woonde er in de Rijnstraat, iets verderop, mevrouw Klein, die een pension runde. Mevrouw Klein was joods en mocht op sabbat geen werk verrichten. Ook licht maken kon niet. Dus een van de kinderen werd ‘lichtmeisje’ en ontstak op sabbat het licht. Het grappige is dat Truus van Laar dat al deed voor zij naar de Herenstraat verhuisde. Het was een soort klantenbinding. In die tijd waren er veel kleine winkels, die door de vrouw des huizes gerund werden. Allemaal om het gezinsbudget wat op te krikken. De laatsten waren wellicht Mijntje en Berend van de Berg onderaan de Bontekoe, waar wij als kind nog wijnballen kochten

Op mooie avonden werden in de Rijnstraat op de stoep voor het huis de stoelen gezet en werd er lekker gebabbeld. De laatste nieuwtjes werden gedeeld en er zal ook wel een borreltje geschonken zijn. De winkeliers woonden in die tijd boven de winkel, dicht bij hun nering en bekend met de mensen in de buurt. Nu zijn de woningen boven de winkels verhuurd aan kamerbewoners en speelt het leven van de winkeliers zich niet meer af tussen de bewoners. Waarschijnlijk is nu bakker van Toor de laatste der Mohikanen.

Jan de Kleuver had nog veel andere verhalen en anekdotes. Dit is slechts een kleine bloemlezing uit een gezellige ochtend, die door 31 gasten werd bijgewoond met inachtneming van de coronaregels.


15 juni 2021
Vanmorgen hield Kobus van Ingen een boeiende lezing over kastelen van vroeger en nu. Hij begon in het noorden van Nederland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel om te eindigen in Gelderland.

Van oorsprong waren de kastelen in de Middeleeuwen ontstaan om een gebied te kunnen verdedigen. Zo ontstonden in Friesland de Stinzen (Stins betekend steenhuis). Later zijn velen opgegaan in grote landhuizen met de naam State. In Groningen werden ze Borg genoemd .

In Drenthe en Overijssel was een Havezate een burcht of hofstede en de eigenaar was verbonden aan een ridderschap. In de provincie Utrecht wordt de naam Ridderhofstad gebruikt. Ook hier was een voorwaarde dat men behoorde tot de ridderschap. De bijbehorende rechten waren van huis tot huis verschillend.

Een Heerlijkheid was meer dan bezit van grond, hier waren bepaalde rechten aan verbonden. De heer was bijvoorbeeld gerechtigd om gezagdragers te benoemen. Meestal trad hij op als leenheer van de koning of keizer.

De tocht eindigde in Echteld bij het kasteel Wijenburg, tegenwoordig bekend als trouw locatie.

Het was weer een leerzame ochtend, die door ongeveer 25 leden werd bezocht.


8 juni 2021
Vorige week dinsdag zijn we als soos voor de eerste keer weer bij elkaar geweest, met ongeveer 25 personen. Er was niet direct een programma, maar er was onderling veel te vertellen na zo’n lange periode van verbod tot samenkomen wegens de corona pandemie.

We hebben de vrienden herdacht die ons ontvallen zijn in die maanden, Bartho bracht ze één voor één respectvol in beeld. We zullen hen zeker missen.

Vandaag waren er ongeveer 30 leden aanwezig en Bartho vertoonde een film over ons bezoek aan het fort Rijnauwen bij Utrecht in 2015, al weer 6 jaar geleden. Rijnauwen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en tevens het grootste verdedigingswerk van de linie dat zicht uitstrekt van de toenmalige Zuiderzee, tot aan de Biesbosch. In totaal bestond de linie uit 54 forten.

Het fort is niet toegankelijk voor publiek, alleen op verzoek voor groepen. Hierdoor is er een rijke flora en fauna dat ongestoord hier kan leven.

De film werd vooraf gegaan van een filmpje van het TV programma ‘BinnensteBuiten’, waarin Marieke Schatteleijn, de bekende boswachter met glimlach en grote stappen, bijzonderheden vertelde over het fort.

Halerwege de film van Bartho werd er ook een film vertoond over de jaarlijkse herdenking van de Nederlandse en Belgische verzetsstrijders die hier in de oorlog zijn geëxecuteerd. Op het monument staan 54 namen, maar de schattingen zijn dat er wel enkele honderden slachtoffers zijn gevallen.

Bartho had weer een fraai stukje werk gemaakt en wij konden terug kijken op een geslaagde excursie en een geslaagde ochtend. We waren erg blij elkaar weer te kunnen ontmoeten


april 2021
Door de corona pandemie zijn we inmiddels alweer een lange tijd als sociëteitsleden niet meer bijeengeweest. Iets dat we allemaal missen. Een gesprek met elkaar over lief en leed en onze gezamenlijke passie voor Rhenen was niet mogelijk.

Vooral als er droevige gebeurtenissen plaats vinden.

Zo kwam er vorige week het bericht dat onze goede vrind Arie van Eldik is overleden. Arie was vooral in de beginperiode van de Soos in de Commanderij een trouw bezoeker. Hij was ook vaak behulpzaam bij de Beeldbank met het digitaliseren van smalfilms. De laatste jaren werd het voor Arie steeds moeilijker om de Commanderij te bezoeken.

Helaas moesten we in de afgelopen maanden afscheid nemen van nog een aantal trouwe bezoekers van de Soos.

Joop Willems
Kees Rozeboom
Hennie Boelhouwer
Jan Zeilmaker
Cor van Beijnhem
Karel de Kruijf

Ondanks deze droevige berichten kijken we toch uit naar de dag dat we weer op de dinsdagmorgen bij elkaar kunnen komen. Het is te hopen dat het spoedig weer mogelijk is.


De bijeenkomst van 15 december 2020 ging plotsklaps niet door – Covid-19 gooide roet in het eten. Maar onze koffiemannen (dankjewel Teus en Jan!) hadden al Kerstkransen gekocht om het Soosjaar plezierig af te sluiten. Het werd een wat ongezellig gebeuren op de parkeerplaats bij de Hal van de Gedachteniskerk… maar de aanwezige Soosleden hebben samen er voor gezorgd dat iedere krans thuis werd bezorgd bij de trouwe Soosleden die er vandaag niet bij konden zijn. Dank daarvoor!

Soos lid Cees Roseboom (8 maart ’45) is op 11 december overleden, er wordt een condoleance kaart namens de Sociëteit verstuurd. Er is gelegenheid tot condoleren op vrijdag 18 december van 19.00 tot 20.30 uur in de Cunerakerk, Kerkplein 1 te Rhenen.

Voor jullie allemaal: een warme en prettige Kerst toegewenst en een gezond 2021.
Tot ziens!


8 december 2020
De film over herrijzend Nederland, het Polygoon Journaal van de jaren ’45-’50, blijft iedere keer weer het waard om te bekijken. Om door te geven aan de generaties van nu – al zijn de beelden van de onrusthaarden anno 2020 minstens zo veel zeggend… In 1945 was WOII afgelopen, maar inmiddels was Indonesië de volgende brandhaard geworden. Ondertussen herrees Nederland, was de woningnood enorm en bleven veel artikelen, zoals brood en kleding, op de ‘bon’. Vandaag de dag leven we in overvloed, nog altijd, al lijken de grenzen van die overvloed in zicht te komen. Er heerst opnieuw woningnood, vooral voor jongeren.

We waren met 25 personen, keurig binnen de protocollaire eisen van de Hal van de Gedachteniskerk.

Helaas hebben we plotseling afscheid moeten nemen (geen Corona) van een Sooslid – Joop Willemse. Bartho had een kort filmpje van hem gemaakt, daarna hebben we hem in stilte herdacht.

De kaart, gericht aan de HVOR, meldt het volgende: Wij vinden het fijn als u een reactie of herinnering aan Joop met ons wilt delen op www.memori.nl/joop-willemse

Als Corona het ons toestaat, hebben we volgende week 15 december de laatste Soos bijeenkomst van dit turbulente jaar 2020.


1 december 2020
Indrukwekkend was het filmverslag uit de zomer van 2019 over de herdenking van 75 jaar geleden van de droppings boven de Ginkelse heide in Ede. Die paar, nog levende, militairen die dit mee hebben gemaakt en nadrukkelijk wilden staan – ondersteund door naasten en militairen – toen de nationale volksliederen werden gespeeld. Die ene die het lef had om nu mee te springen (duosprong) … de koninklijke gasten die hier getuige van waren … die oude veteraan, ondersteund door 2 jonge kinderen zodat hij een krans kon leggen … We dachten in stilte aan al de festiviteiten ter gelegenheid van 75 jaar vrede die dit jaar moesten worden afgezegd vanwege Covid-19. Dat gaf aan deze filmvertoning een bijzondere meerwaarde …

We hadden ook vandaag een jarige: Axel van Beijnhem, gelukkig deed het felicitatiefilmpje het nu wel en een ieder klapte mee! Van harte, Axel.


24 november 2020
We waren 2 weken even van de radar, maar dinsdag 24 november mochten we – Corona-proof – weer bij elkaar komen. Bijna iedereen was er! En we gaan dit jaar iedere dinsdag weer voor een interessante ochtend zorgen en volgend jaar ook, Corona Volente.
Karel en Dina vertelden verder over de door hen georganiseerde transporten naar een kindertehuis in Roemenië, ze hebben zo veel meegemaakt en kunnen er zo veel over vertellen… De voorbereidingen, de rit er naar toe, de contacten die ze met diverse mensen hadden, de onvoorziene gebeurtenissen die uiteraard ook plaatsvonden, ondanks hun inmiddels jarenlange ervaring! Dinsdag 15 december volgt hun 4e presentatie, als alles meezit. Prachtige verhalen en mooie foto’s.

We hadden een jarige (helaas geen foto …): Roel Voorthuisen is 90 jaar geworden, een applaus waard! Helaas was Bartho er niet, dus konden we het ‘verjaardagsfilmpje’ niet draaien, onze excuses, Roel…


4 november 2020
Kobus van Ingen onthulde ons de geheimen van zijn hobby, het maken van pruimen brandewijn. Ooit heeft hij het recept gekregen van een Roemeens echtpaar en sindsdien wordt ieder jaar de opbrengst van de pruimenboom omgezet in dit kostelijke nat. Je moet wel tegen een beetje alcohol percentage kunnen, het woord ‘brandewijn’ zegt het al. Het is pittig spul. Kobus vertelde hoe het proces verloopt, maar helaas is dit jaar het maken van de brandewijn mislukt. Dat kan gebeuren. Daardoor was er ook geen proeverij, dit tot groot verdriet van de aanwezigen.

Er waren 30 gasten aanwezig. Dan was er ook nog wat teleurstelling. In verband met de aangescherpte corona maatregelen zal de soos de komende twee weken haar deuren moeten sluiten. We hopen dat deze maatregelen een positief resultaat zullen hebben en dat we daarna weer bijeen kunnen komen.


27 oktober 2020
Vandaag waren er 32 gasten, inclusief het personeel. Als eerste kregen wij een filmpje te zien over de bevrijding van Nederland door de Canadezen. Veel beelden van uitgelaten landgenoten waarvan het vrouwelijke deel hartstochtelijk de bevrijders knuffelden. Dat bleef hier en daar niet zonder gevolgen. Het land was leeg geroofd en er was veel vernield. Vijf jaar ellende heeft veel leed gebracht. Nu kwam de tijd van wederopbouw.

Daarna zagen we een film over de 4 mei herdenking van 2019, met veel publiek. Daarna volgde een film over de 4 mei viering van dit jaar. Een heel verschil met 2019. Nu waren er alleen maar enkele genodigden zoals de staatsecretaris van Defensie Barbara Visser, burgemeester Hans van de Pas, vicepresident generaal Middendorp b.d. een legerpredikant en schoolkinderen die een gedicht ten gehore brachten. Het was een indrukwekkende herdenking.

Ook nu waren er weer jarigen, Jan Maasbach werd 84 jaar, Aart van de Brink is ook jarig geweest en Ben Olink trakteerde op appelgebak. Hij was in juli jarig.

de jarige Jan Maasbach


20 oktober 2020

Vandaag presenteerden Karel en Dina de Kruijf deel 2 van hun ervaringen met hun transporten naar Roemenië. Dit ging over de jaren 1995 t/m 1998. Ze kregen de beschikking over steeds meer goederen en steeds betere vrachtwagens, geheel belangeloos of tegen een kleine vergoeding. Heel bijzonder om dat te ervaren, hoe zo’n initiatief steeds meer reacties van steeds meer betrokkenen oproept. De voorbereidingen van de transporten vroegen natuurlijk ook om veel papierwerk – niet het leukste onderdeel van ieder transport … maar wel uiterst noodzakelijk. De zaal luisterde aandachtig, met zo nu en dan een lach of een gniffel.
 
Wat bezoekers aantal betreft – het bleef opnieuw binnen het gestelde advies van 30 personen.
 

13 oktober 2020
We kunnen in deze corona tijd nog wel bijeen komen. Met 30 gasten kan dat. Velen droegen een mondkapje. We hebben alle noodzakelijke maatregelen getroffen die vereist zijn.

Vandaag hield Kobus van Ingen een presentatie over de oude kerken in de Neder-Betuwe, van Andelst tot Rijswijk. Veel van deze kerken dateren van ver voor de Reformatie,  uit de veertiende en vijftiende eeuw en waren gewijd aan een heilige.

Zo waren de kerken van Opheusden en Echteld gewijd aan Johannes Baptist (Johannes de Doper), de kerk van IJzendoorn aan St. Catharina en Ochten aan Onze Lieve Vrouwe de heilige maagd Maria.

De toehoorders luisterden aandachtig naar Kobus, die zoals wij hem kennen, boeiend  kan vertellen.

Vandaag geen jarige, maar wel een koekje van het huis zoals wij die kenden uit de jaren vijftig. (Café Noir)


6 oktober 2020
Dertig personen (complimenten, Soos leden!) keken naar de film over een deel van ons gemeenschappelijk verleden: Polygoon Journaals van 1940-1955, gepresenteerd door Bartho Kobus. Uiteraard kwam ook de zeepkisten race van Rhenen in beeld! Het was een beetje fris in de Hal, maar we gaan er van uit dat een volgende keer de kachel even aan mag … Er zullen nog meer Journaals vertoond worden – als Corona ons dat toestaat – dus houd de Agenda op de website in de gaten! Lees ook de Nieuwsflitsen op de Home pagina: hier wordt u op de hoogte gehouden over de voortgang van de bijeenkomsten op dinsdagmorgen en leest u de berichten die voor de HVOR leden van belang zijn.

Twee leden werden Corona-proof in het zonnetje gezet: Anne Uiterwijk was jarig geweest en Wil Otte had zijn 50 jarige bruiloft gevierd.


29 september 2020
Deze morgen werd door Karel en Dina de Kruijf een presentatie gegeven over transporten naar Roemenië. De eerste 2 jaren ging dat onder de vlag van Heimerstein, naar een bejaardencentrum. Dit was in 1990 en 1991. Het jaar daarop is men op eigen initiatief opnieuw naar Roemenië afgereisd om een jongens tehuis van het broodnodige te voorzien.
Al snel werd er een stichting opgericht.

Dit werd “Stiching Halte Roemenië”. De goederen, verzameld door particulieren, schenkingen van bedrijven en zo meer, vonden tijdelijk een onderdak bij de familie thuis, alsmede ook bij verschillende anderen. Alles werd in eigen beheer georganiseerd en uitgevoerd. Er zijn in totaal 14 transporten naar Gavojdia gegaan. De 31 toehoorders hingen aan hun lippen. De ochtend was te kort om al die jaren te overbruggen, en er zal zeker nog een vervolg komen met informatie en foto’s!

En dan waren er ook nog jarigen!

Good old Johan Smit had de leeftijd van 85 jaar bereikt … en JanQuint was 77 jaar oud geworden. Dus weer smullen bij de koffie. Omdat er niet gezongen mocht worden zagen we een filmpje met ‘Lang zullen zij leven’. Wel werd er geklapt.

De deze dag ingaande nieuwe maatregelen van de overheid met betrekking tot de Corona bestrijding houden in dat er niet meer dan 30 gasten binnen mogen. Dat is buiten het ‘personeel’ gerekend. De voorafgaande weken is gebleken dat er steeds in totaal ongeveer 30 mensen aanwezig zijn. wij verwachten geen problemen hiermee. Maar oppassen blijft geboden en de regels zullen strikt in acht worden genomen.


22 september 2020
Voor de pauze was er een compilatie van filmbeelden van Rhenen over de oorlog 1940-1945. Deze waren samengesteld door Piet Hovestad. Door de ouderdom was de kwaliteit niet altijd zoals je zou wensen, maar het zijn toch unieke beelden van de situatie in Rhenen toen.

Hoewel er niemand jarig was, althans niemand meldde zich als zodanig, werden we in de pauze toch bij verrast met koek.

Na de pauze vertoonde Bartho een film over de Slag om Arnhem,  van vorig jaar naar aanleiding 75ste herdenking  van deze slag, ook bekend als Market Garden.

Het waren beelden van de gevechten en van de diverse herdenkingen, met oud strijders. Voor velen van hen zal het de laatste herdenking zijn geweest, gezien de ouderdom van deze mannen. Enkele waagden zelfs een tandemsprong per parachute op Ginkelse hei. Voor hen een emotionele gebeurtenis.

Deze herdenkingen zijn belangrijk, vooral opdat wij niet vergeten dat oorlog veel ellende en ramspoed brengt.

Het aantal bezoekers blijft stabiel en we hopen dat het coronavirus zich rustig houdt, hoewel de voortekenen niet gunstig zijn. Alert zijn blijft geboden.


15 september 2020
Verleden jaar maakten we een excursie naar het fort Asperen. En Bartho Kobus heeft daar een prachtige film van gemaakt.

Het was een mooie dag die we begonnen bij het verzamelpunt aan de Paardenmarkt, om vandaar met een volle touringcar door de mooie Betuwe te toeren. Veelal over smalle binnen weggetjes en mooie dorpen zoals Heukelum en Acquoy. In dit laatste dorp pauzeerden we in een oud café voor een kopje koffie met uiteraard te traditionele appeltaart met of zonder slagroom. Vandaar liepen we naar de scheve toren, waar een gids over de geschiedenis vertelde. Bartho had hier ook mooie opnamen gemaakt over de aandachtig luisterende deelnemers.

Verder trokken we en wel naar het einddoel, het fort Asperen, dat deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie. Het was inmiddels lunchtijd en op de film konden we zien dat we genoten van de soep en broodjes in het bijbehorende restaurant.

In twee groepen togen we daarna naar het fort waar een gids vertelde over het wel en wee van het fort.

Volgestopt met geschiedenis gingen we huiswaarts, maar omdat we nog wat tijd over hadden was er nog ruimte om ergens een afzakkertje te nuttigen in een restaurant.

Het was leuk om nog eens terug te kijken naar deze geslaagde dag en hopen dat we in de toekomst weer iets degelijks kunnen organiseren als de corona perikelen voorbij zijn.

En, alsof het niet op kan deze morgen, was Bartho ook nog jarig geweest. Hij heeft de leeftijd van 73 jaar bereikt. Dus niet zingen, maar wel wat lekkers bij de koffie.

Er waren deze morgen 30 leden aanwezig
 
 


8 september 2020
We waren vanmorgen met 30 leden in de tijdelijke soos in de Gedachteniskerk. Het aantal is stabiel. Bartho Kobus vertoonde een door hem gemaakte film over een fietstocht langs de Grift en Onderlangs bij de Rijn. Niets bijzonder zult u denken, maar Bartho had de film ’s morgens om 5.00 uur gemaakt, nog voor zonsopkomst. En dat beleven we niet vaak. Prachtige beelden van de grondmist over de velden van de Vallei, begeleid van passende muziek en vogelgezang. Misschien een stimulans om eens vroeg uit de veren te kruipen.

In de pauze werd er getrakteerd door Jan Lieuwen, die in maart, net na het sluiten van de soos vanwege de Coronaperikelen, jarig was geweest. Hij werd 73 jaar, dus nu 73½ jaar. zingen mag niet, dus keken we naar  een gezongen tekenfilmpje. (zie foto).

Na de pauze keken we terug naar een uitje dat we vijf jaar geleden maakten naar het Kersenmuseum in Cothen. Het was in de lente met een bloeiende boomgaard. Kersen waren er niet, maar wel koffie met appelgebak en een toefje slagroom, iets wat een goede traditie is geworden bij al onze excursies.

We hopen dat we in het komend jaar weer hier of daar een bezoek kunnen brengen.


1 september 2020
Dit keer een presentatie door Gerrit van Nieuwenhuizen, uit het uitgebreide archief van Hens Dekker. Het ging over de geschiedenis van Ouwehands Dierenpark. Vanaf een hoenderpark tot de panda’s. De familie Ouwehand had in Rotterdam een sigarenfabriek. Zoon Cor wilde voor zich zelf beginnen en startte een bedrijf in Rhenen, aan de Achterbergsestraatweg, onder de naam Business Sigaren. Na enkele jaren verkocht hij het bedrijf en kocht een stuk grond op de Grebbeberg, waar hij een hoenderpark begon. Dit groeide uit tot het Ouwehands Dierenpark van nu.

De presentatie bevatte ruim 170 afbeeldingen, dus hadden we de tijd zeker nodig om alles te kunnen bekijken. Toch was er nog tijd voor een jarige in ons midden, en wel Henk van Beijnhem, die 79 jaar was geworden. Het was de eerste keer in de coronatijd in deze locatie. Er kon niet worden gezongen, maar Bartho verraste de jarige op een tekenfilmpje met ‘Lang zal hij leven’. En er was weer wat lekkers bij de koffie.

Er waren 30 leden aanwezig, die op gepaste afstand van elkaar konden

zitten.


25 augustus 2020
Vandaag nam Kobus van Ingen ons mee door het Gelderse Rivierenland waar we heel veel afbeeldingen voorbij zagen komen van kastelen die in dat gebied stonden en nog staan. Het waren er ongeveer 40 stuks, waarvan het grootste deel in de eerste helft van de negentiende eeuw verdwenen zijn. De adellijke families verloren hun invloed die zij in de eeuwen daarvoor hadden en de kastelen raakten vervallen. Opmerkelijk was het aantal dat in een beperkt klein gebied stond. Dat geeft aan dat het rivieren gebied, dat de transportader van het land was en waar bijvoorbeeld tol geheven kon worden door degene die daar de macht had.

Kobus is een begenadigd verteller, die veel van de geschiedenis van deze kastelen op boeiende wijze op ons weet over te brengen.

Het aantal gasten neemt ook toe. Vandaag waren er 32, die op ruime afstand van elkaar konden zitten. Alles goed geregeld door het dinsdagmorgen team.

En, zoals altijd, zorgt het trouwe tweetal Jan Lieuwen en Teus van Doorn er voor dat we kunnen genieten van een kopje koffie, dat in de pauze  nog eens wordt bijgevuld.

Alles gaat volgens de door de overheid ingestelde Corona regels. Kortom het was weer een geslaagde ochtend.
 
 
 
 
 


18 augustus 2020
Vandaag waren er 29 bezoekers. We keken naar een presentatie uit 2011, destijds gemaakt door Hens Dekker die ons helaas veel te vroeg is ontvallen.

Het thema was Achterberg, een uitgebreide verzameling van afbeeldingen over het boerenleven van vroeger en nu. Veel Achterbergse namen passeerden de revue. Vroeger waren de boeren zelfvoorzienend. Ze hadden een stuk land met wat koeien, kippen en varkens. Een moestuin en een boomgaard. Op de hogere delen werd rogge enz. verbouwd en de lagere landerijen, richting de grift, werden gebruikt als weiland. Dat was al sinds mensenheugenis. Bijvoorbeeld, de boerderijen langs de Cuneraweg liggen allemaal aan een zijde van de weg, grenzend aan de weilanden.

Na de oorlog kwam de ruilverkaveling, schaalvergroting  en verdwenen de kleine boerenbedrijven.

We genoten van deze presentatie van ruim 200 afbeeldingen en zijn blij dat we elkaar weer kunnen ontmoeten, zij het met inachtneming van de noodzakelijke afstand.


11 augustus 2020
Deze week kwamen we weer bij elkaar in de hal van de Gedachteniskerk, dat zal voorlopig wel de plaats zijn waar we bijeenkomen. Hier kunnen we op 1,5 meter van elkaar zitten. Ondanks het warme weer waren er 22 leden. Deze morgen vertoonde onze erevoorzitter Henk Deys, foto’s van Rhenen uit het verleden. Altijd weer leuk om te zien en altijd zien we weer nieuwe details waaruit we de ouderdom van de foto kunnen herleiden.

Bijvoorbeeld aan het type straatverlichting, olie of elektrisch. Of is er een tramrails aanwezig al of niet met een bovenleiding. En zo hebben we weer genoten van beelden uit het verleden.
 
 
 
 
 
 
 


4 augustus 2020
We zijn weer begonnen!!

Niet op de vertrouwde plek aan de Kuilweg, maar vanwege de Coronabeperkingen wat betreft de onderlinge afstand die we moeten aanhouden, nu tijdelijk in de hal van de Gedachteniskerk.

Het was best spannend. Het protocol was bekend en verstuurd  – de opkomst was bemoedigend: 28 personen. We begonnen met koffie en even later bekeken we de film over de verwoeste Betuwe, uit 1945. ‘De opbrengst van de oogst was slechts 30% in vergelijking met de oogst van het jaar daarvoor …’ De boomgaarden , de boerderijen,  spoorwegen en veilinggebouwen waren verwoest, kortom de hele infrastructuur. Akelige getallen, al hebben wij dit percentage (en mogelijk nog slechtere) onlangs nog gehoord toen men sprak over het vernietigende effect van het Corona virus in diverse sectoren in onze huidige samenleving, anno 2020 … Zoals Nederland zich schrap zette voor de winter van ‘45/’46, zo zullen ook nu velen zich schrap zetten voor ‘20/’21. Al is de aanleiding van een totaal ander kaliber, het effect lijkt opvallend vergelijkbaar te zijn. Vanmorgen durfden we het echter aan om een begin te maken met de HVOR dinsdagochtendbijeenkomsten, ‘Corona-proof’ en volgens een strak protocol. We richtten onze blik op vandaag en konden na de Betuwefilm wegdromen bij o.a. de film uit ’55 over de ‘Berini sterrit’ onder het zachtjes meezingen van de vrolijke deuntjes van toen, een bekende potpourri van Hollandse liedjes. Iedereen op een brommer, iedereen op een fiets, een heer in het verkeer – ook anno nu trekken we er veel op uit op de fiets … met ‘hulp’ motor, al is die nu elektrisch!

Daarna keken we naar de film ‘Gouden Tijden’ met oude beelden over de provincie Utrecht o. a. de mooie villa’s bij Zeist.
Rhenen 1951, vondsten uit het Frankische grafveld.
De Mobilisatie van 1939 in Renswoude in de Grebbelinie waarbij een inwoner herinneringen ophaalt.
Achterberg, begin jaren ’50, het teren van wegen met grint.

We zien uit naar volgende week en verwachten opnieuw een bemoedigende opkomst!


7 juli 2020
Ons trouwe lid, Wim Looijen heeft een herseninfarct gehad, is geopereerd en heeft een paar weken in het ziekenhuis gelegen. Daarna is hij voor revalidatie opgenomen in de Engelenburg, kamer 30, waar hij zal blijven tot eind augustus. Dan zal gekeken worden welke verdere stappen genomen moeten worden. Met zijn spraakvermogen is niets mis en ook zijn geestelijke vermogens zijn in orde. In eerste instantie mocht alleen zijn vrouw hem bezoeken, maar nu mag Wim weer meer bezoek ontvangen. ’s Ochtends en ’s middags is hij veelal bezig met fysio-/ergotherapie en logopedie. Hij vindt het leuk om bezoek te krijgen. Mocht je van plan zijn hem te bezoeken dan is het gewenst om dat af te spreken via zijn vrouw tel.0318 851 500.

Wij wensen Wim en zijn vrouw veel sterkte toe.


11 maart 2020
Deze keer betrad Kobus van Ingen weer eens het preekgestoelte. Hij hield een boeiend verhaal over de Betuwe tijdens de periode van 1944-1945. De Betuwe werd toen, na de slag om Arnhem, door de Duitsers onder water gezet om de geallieerde troepen uit dit gebied te verdrijven. Alle inwoners moesten vertrekken. De frontlijn liep dwars door dit gebied, met gevolg dat de burgers ten zuiden van deze lijn naar het zuiden moesten vertrekken en die ten noorden van de lijn vertrokken naar het westen en ook door naar Friesland. De Betuwe werd een strijdgebied waar beide partijen in elkaars gebied infiltreerden, met veel gesneuvelde soldaten tot gevolg. Door artillerie beschietingen van weerszijden is er veel verwoest. Zo werd Ochten voor 80% vernietigd en was er veel waterschade aan huizen en landerijen. Kobus liet ook veel foto’s zien via de beamer. Voor velen, ook voor ons, is het een verhaal, dat in Nederland onderbelicht is. Wij hebben onze kennis over deze periode weer verruimd, met dank aan Kobus.
Ook deze ochtend hebben we weer vol enthousiasme het ‘Lang zal hij leven’ gezongen. Dit keer voor Cees van Walsem, die 66 jaar is geworden. Onder ons is hij een van de jongste. Van de koffie met koek werd weer genoten.


3 maart 2020
Traditiegetrouw was er weer iemand jarig. Dit maal was de gelukkige Geurt Sabang, die de leeftijd van 73 jaar had bereikt. We zongen hem toe en als dank kregen we wat lekkers bij de koffie. Daarna keken we naar een presentatie uit de uitgebreide collectie van wijlen Hens Dekker. Hens was enorm creatief en heeft ons veel presentaties nagelaten waar we nu nog met veel genoegen naar kijken. Deze keer was de Cunerakerk en toren aan de beurt en die wat aangevuld was met foto’s uit de directe omgeving van de toren uit het heden en verleden. De opkomst was, zoals altijd heel goed. Gemiddeld komen er tussen de 40 en 50 mensen. Teun Jordaan merkte terecht op dat er wel eens een applaus mocht komen om de vrijwilligers te bedanken die er voor zorgen dat er altijd wat te zien en te horen is en er altijd een heerlijk kopje koffie geserveerd wordt. Er volgde een instemmend luid applaus.
 


25 februari 2020
Ton Volmer was afgelopen week 72 jaar geworden en dat leverde weer koek op bij de koffie, maar niet voordat we hem hadden toegezongen, wat we naar het aantal decibellen te horen, met plezier deden. Daarna was Evert van Hees aan de beurt om ons te verblijden met foto’s uit zijn uitgebreide collectie. Dit keer ging het over de oostzijde van Rhenen, met veel beelden van het station, het viaduct, de spoorbrug, de remise van de tram en later de NBM bussen. Ook de steenfabrieken van Leccius de Ridder en de Vogelenzang kwamen op het scherm. Verder de timmerfabriek De Stoomhamer en de tapijtfabriek van Van Wijngaarden. Ook enige luchtopnamen van dit gebied. We genoten van de nostalgische beelden van vroeger en hoe de situatie nu is, wat niet altijd een vooruitgang is.
 
 


18 februari 2020
Leo Schoonhoven vertoonde vanmorgen foto’s van vroeger en nu uit zijn uitgebreide collectie, waaronder veel van eigen hand.
Onder andere passeerden de onderstaande straten en gebouwen de revue, met afbeeldingen van vroeger en van huidige situatie.
Museum de Brakken, Oude Raadhuis, de Muloschool, het Paardenveld, het Torenhuisje, het (Oude) Gemeentehuis, Huis ten Dale, Prattenburg, de Bantuinschool/Bibliotheek, de bouw van de verkeersbrug in 1957, de Koerheuvel, het Eigen Gebouw, Ouwehand enzovoort.
De jarige van de week was Rein Ferwerda, die op 26 januari 74 jaar is geworden. En uiteraard klonk er een driewerf hoera.
 


11 februari 2020
Vandaag nam Henk Deys ons mee op een cruise naar Moermansk, die hij destijds maakte. Het is de meest noordelijke ijsvrije havenstad van Rusland en tevens de thuishaven van de marine. Het is ook de plek waar de Russische atoomonderzeeërs liggen. Ook veel afgedankte schepen liggen er, die voor veel vervuiling zorgen. Het klimaat is ook niet aantrekkelijk. Lange koude winters en korte zomers. De Russen die daar werken krijgen extra betaald. Op 12 augustus 2000 werd deze plek wereldnieuws. De Russische atoomonderzeeboot Kursk verging met 118 bemanningsleden. Allen kwamen om. Voor de berging van de boot kwam de Nederlandse combinatie Smit en Mammoet als beste uit de bus. De enorme de ponton Giant 4 werd hiervoor gebruikt. Een ingrijpende en snelle verbouwing was daartoe noodzakelijk. Het werd een succes, dat wereldwijd werd bewonderd.
In dit gebied lagen ook werkkampen uit de Stalintijd, die zijn beschreven door Aleksandr Solzjenitsyn in zijn boek ‘De Goulag Archipel’.
Verder liet Henk afbeeldingen zien van de vele kerken en kloosters die in dit gebied liggen.
Dit keer dus geen geschiedenis van Rhenen, maar over de grens kijken verrijkt ook onze kennis.
En dan de jarige van de week. Dit keer was Evert Mager de gelukkige die werd toegezongen.


4 februari 2020
We begonnen vandaag met het vertonen van enkele schoolfoto’s uit de jaren vijftig. Diverse aanwezigen herkenden zichzelf, of klasgenoten. Het resultaat was dat er een kakofonie van stemmen rond galmden, waardoor niemand meer iets verstond. Dus dat is oplossing om namen te verzamelen. Als je achterin de zaal zit zijn de gezichten ook niet te herkennen. Hierna keken we naar een film van Wim Looijen over de komst van de nieuwe aanwinst van de Koninklijke Luchtmacht, de F-35 Joint Strike Fighter.
De jarige vandaag was Kobus van Ingen, die de leeftijd van 70 jaar had bereikt en daarmee tot de ‘jeugdigen’ onder ons behoort. We kregen koek en koffie en zongen het ‘Lang zal hij leven’ dit keer opvallend, een octaaf hoger, wat vrolijker klonk.
 
 
 


28 januari 2020
Vandaag was het thema, terugkijken op de gebeurtenissen van vorig jaar, in de vorm van drie films van Bartho Kobus. Eerst keken we naar een korte film over de aankomst van Gilbert van Schoonbeke die met de Stevenaak ‘Helena’ 500 jaar geleden in Rhenen aankwam. Hij had van Karel V toestemming gekregen om turf te winnen in de Rhenense Venen als brandstof voor stad Antwerpen. Het ontvangst comité maakte nog een klein tochtje over de Rijn, maar de wind deed niet mee, zodat met motorkracht de loswal weer moest worden opgezocht.
De volgende film ging over het bezoek aan de Andrieskerk te Amerongen. Hier waren de rouwborden te bewonderen van de familie Van Reede, bewoners van het kasteel van Amerongen. In het restaurant Buitenlust werd genoten van een kopje koffie met gebak, waarna het gezelschap weer huiswaarts keerde.
De derde film vertoonde de excursie van De Spees in Opheusden, het onderdeel van de Grebbelinie. Oorspronkelijk liep deze linie door tot Ochten aan de Waal, maar alleen dit deel is nog aanwezig. Hier staat ook een replica van een Romeinse wachttoren, waar gelegenheid was voor de gebruikelijke koffie met gebak op het terras. Het was een stralende dag en Kobus van Ingen gaf uitleg over zowel de wachttoren als ook over de verdedigingslinie.
Ook vandaag was er weer een jarige en wel Martin Schoemaker, die de leeftijd van 81 had bereikt, dus eerste zingen en dan koek bij de koffie. Weer een zinvolle ochtend, die goed bezocht werd.
 


21 januari 2020
Tijdens de bouw van het appartementen complex ‘De Rhenense Hof’ heeft Bartho Kobus over de gehele periode, van de sloop tot en met de oplevering hiervan, een prachtige film gemaakt. En vandaag konden we genieten van een voorstelling van deze film. Het is een mooie documentaire geworden die een goede indruk maakt van het enorme werk dat daar verricht is. Vooral het deel dat nu onder de grond zit, de parkeergarage, was een hele klus. Een werk dat heel wat logistieke hoofdbrekers kost om alles op de juiste tijd op de bouwplaats te krijgen. Een mooi voorbeeld was het plaatsen van de roltrappen, die via de parkeergarage naar hun plaats moesten worden gemanoeuvreerd. Het moet maar passen tussen al die kolommen door. Ook de mooie opnamen vanuit de bouwkraan maken een mooi tijdsbeeld van de stad. Een prachtig document voor de verre toekomst.
En ook vandaag was er weer een jarige. Toon Raaphorst was de gelukkige en werd 79 jaar. Dus koffie, koek en zingen.
 


14 januari 2020
Het was vandaag tijd om eens terug te kijken naar alle activiteiten van het afgelopen jaar. In beeld kwam een overzicht van de gebeurtenissen van 2019. Veel leden hebben dat jaar een film of lezing gegeven over Rhenen en omgeving of over de familiegeschiedenis. Altijd was het interessant en mooi dat het hele jaar gevuld kan worden. Ook waren er een drietal excursies. Eenmaal naar De Spees in Opheusden, een onderdeel van de Grebbelinie, dat daar nog zichtbaar is en waar ook een replica van een Romeinse uitkijktoren staat. De volgende excursie was naar de Andrieskerk in Amerongen, dat vooral bekend is van de rouwborden van de diverse kasteelheren uit Amerongen. En de laatste was naar de West-Betuwe, naar het fort Asperen en de mooie plaatsjes Acquoy en Heukelum. Met de bus trokken we door dit mooie gebied met het riviertje de Linge. En ook hier, net als bij de andere excursies, was er koffie met gebak, terwijl we in het fort Asperen genoten van een overvloedige lunch.
Kortom een jaar waarop we met plezier op terugkijken. En hadden we deze week ook nog wat te vieren. Leo van Schoonhoven, onze hoffotograaf, was jarig. Dus hebben we ook weer een luidkeels ‘lang zal hij leven’ ten gehore gebracht.
 
 
 
 


7 januari 2020
Vandaag zijn we weer vol goede moet gestart met een nieuw jaar. De opkomst belooft een goed jaar te worden, er waren ruim 50 gasten. Allereerst wensten we elkaar een gezond jaar toe, dat is gezien de leeftijd van de bezoekers toch belangrijk. Bartho, weer aanwezig na een operatie, vertoonde een film over het leven in Nederland in de jaren na de oorlog. Voor ons veel herkenbare beelden. Na de pauze werd er een drankje ingeschonken, en hieven we het glas op het nieuwe jaar. Er kwamen blokjes kaas langs en aan het einde ook nog heerlijke warme grillworst. Een mooi begin van het jaar is niet denkbaar!


17 december 2019
Jan van Amerongen heeft een film gemaakt over het gebied rond Zwijnsbergen, Remmerden en de Plantage. Door gebruik te maken van een drone waren er prachtige opnamen van dit gebied, met de Rijn en de Heuvelrug. Het thema was ‘De vier Jaargetijden’ en dat kwam prachtig terug in de opnamen van deze film. Het geheel werd begeleid door muziek, waarbij af en toe een deel van ‘Le Quattro Stagioni’ van Vivaldi ten gehore werd gebracht. Dat het een geslaagde ochtend was bleek wel uit het feit dat het doodstil was in de overvolle zaal en dat men een en al aandacht had.
En dan was er uiteraard weer een jarige. Deze keer was het Job Buitenhuis, die 78 jaar was geworden. Dus zingen en koffie met koek.
Bij het naar huis gaan werden we ook nog verrast met een heerlijke kerstkrans van de organisatie van de soos.
 
 
 
 


3 december 2019
In de aanloop van de verjaardag van de Goedheiligman, keken we vandaag naar een film over zijn verjaardag uit het verre verleden tot nu toe. Mooie beelden over de Sint die met zijn knecht meestal per stoomboot in het land kwam. Het aantal Pieten na in de loop der jaren toe en werden van boeman met roe, getransformeerd tot kindervrienden. Ook de kleur veranderd. Piet verschiet van zwart naar vaagzwart en veeg. Ook de Sint wordt steeds frivoler. Van een waardig heer wordt hij steeds luidruchtiger. Maar dat zal wel bij deze tijd horen. Niet iedereen was een vriend van de Sint en zijn Pieterman. Denk maar eens aan Toon Hermans, die het maar een stelletje nare gasten vond, met dat kleed dat de Sint om had. (kijk maar eens naar het YouTube filmpje).
Hoewel er niemand jarig was, kregen we toch een lekker brok dikke speculaas bij de koffie. Zou dat toch door de Sint zijn gebracht?


26 november 2019
Wim Looyen was vandaag aan de beurt. Hij vertoonde een film over de F16, het jachtvliegtuig dat vele decennia dienst heeft gedaan bij de Koninklijke Luchtmacht. Het was een heel uitgebreide film over de periode na de Starfighter, de voorganger van de F16 tot nu, de tijd dat dit vliegtuig weer vervangen wordt door de F35.
De F16 was een toestel dat vele taken kon uitvoeren. Bijvoorbeeld luchtverdediging, fotoverkenning en bombarderen van vijandelijke doelen.
Het vliegtuig heeft vele upgrades ondergaan, waardoor het steeds inzetbaar was in vele missies waar Nederland bij betrokken was. Vele Rhenenaren, die werkten op het Delm, waren betrokken bij het onderhoud van de F16.
De aanwezigen van deze morgen luisterden heel geconcentreerd naar de uitleg die in de film werd gegeven.
En uiteraard was er ook weer een jarige. Dit keer was Ben van Laar de gelukkige die op de stoel mocht plaatsnemen en het gezang van de aanwezigen mocht aanhoren.
Kortom weer een mooie ochtend.

 
 
 


19 november 2019
Kees van Walsum hield vandaag een lezing over de geschiedenis van zijn familie, compleet met power point presentatie. Zijn voorvaderen waren binnenvaartschippers, die de Rijn bevoeren van Dordrecht tot Keulen en kwamen zo ook langs Rhenen. Op een of andere manier bleef een van de Van Walsums hier wonen. Wellicht was het de liefde die hem hier deed neerstrijken. Het was een interessant verhaal over de genealogie van de familie, mooi verrijkt met foto’s.
Een mooi initiatief van Kees om dit verhaal te vertellen en laten we hopen dat dit naleving vindt en dat meerdere leden ons een inkijkje geven over de geschiedenis van hun familie. Voor het maken van een power point presentatie kan altijd hulp geboden worden. Wie weet volgen er nog mooie verhalen.


12 november 2019
Henk Deys hield vanmorgen een lezing over het gebied ‘De Vogelenzang’, met een PowerPoint presentatie. Het is een gebied waar nu een nieuwe woonwijk ligt en waar vroeger de kalkzandsteen fabriek met dezelfde naam, De Vogelenzang, en de kalkzandsteenfabriek van Leccius de Ridder stonden. De laatste is het eerste verdwenen. De meeste foto’s waren van De Vogelenzang fabriek, die in het begin van de 19e eeuw was opgericht door de heer Van den Berg, een arts uit Groningen. Op de foto’s was goed te zien hoe het verloop van de afgraving van het terrein in de loop der jaren vorderde, en hoe als het ware er een wond ontstond in de Grebbeberg. Toen het niet meer mogelijk was om verder te graven is men de diepte in gegaan en zo ontstond er een plas van ± 17 meter diep. Nu is er een hele woonwijk ontstaan waarvan de straten de namen hebben van, hoe kan het anders, zangvogels. Henk heeft ook nog zijn steentje bij gedragen met het geven van de namen.
Ook kwam de tramremise nog in beeld. Die stond in de noordoost hoek van het gebied. Veel Rhenenaren hebben gewerkt bij de tram en later de bus van de NBM. Allemaal vergane glorie, maar wat betreft het resultaat van de woonwijk is het een geslaagd project.
Ook was er deze morgen weer een jarige en wel Jan Maasbach, die 83 jaar werd. De ongeveer 50 aanwezige dames en heren zongen Jan luidkeel toe, afgesloten met een driewerf hoera.


5 november 2019
Vanmorgen hield Kobus van Ingen een lezing over kastelen tussen Het Sticht en Gelre. Dat betrof een gebied van de Vallei van de Rijn tot de Zuiderzee. Kobus vertoonde ruim 70 afbeeldingen van kastelen en versterkte huizen in deze streek. De hertogen van Gelre en de bisschoppen van Utrecht hebben elkaar lange tijd bevochten. De namen De Horst in Het Sticht en de Tarthorst in Wageningen getuigen ervan. De onrust duurde tot Karel V er in de 16e eeuw een einde aanmaakte. Het was een boeiend verhaal van Kobus, die een begenadigd verteller is.

En vandaag waren er twee jarigen toe te zingen. Beiden hadden de leeftijd van 87 jaar bereikt. Het waren Henk Deys en Neldus Tollenaar. Dat leverde een dubbele traktatie op, waarvoor we maar eenmaal hoefden te zingen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


29 oktober 2019
Vandaag vertoonde Leo Schoonhoven een PowerPoint presentatie over het Waddeneiland Ameland. Als geboren Fries trekt Leo er regelmatig heen. Het was een prachtige presentatie, iets wat Leo wel is toevertrouwd. Als fotograaf weet hij mooie sfeeropnamen te maken. Ruim 170 afbeelding passeerden de revue. Voor wie rust en ruimte zoek zijn de Wadden eilanden beslist een aanrader.
En dan was er ook weer wat te vieren. Wim Looijen is 73 jaar geworden en dat vierden we op traditionele wijze met een lied en wat lekkers bij de koffie.


 
 


22 oktober 2019
Vandaag zijn de leden van de soos naar de Andrieskerk in Amerongen geweest. De toren van de kerk is in 1527gebouwd op de plek waar in de dertiende eeuw een oudere romaanse kerk stond. In de eerste helft van de vijftiende eeuw is men aan de nieuwe kerk gaan bouwen en heeft men het gotische schip en transept gebouwd. Het koor en de sacristie volgden niet lang daarna. Van de oude romaanse kerk zijn in het transept en het koor van de huidige kerk nog restanten aanwezig. De kerk is bekend door zijn rouwborden van de adellijke families die op het kasteel woonden. Op dit moment zijn er verbouwingen aan de gang. Dit om de kerk meer geschikt te maken voor onder andere concerten en dergelijke.
Na het bezoek aan de kerk streek het gezelschap neer in het café Buitenlust voor een kop koffie met uiteraard appeltaart, al dan niet versierd met slagroom. Het was een leerzame ochtend.


 
 
 


15 oktober 2019
Deze morgen kregen we een film te zien over de weidevogels in Het Binnenveld, die was gemaakt door het IVN Veenendaal-Rhenen en werd vertoond door Bartho. De film behandelde de plannen over Het Binnenveld en de situatie van de vogels hierin. Het was een mooie film, die aangeeft hoe zuinig we moeten zijn op dit gebied en hoe het samengaan van boeren en weidevogels belangrijk is.
En weer was er een jarige. Het lijkt wel een verjaardagskalender . Vandaag viel de eer te beurt aan Evert van Hees die 80 jaar was geworden. En weer klonk het ‘Lang zal hij leven’.
 
 
 
 
 
 
 
 


8 oktober 2019
Evert van Hees hield het tweede deel van zijn presentatie over de tabaksindustrie in Rhenen. Velen van ons hebben herinneringen aan het verbouwen en bewerken van tabak, want iedereen heeft in de familie ooms en tantes, opa’s en oma’s gehad die in de tabak hun brood verdienden. Voor Rhenen een belangrijke bron van inkomsten. Dat blijkt ook wel aan het grote aantal bedrijven en bedrijfjes die in de loop der tijd de uitdrukking ‘opgaan, blinken en verzinken’ hebben ondergaan. Wat ook opviel was het aantal verhuizingen van deze bedrijfjes en ook viel er wel eens een fabriek ten prooi aan de vlammen.
Ook spraken we nog even na over de geslaagde excursie die we zaterdag maakten naar Acquoy en het fort Asperen. We hadden prima weer en hebben met ongeveer 40 deelnemers een leerzame dag gehad, dank zij Kobus van Ingen en Kees van Walsem.
Uiteraard was er weer een jarige en ditmaal was het erelid van de HVOR Henk Gieszen aan de beurt. Hij heeft de leeftijd was 79 jaar bereikt.
 


1 oktober 2019
Henk Deys vertoonde vandaag een presentatie over de geschiedenis van de Rhenense brug. Het begon met de een verhaal over de veerponten, van geroeide veren naar de gierpont, die wij ons nog goed kunnen herinneren. Als Rhenense mocht je voor een dubbeltje overvaren. Daarna over de spoorbrug, die door een Duitse firma werd gebouwd. In Nederland hadden wij nog niet de kennis voor zo’n bouwwerk. De oorlog vernielde de brug en na de bevrijding duurde het nog tot 1957 voor er weer een nieuwe, verkeersbrug, lag. En nu wordt er weer eindeloos over vergaderd wat er met de brug moet gebeuren. Vernieuwen of verbreden. Het zal nog wel even duren.
Johan Smit, de man die het, samen met zijn zoon, mogelijk maakte dat wij in deze locatie de soos kunnen houden heeft de leeftijd van 84 jaar bereikt. Dus werd hem van harte een ‘lang zal hij leven’ toegezongen en toen een kop koffie met een saucijzenbroodje.
 
 
 
 


24 september 2019
Evert van Hees toonde het eerste deel van zijn presentatie over de geschiedenis van de tabaksbouw en de verwerking hiervan in de vele sigarenfabrieken, die in de loop der tijd in Rhenen waren ontstaan. Van kleine eenmansbedrijven tot fabrieken met meer dan 100 werknemers, bijvoorbeeld Spaan & Bertram. Na de jaren 50 verdween de tabaksbouw en ook de sigarenfabrieken uit Rhenen.
Volgende week zien we het tweede deel van de presentatie.
En vandaag vierden we de verjaardag van Cor van Beijnhem, die de voor ons jeugdige leeftijd van 70 jaar had bereikt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


17 september 2019
Bartho Kobus vertoonde allereerst een korte impressie van het bezoek van Gilbert van Schoonbeke aan Rhenen met ontvangst in het Stadsmuseum door de burgemeester Hans van der Pas, waarna er een boottochtje op de Rijn plaatsvond met een zeilschip uit de negentiende eeuw.
Daarna volgde een korte film over de restauratie van de Cuneratoren. Dat was erg interessant en wij hopen dat we de uitgebreide versie nog een keer zien, want dit is een document over de restauratie, dat de eerste vijftig jaar niet zal worden herhaald.
Na de pauze zagen we een film over de parade van 5 mei dit jaar uit Wageningen.
En Bartho Kobus had de leeftijd van 72 jaar bereikt en werd door een koor van ongeveer veertig mannen en een paar vrouwen hartstochtelijk toegezongen.
 
 


10 september 2019
De jarige die vandaag in de stoel plaats nam is Henny van Oort. Hij heeft de leeftijd van 80 jaar bereikt. Dus weer het traditionele zingen en koffie met wat lekkers.

Daarna keken we naar een presentatie,die Hens Dekker in 2012 gemaakt heeft, een jaar voor zijn overlijden. Het ging over kunst in het algemeen en in de tweede helft over kunst en kunstenaars uit Rhenen. In totaal 144 afbeeldingen, die door Hens van commentaar waren voorzien en door Ben van Laar werden gepresenteerd. Het ging over abstracte kunst, pointillisme, figuratieve kunst, toegepast kunst en ook valse kunst. Het was een ode aan Hens, die ons veel mooie presentaties heeft nagelaten.
Kobus van Ingen maakte ook nog bekend dat we op 5 oktober een excursie kunnen maken naar het plaatsje Acquoy en het fort Everdingen. Het beloofd een mooie dag te worden.
 
 


3 september 2019
Bartho Kobus vertoonde vandaag een paar filmpjes. De eerste film was van RTV Utrecht. Hierin vertelde Jaap Pilon over het ontstaan van Veenendaal toen Gilbert van Schoonbeke uit Antwerpen hier een concessie kreeg om turf te winnen. In beeld kwamen het Zwaaiplein, het Vallei kanaal en de Grift, zoals het er vroeger uitzag. Ook zagen we nog enkele voorbeelden van Wederopbouw boerderijen in Renswoude en omstreken. Die waren door het Nederlandse leger in de mobilisatie tijd vernietigd om een beter schootsveld te krijgen en om te verhinderen dat de vijand zich hierin kon verschuilen. Heel veel boerderijen zijn toen verbrand.
De film na de pauze ging over de ontvangst, deze zomer, van Gilbert van Schoonbeke door de burgemeester van Rhenen, leden van de HVOR en van het museum, in het oude raadhuis op de Markt. Gilbert die verscheen in de gedaante van een welbespraakt en fraai uitgedoste persoon, kwam na vele honderden jaren weer terug om weer voet te zetten op de grond waar hij zijn turfwinning startte.
Dat moet wel in Rhenen zijn geweest omdat in die tijd Veenendaal nog niet bestond. De geboorte van Veenendaal is dus in Rhenen begonnen. Vervolgens ging het gezelschap naar de Loswal, waar een vrachtschip uit de 19e eeuw klaar lag om al zeilend een stukje te varen. Het was stralend weer, maar helaas weinig wind, zodat de hulp van de motor onvermijdelijk was.
En dan was er ook nog een jarige. Henk van Beijnhem bereikte de leeftijd van 78 jaar. En dus werd hij bij de koffie en wat lekkers luid toegezongen door de vele aanwezigen heren en dames.


27 augustus 2019
Vandaag was de start van het nieuwe seizoen en de opkomst was, ondanks het warme weer, groot. Onze voorzitter van de HVOR, Willem van Ommeren, gaf een overzicht van de mooie plannen voor het komende jaar, maar ook de zorgen die op het pad van de vereniging komen, zoals de huisvesting. Dat geldt niet voor de soos, want die is veilig ingebed in de schoot van de familie Smit, waar we hen zeer dankbaar voor zijn.
Na genoten te hebben van een kopje koffie, vertelde Piet Hovestad over zijn onderzoek naar twee Rhenense families. De familie Hollenbach en de familie Hennink.
Beide familie namen kwamen in Rhenen voor en via huwelijken mengden de twee families met elkaar, maar ook met veel bekende Rhenense namen, als Boodt, Sandbrink enz.
Ook zijn nazaten in het voormalige Nederland Indië terecht gekomen. Piet heeft veel onderzoek hier naar gedaan en het blijkt dat er altijd verrassingen opduiken, wat steeds meer uitnodigt tot nader onderzoek. Dus is Piet nog lang niet uit gesnuffeld.
Kobus van Ingen kondigde tevens nog een tweetal excursies aan, waar de details nog van volgen. Kortom een mooie start van het komende seizoen.


2 juli 2019
De laatste bijeenkomst van dit seizoen! De zaal op de Kuilweg was goed gevuld, de film van Bartho Kobus over de openingsfestiviteiten rond de Herinrichting Binnenstad Rhenen was plezierig om te bekijken: alweer een hoofdstukje in beeld en geluid van de geschiedenis van Rhenen! Dit keer geen 2e kop koffie in de pauze, maar een sapje, een biertje, een borreltje, een portje… Goed verzorgd door de koffieclub met blokjes kaas en, warm en vers, de smakelijke worst van Keurslager Gert Driessen! Een genoeglijk samenzijn, gezellig en rumoerig – een mooie afsluiting van het Soos seizoen ’18/’19.

Iedereen een mooie zomer toegewenst en tot ziens op dinsdag 27 augustus!

foto’s Wim Looijen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


18 juni 2019
Vandaag was het de beurt aan Kobus van Ingen, die ons meenam naar zijn jeugd rond de buurt van de Zandheuvel, waar Kobus opgroeide. Voor velen van ons bekende plaatjes en uiteraard hebben wij herinneringen uit die tijd, omdat de meesten van ons in de jaren 50 opgroeiden in het Rhenen van toen dat nog klein van omvang was. Het was ook nog de tijd van grote gezinnen. Dat was te zien op een foto waarop de hele familie opstond. De foto stond volgepropt met mensen.
En vandaag was er weer een jarige. Teus van Doorn heeft de leeftijd van 70 jaar bereikt. Een kroonjaar, en dat leverde weer koek bij de koffie op.
Het was en ochtend vol nostalgie.


11 juni 2019
Vandaag vertoonde Bartho een film over de opening van de Tollekamp in 2011. De bewoners waren enkele jaren in Wageningen ondergebracht wat eigenlijk veel te lang geduurd had. Door allerlei problemen duurde de bouw te lang, maar het resultaat was mooi. Ruime kamers en vanuit veel plaatsen was de vertrouwde Cuneratoren weer voor de bewoners te zien.
Na de opening, die verricht werd door de locoburgemeester, en de vele toespraken, kon het publiek in het gebouw rondkijken. Veel bekende gezichten passeerden de revue.
En dan was er, zoals vaak, weer een jarige. Harry Rebergen was in mei 75 jaar geworden. Dus weer wat lekkers bij de koffie. Kortom, het was weer gezellig.


4 juni 2019
Vandaag hebben we een bezoek gebracht aan De Spees, een onderdeel van de Grebbelinie bij Opheusden aan de Rijnbandijk. De Spees was een onderdeel van deze linie, die van Spakenburg tot bij Ochten aan de Waal liep. Hier en daar is de erfenis van de linie in het gebied terug te zien in de vorm van een kazemat of een sluisje. Bij De Spees zijn nog vier schietopstanden te vinden en een kazemat met klimkoker.
Kobus van Ingen vertelde over de geschiedenis van dit gebied, dat ook deel uitmaakte van de Limes in de Romeinse tijd. Er staat ook een wachttoren als voorbeeld hoe zo’n toren er uit heeft gezien.
En zoals gebruikelijk bij een excursie was er koffie met kersentaart. Het was helaas nog wat te vroeg voor de nieuwe kersenoogst, maar het smaakte er niet minder om.
Het was een mooie ochtend met lekker weer en dank zij Kobus zijn we toch weer meer komen te weten over de geschiedenis van onze streek.


28 mei 2019
Henk Deys was vandaag aan de beurt om een presentatie te houden over de periode van de reformatie en de gevolgen hiervan in Rhenen. Het bleek dat in omwenteling in Rhenen rustig is verlopen. Hier geen beeldenstorm, maar een goed geplande afvoer van de attributen van de oude religie. Ook kwam de commanderij van de Duitse Orde ter sprake, die hier een vestiging had. Het Agnieten Convent dat op den duur leeg kwam maakte plaats voor het paleis van de Winterkoning Frederik van de Palts en zijn vrouw Elisabeth.
Zo heeft onze erevoorzitter ons weer een leerzame ochtend bezorgd.

En dan was er ook weer een jarige, Jan van Baaren, die de leeftijd van 78 jaar heeft bereikt. We hebben hem toegezongen. Onze voorzanger, Joop Elands, was helaas door ziekte verhinderd en dat was mogelijk de oorzaak dat het gezang niet al te zuiver klonk, maar het was niet minder gemeend.


21 mei 2019
Hens Dekker heeft in zijn leven heel veel power point presentaties gemaakt. En vandaag hebben we gekeken naar een presentatie uit 2013, het jaar van overlijden van Hens.
De presentatie droeg de naam ‘Koeren in Rhenen’ en ging over uitkijkpunten in Rhenen. Door de ligging van Rhenen op de helling van de Utrechtse Heuvelrug hebben we aan uitzichtpunten geen gebrek. De presentatie bevatte dan ook 170 afbeeldingen die Hens bij elkaar had gebracht.
Ben van Laar vertelde het een en ander bij de afbeeldingen die voorbij kwamen. Het was weer een aangename ochtend.


14 mei 2019
Vandaag hield Leo Schoonbergen een presentatie met afbeeldingen van Rhenen vroeger en nu. Wat opviel was dat er in de loop van de jaren erg veel is veranderd. We zagen de situatie van straten en gebouwen van voor de oorlog, net na de oorlog en van nu. Erg leuk om weer eens te zien Rhenen veranderd is, maar ook wel hebben we gekeken met een vleugje nostalgie.
Al de presentaties die bij de sociëteit worden gehouden zijn in het archief opgeslagen, zodat men in de verre toekomst hier nog eens van kan genieten.


7 mei 2019
Het was een geschikte ochtend om na 4 en 5 mei stil te staan bij de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
Bartho Kobus vertoonde twee films over de laatste jaren van de oorlog en over de bevrijding van ons land. Wij kunnen ons vandaag de dag maar moeilijk voorstellen dat er toen mensen omkwamen van de honger. Na de moeilijke jaren kwam er een houding van vooruit kijken en niet teveel praten over de oorlog. Pas vele jaren later en ook nu zien we dat er meer belangstelling komt voor de herdenkingsdagen van 4 en 5 mei. Opdat wij niet vergeten.
Het was weer een gedenkwaardige ochtend.


1 mei 2019
Vandaag hield Piet Hovestad de laatste presentatie uit de serie over lotgevallen van Rhenenaren in de Tweede Wereldoorlog.
We zagen een film van Bartho Kobus over de Rhenense jongen Wouter Keijman die als soldaat aan het Maasfront gelegerd was. Soldaat Wouter Keijman diende bij het gemobiliseerde 3e bataljon van 26 Regiment Infanterie. Hij sneuvelde op 10 mei 1940 op 24-jarige leeftijd in kazemat nr. 162 aan het Maasfront te Broekhuizen. Keijman kreeg in eerste instantie een militair graf op de begraafplaats in Broekhuizen en werd op 20 augustus 1940 overgebracht naar het familiegraf in Rhenen aan de Achterbergsestraatweg. Op 20 mei 2014 is Wouter Keijman met militaire eer herbegraven op het Ereveld op de Grebbeberg, in aanwezigheid van zijn familieleden.
Ook werd aandacht geschonken aan Nelis van den Brink, die in Rhenen op 16 mei 1899 is geboren en in de oorlog met zijn gezin woonde in Loosduinen, waar hij werkte als tuinbaas. Nelis zat in het verzet en werd door de Duitsers opgepakt en na in diverse gevangenissen gezeten te hebben, uiteindelijk op 3 mei 1942 gefusilleerd in het concentratiekamp Sachsenhausen.
Het was een aangrijpend verhaal. In de zaal waren nog familieleden van Wouter Keijman, die van Piet de DVD met de film overhandigd kregen.
Maar er was ook nog vreugde! Teun Jordaan is geridderd wegens zijn inzet voor rondleidingen op de militaire begraafplaats op de Grebbeberg. Hij kreeg een welverdiend applaus en nadat de glazen waren gevuld hebben we een toost op hem uitgebracht.

Henny Boor spreekt Teun Jordaan toe.


23 april 2019
Geen jarige vandaag, maar toch iets lekkers bij de koffie. Kennelijk was er nog een voorraadje.
Deze morgen was de derde keer dat Piet Hovestad de ochtend verzorgde met een verhaal over Joodse mensen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Nu liet hij een indrukwekkende film zien over een Joodse vrouw uit Zwolle, Selma Wijnberg, die in Sobibor terecht kwam. Dit vernietigingskamp was wel een van de meest wrede kampen, wat eigenlijk niemand kon overleven.
Selma werd te werk gesteld in het kamp en ontmoette er de Poolse jood, Chaim Engel, waar zij verliefd op werd. Tijdens een opstand in het kamp op 14oktober 1943 konden zij ontsnappen en vonden na dagen zwerven een onderdak bij een boerderij, waar zij 9 maanden verbleven. Na de bevrijding door de Russen keerden zij terug naar Nederland, maar vertrokken later naar de V.S. Selma werd 96 jaar en overleed in 2018.
Wie het hele verhaal over Selma en Chajm wil lezen dan kan dat. Ad van Liempt schreef er een biografie over; ‘De vrouw die Sobibor overleefde’.

Selma Wijnberg


16 april 2019
Vandaag werden we zomaar verrast door slagerij Driessen, aan de Fred. Van de Paltshof, die ons trakteerde op hartige warme grillworst. Twee soorten nog wel, kip en varken. Ieder kreeg een fors stuk. Wij zijn blij met zo’n sponsor.Ook was er nog een jarige. Wil Otten heeft de leeftijd van 72 jaar bereikt en zorgde voor wat lekkers bij de koffie. Eigenlijk was hij maar half jarig, want hij heeft een tweelingbroer Dick. In Rhenen kent iedereen deze mannen, die veel vrijwilligerswerk doen.
De ochtend werd verder gevuld met het vervolg van het verhaal over de Joodse inwoners van Rhenen in de Tweede Wereldoorlog, verteld door Piet Hovestad. Deze keer ging het over de families Van Klaveren, Frank en Cohen Paraira.
Velen van deze families hebben de oorlog niet overleefd. Alleen de familie Cohen Paraira, bestaande uit vier personen, hebben het gered. Zij waren ondergedoken bij Klaas en Bertha Crum onder aan de Grebbeberg. Hun zoon, de enige jaren geleden overleden Cor Crum en lid van onze vereniging, heeft hierover een boek geschreven; ‘Verjaagd van de Grebbeberg’. De ouders van Cor kregen in 2007 de titel ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’. Hun namen staan genoteerd op de muur van Yad Vashem in Israël.
Deze verhalen grijpen ons steeds weer aan en laten zien hoe dun het laagje van de beschaving is, dat zulke dingen hebben kunnen gebeuren.


9 april 2019
Vandaag kregen we het vervolg te zien over de geschiedenis van de Joodse inwoners van Rhenen en ook van Doorn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Piet Hovestad heeft onderzoek gedaan naar de betreffende families die in onze stad woonden en in Doorn, waar Piet woont. Ook keken we tot slot naar de film die gemaakt is over Teun Jordaan, die erin vertelde over zijn herinneringen tijdens de bezettingstijd. Beide verhalen waren indrukwekkend.


2 april 2019
Vandaag was er veel belangstelling. Bijna 50 gasten kwamen op deze ochtend luisteren en kijken naar de presentatie van Piet Hovestad over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Rhenen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het betrof joodse mensen die in Rhenen waren geboren en die tijdens de oorlog hier niet meer woonden en zij die hier in die periode woonden. De meeste van hen hebben de oorlog niet overleefd en zijn weggevoerd via het kamp Westerborg afgevoerd naar de vernietigingskampen in Duitsland en Polen. Het blijft een niet te begrijpen tragedie wat mensen elkaar kunnen aandoen. Veel gegevens heeft Piet Hovestad gehaald uit het archief van Ton Steenbergen uit Wageningen, die zich jaren lang heeft verdiept in het leven van de Joodse gemeenschap in de regio. Op de foto overhandigt Piet het geleende dossier aan Ton Steenbergen. Volgende week verteld Piet het tweede deel over die periode in Rhenen en dan ook over Doorn.

Dan was er traditiegetrouw ook een jarige. Jan Quint was de week hiervoor 76 jaar geworden en hij werd onder leiding van onze opperzangmeester Joop Elands toegezongen.


26 maart 2019
Vandaag vieren we de verjaardag van Anton van de Wetering. Hij heeft nu de leeftijd van 69 jaar. Wie ooit op het idee gekomen is om met zijn verjaardag te trakteren is niet bekend. Maar het is een leuke en lekkere traditie geworden. Omdat er ongeveer 45- 50 mensen komen, is het bijna iedere week raak en klink er een luidkeels ‘Lang zal hij leven’.


Na de koffie vertoonde Bartho Kobus een landbouw voorlichtingsfilm over de ontwikkeling van de mechanisatie van de landbouw uit de periode van voor en na de oorlog. Vooral na de oorlog zag je duidelijk hoe de Marchall hulp uit Amerika een versnelling gaf aan deze mechanisatie en de opkomst van de coöperatieve verenigingen, waarin de boeren gingen samenwerken, zodat ze de toch dure machines konden aanschaffen. Aan de intensieve en zware arbeid kwam een einde, wat ook inhield dat er minder arbeidskrachten nodig waren.
Het gaf een mooie inkijk over hoe onze ouders en grootouders werkten in het boerenbedrijf.


19 maart 2019
Het is een herhaling van zetten. Ook vandaag was er weer wat te vieren. Ton Volmer is jarig geweest en is 71 jaar geworden. Hiep hiep hoera en wat lekkers bij de koffie.



Daarna was het de beurt aan Kobus van Ingen, die ons een presentatie vertoonde over het archeologisch onderzoek in de Betuwe. Deze streek is rijk aan Romeinse vondsten en de werkgroep uit Kesteren/ Opheusden heeft in de loop der jaren heel veel opzienbarende vondsten gedaan.
Er kwamen ook veel schreven uit de grond, die na gedocumenteerd te zijn werden opgeslagen in een depot in Nijmegen, waar o.a. studenten er bij hun studie gebruik van kunnen maken.
Het was een boeiend verhaal van Kobus, die uitstekend en gedetailleerd kan vertellen.


12 maart 2019
Cor Zanen was vandaag jarig. Met 70 jaar is hij een van de jongere bezoekers. Dus weer zingen en een driewerf hoera.
Daarna keken we naar een opname die destijds was gemaakt van een presentatie over de winkels in de kern van Rhenen, door Evert van Hees en Kees Waiboer. Doordat de opname was gemaakt in de zaal van de soos, was het goed te horen dat er veel doorheen gesproken werd door de gasten. Het was een kakofonie van stemmen, waar de presentatoren maar met moeite bovenuit kwamen. Toch leuk om weer eens terug te zien.


5 maart 2019
Deze morgen kregen we een presentatie te zien die gemaakt is door Hens Dekker en aangevuld en aangepast door Henk Deys en Ben van Laar. Het ging over bekende en prominente Rhenenaren uit het verleden en ook nog uit het heden. Het waren 170 afbeeldingen en dat is nog maar een selectie van het aantal inwoners die in aanmerking kunnen komen voor het predicaat bekend of prominent. Als we de lijst min of meer compleet zouden moeten maken dan zou het een veelvoud van het aantal afbeeldingen worden. Maar wellicht kunnen we er een vervolg op maken. Op die manier houden we de herinnering in leven van onze stadsgenoten. De presentatie werd gegeven door Ben van Laar.En zoals het bijna iedere week is, was er weer iemand jarig. Geurt Szabang heeft de leeftijd bereikt van 72 jaar en onder leiding van onze voorzanger, Joop Elands, zongen we hem nog vele gezonde jaren toe.


26 februari 2019
Vandaag hield Henk Deys een lezing over zijn jeugd in het voormalig Nederlands Indië. Henk is geboren op Sumatra en woonde met zijn ouders bij het uitbreken van de oorlog met Japan op Java, waar het gezin werd geïnterneerd. De eerste jaren verbleef hij met zijn moeder in een vrouwenkamp, maar toen hij 10 jaar werd moest hij naar een jongenskamp, waar hij tot het einde van de oorlog bleef. Pas in 1946 kon hij terugkeren naar Nederland. De aanwezigen in de soos waren zeer onder de indruk van het verhaal. Wij kunnen ons er maar moeilijk een voorstelling van maken wat kinderen als Henk moesten doormaken.Traditiegetrouw was er ook weer een jarige. Vandaag was het Kees van Walsem, die 65 jaar werd. In ons gezelschap een jong jochie. We zongen hem van harte toe.


19 februari 2019
Bartho Kobus was door omstandigheden verhinderd, dus kon de door hem te vertonen film niet doorgaan. Gelukkig had Kobus van Ingen een memoriestick bij zich met daar op een presentatie van Betuwse kerken, landhuizen en kastelen. Kobus is een begenadigd verteller en weet veel over de Betuwse adel en kerken te vertellen. Zo vertelde hij dat de vele oude dorpskerken in goede staat zijn en dat is te danken een de rijke landadel die in vorige eeuwen ervoor zorgde dat de kerken niet in verval raakten. Dat in tegenstelling tot andere gebieden, waar vaak alleen de toren nog overeind staat. Het was weer een boeiende ochtend, met zoals meestal ook een jarige in ons midden.

Dit keer was het Evert Mager die we toezongen. We hebben zo langzamerhand een hele galerij foto’s van onze bezoekers. Wie weet kunnen we daar nog een keer wat mee doen, als de privacywet het toelaat.


12 februari 2019
Vanmorgen ging het deze keer niet over Rhenen. Gerrit van Nieuwenhuizen hield een lezing over Columbus. De enige overeenkomst was dat Columbus in 1492 naar op zoek ging naar kortere route naar Azië en dat in Rhenen werd begonnen met de bouw van de Cuneratoren.
Het was een boeiende lezing over de man die met drie kleine schepen de onbekende verten tegemoet ging. Het moet een uitstekend zeeman geweest zijn om met toch geringe middelen de tocht maakte. Hij heeft vier tochten gemaakt en bezeilde veel gebieden in de Caribische zee en Midden-Amerika.



Ook nu weer was de opkomst groot en ook nu was er natuurlijk weer iemand jarig. Het was Rein Ferwerda, die de leeftijd van 73 jaar had bereikt. Wij wensen hem vele gezonde jaren toe.


5 februari 2019
Als we, zoals nu, tegen de vijftig bezoekers krijgen, is er bijna iedere week wel iemand jarig. Zo ook deze morgen. De gelukkige was Martin Schoenmaker, die de leeftijd had bereikt van 80 jaar. We zongen hem toe, ondersteund door twee vrouwenstemmen. De verhouding mannen vrouwen is nog wel wat scheef en we hopen dat in de toekomst ook de dames de weg naar de soos zullen vinden.

Vandaag nam Evert van Hees ons voor de tweede keer weer mee

door de straten van Rhenen, waarbij hij heel uitgebreid kon vertellen, wie waar woonde en wat zijn beroep was. Mooi was te zien hoe het vroeger was en hoe de huidige situatie eruit ziet. Het was weer een mooie ochtend.


29 januari 2019
De opkomst was vandaag groot. Ongeveer 45 personen waren aanwezig. De soos mag zich verheugen in een toenemende belangstelling. Vandaag toonde Bartho Kobus twee filmpjes over onderduikverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. De eerste speelde zich af in Tiel, waar als vergelding voor het bevrijden van de vrouw van een verzetsstrijder, vijf min of meer willekeurige inwoners van Tiel werden geëxecuteerd. De zoon van een van hen zocht in de film naar de reden waarom zijn vader opgepakt was. De tweede film speelde zich af in Leersum. Hier ging het om een joods echtpaar dat in een woning bij de Leersumse plassen was ondergedoken. Zij zijn mogelijk verraden en opgepakt en in een concentratiekamp vermoord. Een neef zocht in de film naar de ware toedracht. Beide films maakten veel indruk op de aanwezigen.

Er was ook nog blijdschap. Kobus van Ingen was jarig geweest en trakteerde op wat lekkers bij de koffie. En zoals gebruikelijk werd hij door ons toegezongen.


22 januari 2019
Evert van Hees toonde vandaag een presentatie van het Rhenen van voor de oorlog, na de wederopbouw en van de situatie nu. Dus van vroeger, daarna en nu. Dat gaf een mooi beeld over hoe Rhenen in de loop van de tijd is veranderd. Evert heeft een ijzeren geheugen en kon veel vertellen over de bewoners van de stad, met leuke details erbij.

En hadden we ook weer een jarige. Toon Raaphorst is 78 jaar geworden. Toon is een trouwe bezoeker van de soos en hij werd dan ook van harte toegezongen, daarbij aangemoedigd door onze opperspreekstalmeester Joop Elands. Bartho Kobus kwam nog even terug op vorige week, toen wij naar de kaartencollectie van Henk Deys zijn geweest in het Gemeentemuseum. Hij bedankte Henk nog, die dit keer niet aanwezig kon zijn, voor het feit dat hij het voor ons kosteloos geregeld had. Een luid applaus viel Henk ten deel.


15 januari 2019
Zoals u op deze foto ziet waren we dit keer niet aan de Kuilweg, maar in het nieuwe Gemeentemuseum. De soos was op uitnodiging van Henk Deys gekomen om de uitgebreide landkaarten collectie te bewonderen.

Het aantal gasten was zo groot, dat er twee groepen moesten worden gevormd. De ene groep ging mee met Henk, die uitleg gaf over diverse kaarten en vertelde hoe hij al van jongs af aan bezig was met het aanleggen van zijn verzameling. De kaarten zijn onder gebracht in een stichting van het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht. Ze zijn hier ook digitaal te bewonderen. In de pauze genoten we van koffie met gebak en daarna wisselden de groepen. De eerste groep kreeg nu een rondleiding door de rest van het museum door Mieke Woldring. Het bezoek was zeker aanleiding om de kaartencollectie nog eens meer gedetailleerd te bekijken, evenals de rest van het museum, dat een aanwinst voor Rhenen mag heten.


8 januari 2019
We staan weer voor een nieuw seizoen van de soos en kunnen ons verheugen in een toenemende groei. Vandaag waren er 42 gasten. Leo Schoonhoven heeft ons verrast met een mooie presentatie over de activiteiten van de soos van het afgelopen jaar. Een enorm karwei om ongeveer 200 afbeeldingen van wat we allemaal gezien en meegemaakt hebben keurig op een rij te zetten. Alle lof. We kregen een indruk van wat er zo allemaal in een jaar gebeurt en dat is niet weinig. We mogen de mensen die dat allemaal zo netjes regelen wel bedanken. En ook de mannen die de catering altijd trouw verzorgen verdienen een pluim.


18 december 2018
Het afgelopen jaar mogen we ons verheugen in een toenemende belangstelling voor de sociëteit. Steeds meer gasten weten op de dinsdagmorgen de weg te vinden naar de Kuilweg. Dat is goed nieuws. Bartho Kobus vertoonde vandaag een film die hij maakte over de in oktober gemaakte excursie naar de Betuwe, waar diverse kastelen, kerken en dorpen werden bezichtigd. Het was een leerzame dag, waarin de inwendige mens ook niet werd vergeten. Eerst koffie met gebak, daarna een lunch en aan het einde een borrel. En zo is er weer een einde gekomen aan het jaar 2018. De eerst volgende bijeenkomst is op 8 januari 2019. Bij vertrek naar huis kregen we nog een banket letter mee, verzorgd door onze chef de cuisine, Joop Elands.


11 december 2018
Vandaag hebben we aan de hand van fotomateriaal van Leo Schoonhoven teruggekeken wat er in het afgelopen jaar zoal te doen was in Rhenen. En dat was heel wat. De hele binnenstad was op de kop gezet. Het straatwerk en de trottoirs zijn gerestyled, de riolering aangepast, waarbij ook de historische Generaalsput tevoorschijn kwam. Helaas was er geen tijd voor grondig onderzoek. Verder waren er veel feestelijkheden zoals de Cuneradag, de Rijnweek, Koningsdag enz. Leuk om zo het jaar eens door te nemen. En ook om dit voor de toekomst vast te leggen. Heel waardevol! Er was ook nog wat te vieren. Nico Westra, die sinds kort in ons midden is, was jarig geweest en trakteerde op wat lekkers bij de koffie. Het zingen hebben achterwege gelaten. De reden was dat Truus Buitenhuis, de vrouw van Job, was overleden. Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar. We wensen Job veel sterke toe.


4 december 2018
Het was vanmorgen gezellig druk. Meer dan vijftig gasten mochten we verwelkomen. Ook nieuwe gezichten. We passen bijna niet meer in de zaal. En zoals meestal was er weer iemand jarig. Ditmaal Axel van Beijnhem. Dus weer koek bij de koffie en zingen voor de jarige. Verder hebben we het tweede gedeelte van de PowerPoint presentatie van Hens Dekker en Leo Schoonhoven gekeken, waar we verleden week mee waren begonnen. Veel afbeeldingen uit onze jeugd, wat zoveel opmerkingen van herkenning opleverde, dat de geluidsinstallatie moeite had om er boven uit te komen. En zoals ieder jaar aan de vooravond van Sint Nicolaas, had Joop Elands weer voor een heerlijke speculaaspop gezorgd. Kortom weer een geslaagde ochtend.


27 november 2018
Vandaag is er niemand jarig. Dus geen lekkers en geen gezang. Wel een mooie PowerPoint presentatie, die jaren geleden is gemaakt door Hens Dekker en Leo Schoonhoven over Rhenen in de jaren vijftig. We hebben hem al eerder gezien, maar dat was jaren geleden en je ziet altijd weer nieuwe details. Zo zagen we het aangeven van de 10.000e inwoonster van Rhenen, Janny van Wijk en juist in deze dagen lazen we in de Rhenense Betuwse Courant dat de 20.000e inwoonster, Celeste Hailey Westdijk, was geboren. Een verdubbeling in ongeveer zeventig jaar. Ook de opening van de Rijnbrug kwam voorbij en de vele middenstanders, zoals de bakker, de melkboer, de kolenboer enz. Allemaal voorbij. We zagen het verdwijnen van rijtjeshuizen in de Waalbuurt, de Cuneralaan en de Zandheuvel. De presentatie bevat bijna 300 afbeeldingen en we kwamen tot de helft. Volgende week komt de rest aan de beurt. Heeft u belangstelling, kom gerust langs. U bent welkom.


20 november 2018
Vandaag was het de beurt van Ben van Laar om op de stoel plaats te nemen. Op 11-11 was hij 77 jaar geworden. Deze keer werd er niet gezongen, want er was ook een bericht gekomen van het overlijden van Henk van Walsem. Hij was ook 77 jaar. Zo kwamen vreugde en verdriet bij elkaar. In een moment van stilte hebben we Henk herdacht. Wim Looyen vertoonde een film over de opening van het Gemeentehuis in 2002 door mr. Pieter van Vollenhoven. Daarna keken we naar een film van de try-out van het verhaal over de familie Smit, die Johan Smit destijds in de Commanderij hield. Later heeft Johan deze presentatie, op zijn bekende humorvolle wijze, in de Hof van Rhenen voor een breder HVOR publiek vertoond.
 
 


6 november 2018
Op het programma stond vandaag een film die Bartho Kobus vertoonde over het weer in Nederland. Aan de hand van de bekende Verkade albums van Jac P. Thijse, gingen we door de vier jaar getijden heen. In weinig landen wordt er zoveel over het weer gesproken als in Nederland. Het is vaak een startzin om een gesprek te beginnen. We startten in de winter met beelden van kou en ellende, van sneeuw en ijs. Dicht gevroren rivieren en ingesneeuwde dorpen in het noorden van het land. Dat waren nog eens winters. Maar ook was er vreugde. Sneeuwpoppen maken, sleetje rijden, skiën, schaatsen. Wie herinnert zich niet de Elfstedentocht van 1963. Over naar de lente met de schoonmaakwoede van onze ouders en de koeien die de wei in gingen. De bollenvelden en bloeiende boomgaarden. De zomer bracht de drukte op de stranden, maar ook soms overlast door stortregens en hagelbuien. De herfst was voor de boeren nog wel eens een probleem voor het oogsten. Nattigheid op de velden leidde tot slechte oogsten. De film liet wel de extremen zien en was daardoor niet representatief voor het gemiddelde weer. Niettemin was het weer een mooie ochtend. Maar het was ook nog feest. Onze erevoorzitter Henk Deys had de leeftijd van 86 jaar bereikt en wij wensen hem nog veel jaren in goede gezondheid toe. We hebben hem toegezongen met een luidkeels ‘Lang zal hij leven’ en met een driewerf hiep-hiep hoera!


30 oktober 2018
Vanmorgen vieren we eerst de verjaardag van Aart van de Brink, die 73 jaar is geworden. We zongen hem zoals gebruikelijk toe en wensten hem nog vele goede jaren toe. Daarna was het de beurt aan Evert van Hees, die een presentatie vertoonde van prentbriefkaarten en foto’s van de straten aan de westkant van Rhenen. Zo kwamen de Utrechtsestraatweg, het Paardenveld, Spitsbergen, de Zandheuvel, de Bantuin en de Oude Veenendaalseweg op het scherm langs. Afbeeldingen van vroeger en van nu, zodat we het verschil konden zien. Evert is gezegend met een uitstekend geheugen en kon ons veel verhalen vertellen over de mensen die daar gewoond hebben en ook hun familieverbanden. Het mooie is dat er altijd wel aanwezigen zijn die aanvullende verhalen of opmerkingen zijn, die de geschiedenis van de Rhenense bewoning kunnen aanvullen. Kortom, weer een leerzame ochtend, waarvan dit nog maar deel 1 was en er dus nog meerdere delen zullen volgen.


23 oktober 2018
Deze morgen hebben we gekeken naar een presentatie die ongeveer 10 jaar geleden door Hens Dekker is gemaakt. Hens, die vijf jaar geleden is overleden, heeft tal van presentaties gemaakt, die hij heeft nagelaten aan de HVOR. Zo nu en dan laten wij er een zien in de sociëteit op dinsdagmorgen. Deze keer ging het over tollen, in de ruimste zin van het woord. Water en wegtollen uit vorige eeuwen, tollen als kinderspel, namen met tol erin zoals Tollenaar, enz. ruim 75 afbeeldingen passeerden de revue. En dan was er ook weer een jarige, die wij een ‘lang zal hij leven’ toezongen. Het was Wim Looijen, die de leeftijd van 72 jaar had bereikt.
 
 
 
 


16 oktober 2018
Bij binnenkomst van de zaal valt het altijd weer op dat de gasten druk in geanimeerde gesprekken gewikkeld zijn. Dat geeft aan dat de sociëteit zeker aan z’n behoefte voldoet. Het kost de leiding dan ook wat moeite om de zaal stil te krijgen en dat is een goed teken. Vandaag was Leo aan de beurt om een presentatie te houden over mooie opnamen van Rhenen, die hij gemaakt heeft, gecombineerd met oude prentbriefkaarten. Voor velen bekende plaatjes, maar toch altijd weer mooi om te zien. Vooral als je de verschillen tussen toen en nu ziet. En voor nieuwkomers, die er gelukkig ook zijn, een mooi stukje Rhenense geschiedenis. De opkomst was zoals altijd prima. Ook vandaag was er weer wat te vieren. Evert van Hees was jarig geweest en werd enthousiast toegezongen door de aanwezigen. Daarna was er de traditionele koffie met wat lekkers. Ook werd de uitkomst van de quiz bekend gemaakt. De 3e prijs was voor Kees Waiboer, de 2e prijs voor Henk Deys en de eerste prijs was voor Ben van Laar, die tevens een mooie oorkonde kreeg.


9 oktober 2018
Wegens afwezigheid van Kobus van Ingen, die een presentatie zou houden, heeft Bartho Kobus een film vertoont over de komst van de panda’s naar Ouwehands Dierenpark. Vanaf het prille begin van de plannen tot aan de komst van de dieren in Rhenen. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Er is veel gelobbyd. Drie premiers en de koning hebben hun best gedaan om de Chinese overheid zover te krijgen dat zij toestemming gaven. De eigenaar van Ouwehands Dierenpark, Marcel Boekhoorn, heeft kosten nog moeite gespaard en een heel media spektakel op poten gezet. De twee panda’s blijven 15 jaar hier, op een soort lease basis. Daarna gaan ze weer terug naar China. In het begin kwamen er stromen bezoekers op af, maar na een paar weken keerde de rust terug. Maar Rhenen stond wel even op de kaart.


2 oktober 2018

Vandaag hebben we de verjaardag van onze gastheer, Johan Smit, gevierd. De zaal waar wij wekelijks bijeen komen is door de familie Smit ter beschikking gesteld, waarvoor wij hen zeer erkentelijk zijn. Johan is 83 jaar geworden. Verder is vandaag de quiz besproken die we de vorige week hebben gehouden. De uitslag wordt later bekend gemaakt.
 
 
 
 
 
 
 


25 september 2018

Deze morgen was anders dan alle vorige ochtenden. Er werd namelijk een quiz gehouden. Kobus van Ingen en Hans Gadella hadden 47 vragen bedacht en op papier gezet. Op het scherm werd de vraag herhaald, verlucht met een afbeelding. Gelukkig was het multiple choice. We konden kiezen uit drie antwoorden. Er waren moeilijke vragen bij, maar ook vragen waarbij je moest gokken. Bijvoorbeeld hoeveel fietsen werden er gemaakt door de fietsenfabriek van De Hartog 130.000, 140.000 of 150.000. en hoeveel kinderen had Frederik van de Palts. 13, 14 of 15. En zo waren er nog een paar. Omdat je soms een beetje moest gokken, was er voor iedereen wel een kans om te scoren. Volgende week horen we de uitslag en dan worden ook de prijzen uitgereikt. En dan was er ook nog een jarige. Neldus Tollenaar heeft de leeftijd van 86 jaar bereik. Luidkeels werd hij toegezongen, waarna we koffie en koek kregen van Joop Elands en zijn mannen. Kortom het was weer een gezellige ochtend.


18 september 2018
Vandaag weer een verjaardag. Deze keer was Bartho Kobus het feestvarken. Zoals gewoonlijk was er koffie met koek en een luidkeels ‘Lang zal hij leven’. Door omstandigheden kon Evert van Hees de op de agenda staande presentatie niet vertonen, maar Bartho had een mooie film over verdwenen beroepen. We zagen onder andere de melkboer, de groenteboer, de voddenboer, de kolenboer enz. hun beroep uitvoeren. Altijd met een sjekkie tussen de lippen. Zwaar en vaak vuil werk. Velen van ons hebben de tijd mee gemaakt dat deze beroepen nog heel gewoon waren. Al deze beroepen zijn weg gesaneerd, of overbodig geworden. Volgende week houden we een quiz. Dat is een nieuwe activiteit. We zijn benieuwd hoe dat zal gaan. Iedereen is welkom, ook niet leden. Die kunnen dan gelijk lid worden, want als je eenmaal een keer de soos bezocht hebt, dan smaakt het naar meer.


11 september 2018
Vandaag liet Bartho Kobus een film zien over de vrouw van de minister van volksvoorlichting en propaganda van het ‘1000 jarige Rijk’, Joseph Goebbels. Het was een gruwelijke inkijk in het leven van deze op macht beluste vrouw, die onvoorwaardelijk geloofde in Adolf Hitler. Op 19 december 1931 trouwde Magda voor de tweede keer, nu met Joseph Goebbels. Een van de getuigen was Adolf Hitler. Ze kregen zes kinderen: Helga (1932), Hildegard (1934), Helmut (1935), Holdine (1937), Hedwig (1938) en Heidrun (1940). De naam van elk kind begint met de letter h, de eerste letter van Hitler omdat Hitler voor haar een god was. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, terwijl de Russen oprukten naar Berlijn, zat ze met haar gezin bij Adolf Hitler in de Führerbunker. Op 1 mei 1945 volgde het gezin Goebbels de Führer in de dood. Helmut Gustav Kunz, assistent van de hoofdarts van de gezondheidsdienst, gaf de zes kinderen een flinke dosis morfine. Toen de kinderen gedrogeerd waren, brak Dr. Ludwig Stumpfegger, Hitlers persoonlijke arts, een blauwzuurcapsule in de mond van ieder kind. Later die avond pleegde Magda samen met haar man in de tuin van de Rijkskanselarij zelfmoord door middel van een blauwzuurcapsule. Wie meer wil weten over het leven van Magda Goebbels, kan dat vinden op het internet. Er was ook nog wat vrolijks op deze ochtend. Henk van Beijnhem was 77 jaar geworden en dat moest gevierd worden met het gebruikelijke ‘Lang zal hij leven’ en wat lekkers bij de koffie. Ook werd er aandacht geschonken aan het feit dat de naam van Henk Deys verbonden is aan het ‘Henk Deys Plein’, dat nu zijn naam draagt.


3 juli 2018
Vanmorgen vertoonde door Bartho Kobus twee filmpjes. Een over het bezoek dat de leden van de Soos brachten aan de kasteeltuin van het voormalig kasteel in Hemmen. Het kasteel, dat eigendom was van Frans Godard baron van Lynden van Hemmen (1836-1931) en die kinderloos stierf, valt dan onder het beheer van Stichting het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending. Het geheel omvat 700 ha. In de oorlog werd het kasteel geheel verwoest. De tuin en het park dat in Engelse landschapstijl is ontworpen, worden onderhouden door vrijwilligers en is vrij toegankelijk. Het tweede filmpje ging over de feestelijke opening van Vreewijk in november 2017. De woningstichting Rheam en de gemeente hadden er een uitgebreid feest van gemaakt, dat goed bezocht werd. Bartho kreeg alle lof voor het vakkundige werd dat hij geleverd had. Een mooie bijdrage voor de toekomst, als Vreewijk3 over 100 jaar wordt gebouwd. Fijn was het ook om Piet Hovestad te begroeten, die weer acte de préséance gaf.


26 juni 2018
Hoera, Hans Gadellaa was jarig, 77 jaar. We wensen hem nog veel gezonde jaren toe. Vandaag vertoonde Henk Deys een selectie uit zijn landkaartenverzameling. Het was een gevarieerde weergave van de collectie die ging over Rhenen, de provincie en onder andere de Vallei met de loop van de Bisschop David Grift over een periode van eeuwen. Op Open Monumentendag is de collectie te bewonderen in het nieuw museum. Op 7 september wordt de tentoonstelling geopend voor genodigden en de dag erop voor het publiek. De officiële opening van het museum vindt op een later tijdstip plaats. De hele verzameling heeft Henk Deys geschonken aan de Vriendenstichting van het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht. Deze steunstichting gaf de collectie vervolgens in langdurige bruikleen aan het RHC in Wijk bij Duurstede. Aanstaande dinsdag 3 juli is de laatste bijeenkomst van de sociëteit. Daarna gaan we op zomerreces tot 28 augustus. We hopen elkaar dan weer in goede gezondheid te ontmoeten.


19 juni 2018
Vandaag is het de verjaardag van Jan Lieuwen. Hij is 71 jaar jong geworden, dus onder ons nog een jonkie. Deze morgen werd verder verzorgd voor Evert van Hees, die een serie afbeeldingen vertoonde over de Herenstraat en omgeving ten oosten van het gemeentehuis. Mooie opnamen van vroeger en hoe het nu is. Heel wat panden zijn hier verdwenen, deels door de oorlog maar ook door brand. Zoals de meubelfabriek van Deen, de sigarenfabriek van Van Voorthuizen en de Katholieke kerk. Allemaal op een klein gebied. Dit gedeelte van Rhenen is pas gebouwd na de aanleg van de spoorlijn. Rhenen breidde zich toen in oostelijke richting uit. Bekende panden, zoals Komatie en Vrijheid en de Mevrouwenbuurt zijn beschreven in met M.I.P. boekje van Henk Deys.


29 mei 2018
Zoals bijna iedere week was er ook vandaag weer een jarige. Jan van Baaren was de gelukkige die mocht trakteren en als dank hebben we hem toegezongen. Daarna liet Kobus van Ingen een presentatie zien over de wederopbouw van Rhenen, die destijds was gemaakt door Hens Dekker en Henk Deys. Altijd weer indrukwekkend hoe deze ramp Rhenen trof. Velen van ons waren toen nog klein of nog niet geboren, maar de verhalen van onze ouders kennen we en het moet voor hen toch een enorme schok geweest zijn toen zij terug keerden naar Rhenen in de tweede helft van mei 1940. Als je de beelden nu ziet kun je begrijpen dat er na de oorlog niet erg veel over gesproken werd kennelijk wilde men deze ellendige tijd zo snel mogelijk vergeten door het te verdringen. De handen werden uit de mouwen gestoken en men ging direct aan de slag met de wederopbouw. Zo is Rhenen nu een kenmerk van de Delftse School, de bouwstijl uit die tijd, waarin er een schaarste was aan materialen. Toch heeft men kans gezien om de stad snel te herbouwen en in 1942/43 was het grootste deel klaar. Als je de gevels nu ziet en die vergelijkt men de situatie van net na de oorlog, dan valt direct op dat het erg rommelig is. Vooral de winkelpuien met allerlei soorten en kleuren luifels is niet direct een voorbeeld van schoonheid. Ook de geverfde gevels verfraaien het geheel niet. De gemeenteraad heeft nu een plan om de gevels zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug te brengen, voor zover dat mogelijk is. Per slot van rekening is een binnenstad, gebouwd in de stijl van de Delftse School een unicum in Nederland, waar we zuinig op moeten zijn.


22 mei 2018
We hebben vandaag weer een jarige. Harry Rebergen is de gelukkige. We hebben voor hem gezongen en genoten van de versnapering bij de koffie. Hierna liet Leo Schoonhoven een serie foto’s zien van Rhenen door de loop der jaren heen. Altijd weer interessant en ook nu weer viel er weer iets nieuws te zien en kwamen er aanvullingen bij de afbeeldingen uit de zaal. Deze aanvullingen en opmerkingen worden later verwerkt in de beeldbank, zodat die steeds meer informatie bevat. Ondanks het mooie weer en de vakantietijd voor senioren was de opkomst prima. Heeft u interesse, u bent van harte welkom!


15 mei 2018
Gerrit van Nieuwenhuizen hield deze morgen een lezing over Leonardo da Vinci, die was geboren in Vinci, 15 april 1452 en overleed op 2 mei 1519 in Frankrijk, Amboise waar hij ook begraven ligt. Leonardo heeft het grootste gedeelte van zijn leven in het noorden van Italië doorgebracht maar bleef nooit lang op een plaats. Het was een interessante lezing over dit genie. Hij was een genie op vele terreinen, en was onder andere schilder, architect, beeldhouwer, schrijver, natuurkundige, componist, filosoof, uitvinder en anatomist. De man moet over een tomeloze energie hebben beschikt. Het was een mooie ochtend met een prachtige PowerPoint presentatie en een boeiend betoog van Gerrit.
 
 


1 mei 2018
Vandaag zijn we op excursie geweest en wel naar het museum in Veenendaal, dat gevestigd is in de Cultuurfabriek aan het Kees Stip plein. Met 31 personen trokken we om 9.30 uur richting Veenendaal en werden daar ontvangen met koffie en heerlijk gebak. Na dit genuttigd te hebben werden we in drie groepen verdeeld en vertelden de gidsen over de geschiedenis van Veenendaal. Van de turf naar de wolkammers en wevers en verder naar de sigaren industrie. Wat opviel was dat men in Veenendaal altijd weer een andere industrie vond. Toen de turf opraakte ging men over naar de textielindustrie en sigarenindustrie. Hierin werkten duizenden mensen. Ook waren er mooie maquettes van verdwenen gebouwen te bewonderen, die door een vrijwilliger zijn gemaakt. Tot slot was er een tentoonstelling van lingerie uit de collectie van de Hollandia Tricotage fabriek, die in de jaren tachtig zijn deuren moest sluiten. Van ondergoed van vroeger, tot de laatste mode was er te bewonderen. Weer een geslaagde ochtend, met een pluim voor de organisatoren.


24 april 2018
Enige jaren terug kwam een joodse onderduiker, Jack de Lange, in de Commanderij vertellen over zijn belevenissen in de Tweede Wereldoorlog. Hij was toen 14 jaar oud, woonde in Amsterdam en moest met het familie onderduiken. Het gezin werd verspreid over het land en Jack kwam na enige omzwervingen terecht in Achterberg, bij het gezin van Piet Veldhoven. Na een inval van de Duitsers vluchtte Jack en kwam met behulp van het verzet terecht in Overijssel, waar hij de verdere onderduiktijd doorbracht. Na de oorlog bleek het hele gezin de verschrikkelijke tijd doorgekomen te zijn. Van het verhaal in de Commanderij is een filmopname gemaakt, die wij deze dag bekeken hebben. Jack vertelt zijn verhaal regelmatig op scholen, net als het helaas overleden lid van onze vereniging, Cor Crum dat deed. Opdat ook de jeugd kennis neemt van wat er in die jaren gebeurde.


17 april 2018
Vandaag is Anton van de Wetering jarig. Hij is 68 jaar geworden. Dus onder ons is hij nog een jonkie. Ook was er nog een verrassing. Halverwege de ochtend kwam Piet Hovestad binnen. Hij was opgehaald door Lex Mulder en het deed hem en ons zichtbaar goed dat hij weer in ons midden kon zijn. De ochtend werd verzorgd door Henk Deys, die een presentatie vertoonde over Achterberg. Veel bekende namen passeerden de revue, zoals Van Laar, Laros, Van de Scheur enz. Veelal vergezeld van hun bijnaam, die nodig was om aan te geven tot welke tak de genoemde persoon hoorde. Het werd vroeger ten onrechte gezien als een scheldnaam, maar dat was het beslist niet. We kregen een inkijk in het boerenleven van vroeger, waar vooral de kleding opviel. Veel klompen, donkere pakken, lange rokken en kapjes voor de vrouwen en petten voor de mannen. Ook viel op dat men erg gehecht was aan het paard. Veel foto’s waren gemaakt met een persoon op of naast een paard. Het liet zien dat een paard van grote waarde was. Kortom weer een leerzame ochtend.


10 april 2018
Vandaag hebben we gezongen voor Wil Otte. Hij werd net als zijn broer Dick, 71 jaar. Na van zijn traktatie te hebben genoten, heeft Bartho twee films vertoond uit de tv serie ‘Andere Tijden’. Hierin vertelden Nederlanders die Indisch bloed hadden, over de tijd van de Japanse bezetting. Zij werden niet geïnterneerd, maar voor hen waren het toch moeilijke jaren. Vooral omdat hun familieleden van westerse afkomst wel opgepakt werden en die de oorlog vaak niet overleefden. Wat opviel was dat zij vertelden over de tijd na de Japanse overgave, de toestand die voor hen nog veel moeilijker werd. Het waren verhalen waar niet veel over bekend is en voor ons was het goed om ook van dit deel van de geschiedenis over het voormalig Nederlands Indië kennis te nemen. Lijkt het u interessant om deze dinsdagochtenden bij te wonen, dan bent u van harte welkom. We beginnen altijd om 10.00 uur, aan de Kuilweg.


3 april 2018
Bartho Kobus vertoonde vandaag een paar oude films, waarvan een deel afkomstig was uit de collectie van Martin Schoemaker en die zijn vader destijds heeft gemaakt. We zagen onder andere een film over een puzzeltocht met motoren. Opvallend was dat de deelnemers meestal een alpinopet droegen in plaats van een helm en dat bijna alle deelnemers met een sigaret in de mond reden. Zij waren nog van de generatie van; ‘jochie ge bin nou veertien joar, zoude gij es nie gaon roawke.’ Verder kwam er een film over de opening van het VVV kantoor op de Frederik van de Paltshof, dat samen viel met de komst van de eerste NBM bus, als opvolger van de tram. Hier waren vele bekende Rhenenaren op te herkennen. Tot slot nog een film over een bejaarden uitje en de opening van de gerenoveerde Molenstraat in jaren tachtig. Weer een geslaagde ochtend.


27 maart 2018
Vandaag was het tweede deel van de presentatie van Evert van Hees over de tabaksindustrie in Rhenen aan de beurt. Wat opviel was het grote aantal sigarenfabrieken en fabriekjes die in de loop der tijden hier gevestigd waren. Veelal bestonden ze uit een paar personeelsleden, maar er waren ook enkele grotere bedrijven, onder andere Spaan en Bertram, die een paar honderd werknemers had, maar die helaas naar Amersfoort vertrok. Veel van die bedrijfjes gingen na enige jaren failliet, of hielden op te bestaan. Wat ook opviel is dat deze bedrijven over het algemeen in het centrum van Rhenen waren gevestigd. Na de oorlog was het gedaan met deze industrie in Rhenen. De grotere bedrijven in Veenendaal en Wageningen trokken veel Rhenense werknemers. Bijvoorbeeld de Ritmeester en Panter in Veenendaal en Schimmelpenninck in Wageningen. Hulde aan Evert, die alle gegevens uit zijn stalen geheugen opviste, zonder papier! Ook deze morgen hebben we weer een jarige toegezongen. Het was Jan Quint, die in de stoel plaats mocht nemen.


20 maart 2018
Vandaag hebben we de tabaksindustrie van Rhenen bekeken. Vanaf de teelt tot aan het eindproduct, de sigaren. In iedere Rhenense familie zaten wel mensen die in de teelt, of in de sigarenindustrie gewerkt hadden. De tabaksplanters pachtten de grond meestal van een grondeigenaar. het was een riskant product. Gevoelig voor ziekten, hagel en wind. De percelen werden beschermd door bonenheggen, waarvan de opbrengst voor de pachter was. In Rhenen waren heel veel sigaren fabrieken. Van bedrijfjes met een paar personen, tot enige grote bedrijven met meer dan honderd. Evert van Hees had deze presentatie gemaakt en voorzag hem van commentaar. Zoals altijd deed hij dat zeer gedetailleerd. Er was geen tijd genoeg om de hele presentatie te zien, zodat we volgende week kunnen genieten van deel 2. Verder deelde Kobus van Ingen mede dat we op 1 mei een bezoek zullen brengen aan het museum in Veenendaal, waar we een rondleiding zullen krijgen.


13 maart 2018
Deze ochtend hebben we gekeken naar een PowerPoint presentatie uit de uitgebreide collectie die Hens Dekker ons heeft nagelaten. Het was een mooie presentatie genaamd De Sportberg, waarop de vele sporten die op de Grebbeberg werden en worden beoefend. Het aantal sporten is teveel om op te noemen, maar een paar springen er uit. Zo werden in de jaren zestig in het bad van Ouwehands Dierenpark internationale zwemwedstrijden gehouden. Hier namen onder andere Ada Kok en Erica Terpstra aan deel. Ook op het terrein van de atletiek en de wielersport speelt de berg een rol. Menige ronde leidt over de Grebbeberg en zo bracht de Olympisch kampioene Fanny Blankers-Coen destijds, op uitnodiging van de Rhenense hotelier Lahey, een paar dagen hier door. Verder werd de berg in die tijd gebruikt voor de internationale motorcross wedstrijden op het voor Nederlandse begrippen unieke parcours. Deze wedstrijden trokken tien duizenden bezoekers. Kortom, het was een presentatie met prachtige beelden.  


27 februari 2018
Een bijeenkomst die begon met een korte schets door Kobus van Ingen, van zijn herinneringen aan ons – onverwacht overleden – Soos-lid Gijs van Ingen, gevolgd door een moment van stilte ter nagedachtenis aan Gijs. We hadden ook een jarige: Maarten Schuurmans. Voor hem was vandaag de Stoel neergezet. We hebben hem allemaal van harte gefeliciteerd, maar de sfeer was er vandaag niet naar om het ‘lang zal hij leven’ te zingen – gelukkig had hij daar alle begrip voor.           Bartho liet ons 2 films zien: de film van Willem van Looijen met een kort interview met o.a. Eus Kallen die zeer onlangs plots overleed. En daarna de informatieve en interessante film van TV Gelderland. Een ochtend met een wat dubbel gevoel.
 


20 februari 2018
Vandaag hebben we genoten van een presentatie over dorpskerken in Friesland en de Betuwe. Verzorgd door Leo Schoonhoven (geboren Fries) en Kobus van Ingen. De eeuwen oude kerken stonden in Friesland veelal op terpen en waren in eerste instantie eenvoudig van bouw. Veelal werd hout gebruikt als bouwmateriaal, later tufstaat en baksteen. In de Betuwe waren de kerken wat rijker uitgevoerd. De bevolking was iets meer welvarend en door de ligging van de dorpen aan de rivieren was de aanvoer van bouwmaterialen, zoals hout en tufsteen uit Duitsland, eenvoudiger. Het is de moeite waard om voor de soosleden een excursie te organiseren naar een paar van deze dorpskerken bij onze zuiderburen.


13 februari 2018
Deze morgen werden we opgeschrikt door het plotseling overlijden van Eugéne Kallen, die een trouw lid was van de dinsdagmorgen soos. We hebben hem in een moment van stilte herdacht. Henny Boor, van de werkgroep Virtueel Rhenen, toonde ons de stand van zaken over Rhenen uit de zeventiende eeuw, waar de werkgroep al zo’n tien jaar aan werkt. Een indrukwekkende prestatie, vooral als je bedenkt dat deze mensen werken met een uiterst klein budget. Het uiteindelijk doel is dat men op de IPad, mobiele telefoon, of een virtual reality bril door de binnenstad kan lopen. Voor het zover is moeten er nog heel wat hindernissen genomen worden, maar gezien het enthousiasme van deze werkgroep, zal het zeker lukken.  


6 februari 2018
Zoals vaak voorkomt, was er nu ook weer een jarige. De stoel werd klaar gezet en deze keer kon Evert Mager op de troon plaats nemen. Joop Elands zette als te doen gebruikelijk de eerste toon in, waarna we Evert het ‘Lang zal hij leven’ toezongen. Na koffie met wat lekkers genoten te hebben liet Bartho een vervolg van de film over de Watersnoodramp van vorige week zien. Nu ging het over de hulpgoederen die van over de hele wereld binnen stroomden. En wel in zulke hoeveelheden, dat de hulporganisaties, als het Rode Kruis, er geen raad mee wisten. Veel goederen werden, via stille diplomatie, doorgezonden naar andere landen, die ook wel hulp konden gebruiken. Na de pauze kregen we een film te zien van ons bezoek in 2015 aan het Streekmuseum Baron van Brakel in Ommeren. Hier zijn drie afdelingen onder gebracht. Het Streek museum, het Boerenwagen museum en de Historische Kring Kesteren en Omstreken. Een prachtige pleisterplaats om te bezichtigen tijdens een fietstochtje door de Betuwe.
 
 
 
 


30 januari 2018
Vandaag hadden we weer koek bij de koffie. Kobus van Ingen was jarig en zoals te doen gebruikelijk hebben we hem toegezongen. Daarna werd er een serie filmbeelden vertoond van het Polygoon Nieuws over de Watersnoodramp van 1 februari 1953. Indringende beelden van een ramp met een omvang die grote gevolgen had voor de getroffen gebieden, en met ruim 1800 doden tot gevolg. De afsluiting van de zeegaten en de verhoging van de zeedijken. Het eeuwige gevecht van Nederland tegen de zee. Vanuit Rhenen werd onder andere gehoor gegeven aan de oproep om met auto’s naar het rampgebied te komen. Diverse eigenaren togen richting Zeeland. Ook werden de jongens die in militaire dienst waren, terug geroepen van verlof. Henk Deys vertelde dat hij, als jong student, ook geholpen had met het met zandzakken, verzwaren van de dijken. In Rhenen werden ook veel evacués opgevangen, waarvan de kinderen enige tijd hier op school gingen. Als schoolkinderen in die tijd liepen wij langs de deuren om z.g. Watersnoodpostzegels te verkopen. Ook werd een landelijke actie gehouden ‘Beurzen open, dijken dicht’.
 


23 januari 2018
Vanmorgen heeft Roelof de Jong, lid van de Weidebeschermgroep Binnenveld van het IVN, een presentatie gehouden over het wel en wee van de weidevogels in het gebied tussen Rhenen, Wageningen, Bennekom, Ede en Veenendaal. Hij vertoonde een prachtige film waarin vooral tot uiting kwam hoe mooi dit gebied is, maar ook hoe kwetsbaar. De film werd begeleid door muziek van het Symfonisch Blaasorkest Ons Genoegen. De vogels die in beeld kwamen waren vooral de kievit, grutto, wulp, tureluur en de scholekster, die hun uiterste best deden om boven het geluid van het orkest uit te komen. De nadruk werd ook gelegd op het goede samenwerken met de boeren in dit gebied. Historisch is dit gebied ook interessant. Nog goed te zien is hoe de eerste wegen en boerderijen zijn ontstaan. Dit is goed te zien aan de Cuneraweg, waar op de hoge zijde het bouwland ligt en aan de natte zijde de graslanden en de boerderijen liggen. Kortom het was weer een boeiende morgen met een goede opkomst.


9 januari 2018
We begonnen deze morgen met het bericht dat onze penningmeester Krijn Klaassen dit weekend was overleden. Krijn was 74 jaar en nog geen jaar bestuurslid van onze vereniging. We hebben hem met een ogenblik stilte herdacht. Piet Hovestad is opgenomen in het ziekenhuis met een hersenbloeding. Hij zal voorlopig rust moeten houden. Wim Looijen werd met hartklachten naar het ziekenhuis gebracht en is na een dotter behandeling weer thuis. Zo begint dit jaar toch met verdriet en zorgen. Bartho Kobus liet ons deze ochtend de door hem gemaakte film zien over de sloop en herbouw van Vreewijk. Het gaf een mooi overzichtelijk beeld hoe de sloop en vooral de bouw van de woningen tot stand is gekomen. Zulke opnamen zijn bijzonder waardevol voor de geschiedenis van Rhenen in de toekomst.     Kortom – het was weer een memorabele bijeenkomst.


2 januari 2018
Bij dinsdagmorgensoos aan de Kuilweg was er deze morgen meer lawaai dan op andere ochtenden. Ieder wenste elkaar een goed en vooral gezond 2018 toe. Het duurde dan ook geruime tijd voordat de groep stil te krijgen was en Leo Schoonhoven zijn presentatie kon houden. Dat was, zoals ieder jaar, een overzicht van de gebeurtenissen die afgelopen jaar de revue passeerden. Het geeft een goede indruk van wat er door de leiding zoal georganiseerd is in het afgelopen jaar. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Dat het gewaardeerd wordt, is te zien aan het groeiend aantal bezoekers van de Sociëteit van de HVOR.


19 december 2017
Vanmorgen, 19 december 2017, was het de bedoeling dat in de Sociëteit aan de Kuilweg een film vertoond zou worden over de eerste fase van de bouw van Vreewijk. Maar helaas liet de techniek ons in de steek. Iets wat zelden voorkomt. De DVD liet het afweten. Maar Bartho en Kobus, flexibel als zij zijn, hadden nog wat achter de hand en zo konden wij toch nog genieten van beelden over de uitreiking van de prijzen aan scholieren die mee gedaan hadden aan de wedstrijd over de Pandaberen in Ouwehand. En we werden getrakteerd op mooie beelden van het dorp Echteld. Tot slot verraste Joop Elands ons allemaal op een heerlijke Kerstkrans.


12 december 2017

12 december 2017 was de opkomst, ondanks het slechte weer, zoals altijd goed. Deze keer vertoonde Evert van Hees via de beamer een serie foto’s over de Nieuwe Veenendaalseweg en omgeving. Foto’s van o.a. de Openbare Lagere school, het Bestedelingenhuis, de latere Tollekamp en veel afbeeldingen van toen en nu. Dank zij het ijzeren geheugen van Evert deden vele namen van Rhenenaren uit het verleden de ronde en kwamen we niet verder dan de helft van de Nieuwe Veenendaalseweg. Er komt dus nog een vervolg op deze boeiende lezing!


28 november 2017
Onze ‘dirigent van het Soos verjaardagskoor, onze algemene CADI man’ (vrij naar Wim Looijen) vierde dat hij op woensdag 29 november 65 jaar getrouwd is! Fotografen stonden in de rij om hem te fotograferen … Natuurlijk kwam de burgemeester langs … Het is ongetwijfeld een prachtig familie feest geworden, hem van harte gegund door ons allemaal.


14 november 2017
Op dinsdag 14 november 2017 was het zo ver: terug op de Kuilweg, de heropening van de Jopie Slimzaal! Toespraken, een quiz, een film – het was een leuke dinsdagochtend. De verjaardagstoel is mee verhuisd en wacht op de eerstvolgende jarige …
 
 
 
 
 
 
 
 
 


7 november2017
Dinsdag 7 november 2017 was voorlopig de laatste keer dat de Sociëteit resideerde in de Hal van de Gedachteniskerk. Een wel heel bijzonder iemand nam deze dag plaats op de feest-stoel: onze erevoorzitter, Henk Deys, was aan de beurt om toegezongen te worden nadat hij onder applaus zitting nam op deze zetel. Daarna genoten we weer van de oude foto’s die door Evert van Hees van commentaar werden voorzien.             Per september 2017 is er een speciale stoel voor degene die jarig is of is geweest. Het idee kwam van Cees Waiboer, de stoel komt uit het Oude Raadhuis. Natuurlijk werd de stoel uitgebreid geïnspecteerd … Wie zou als eerste mogen plaatsnemen op deze feest-stoel?

En dat was de Thesaurier van de Soos, de koffieschenker bij uitstek Joop Elands
Op 31 oktober was dat Evert van Hees.

Op 24 januari 2017 bezochten de leden van de dinsdagochtend sociëteit het bromfietsmuseum in Achterberg. Hier een impressie.
 
 
 
 
 
 
 
 


17 januari 2017
Op 17 januari 2017 gaf Evert van Hees zijn tweede voordracht op de dinsdagochtend Sociëteit over alle winkels die in de binnenstad waren gevestigd vanaf 1941 tot 2016. Voor velen was dit een opeenvolging van herinneringen, goed voor een druk bezochte ochtend.