Expositie Nescio

Expositie vertelt het verhaal over het beeld van Nescio op het Rhenens viaduct

In de hal van het Huis van de Gemeente in Rhenen is tot maandag 11 december 2017 een kleine expositie te zien over het plan om een standbeeld van de schrijver Nescio op het viaduct in Rhenen te plaatsen.

Nescio, pseudoniem voor J.H.F. Grönloh (1882-1961) bezocht begin vorige eeuw Rhenen. Dat bezoek haalt de schrijver aan in een van zijn bekendste verhalen: Titaantjes. Hij plaatst zijn hoofdpersoon Koekebakker op het Rhenens viaduct. Daar overpeinst hij zijn leven en dat van zijn Amsterdamse vriendenclub (de Titaantjes). Twee van zijn vrienden (Bavink en Bekker) besluiten in Rhenen te gaan wonen, waarmee voor Koekebakker zijn geliefde Rhenen korte tijd ‘de hoofdstad van de wereld’ is.
Vijf jaar geleden werd de Stichting Beeld Nescio in Rhenen (www.nesciorhenen.nl) in het leven geroepen. Beeldend kunstenares Willeke van Ravenhorst opperde het idee een standbeeld op het viaduct te plaatsen. Een bijzonder beeld; open aan de achterkant en met uitsparingen op de plaats van de ogen. Haar bedoeling is dat mensen zich letterlijk in Nescio kunnen verplaatsen en door zijn ‘ogen’ het Spoorgat in kunnen kijken.

De stichting heeft het nodige geld bijna bijeen. Als de eigenaar van het viaduct, de provincie Utrecht, de gevraagde goedkeuring verleent, staat Nescio begin volgend jaar op de plek waar hij een ruime eeuw eerder stond. Op de expositie is onder meer een maquette van het beeld te zien.
6 november 2017