Presentatie filmbeelden voorafgaande aan en rond de invasie in Normandië

Als eerste wordt vandaag opnieuw door de leden van de sociëteit een jarige toegezongen. Deze keer was het Arnold Budding.

Bartho Kobus verraste ons vervolgens met een mooie compilatie van filmbeelden over en voorafgaande aan de invasie van de geallieerden in Normandië in juni 1944.

Zo werd aandacht besteed aan de unieke vlag met 48 sterren, die tijdens de invasie als eerste bij Utah Beach aan land kwam. Deze vlag werd destijds gedragen door Howerd van der Beek, een nazaat van Nederlandse emigranten. De presentatie ‘D-Day vlag 75 jaar, symbool van vrijheid’ was een prelude op de viering van 75 jaar vrijheid. Het verhaal achter deze gerafelde en bevlekte vlag is een van de vele binnen het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal over vrijheid, dat door een uniek en tastbaar object wordt verteld. Hij kwam via een veiling in het bezit van de Nederlandse kunstverzamelaar Bert Kreuk. Later werden inspanningen gedaan, om voorafgaande aan de herdenking in Normandië, deze vlag in Nederland over te dragen aan de Amerikaanse president Trump. Dat laatste is, ondanks inspanningen van Piet Hoekstra (ambassadeur), onze premier Mark Rutte en koning Willem Alexander, niet gelukt, maar op een later moment is de vlag toch nog op waardige wijze aangeboden aan het Amerikaanse volk. De in 1944 nog 48-sterren tellende Amerikaanse vlag wapperde op het achtersteven van het Amerikaanse marineschip LCC 60. Dit schip leidde op 6 juni 1944 – de dag die de geschiedenis zou ingaan als D-Day – de invasievloot en de eerste Amerikaanse troepen naar het invasiestrand van Utah Beach.

Vervolgend kwamen beelden aan bod uit de serie “In de voetsporen van”, een productie van journalist Philip Freriks. In het bijzonder passeerden de beelden rond de voorbereiding van de invasie in Normandië. Dat deze voorbereidingen in Zuid Engeland met de uiterste geheimhouding gepaard gingen, zal duidelijk zijn.
Het is begin juni 1944. Inwoners van Rhenen luisteren in het geheim naar Radio Oranje op de weinige apparaten die nog niet in beslag zijn genomen door de Duitse bezetter. Na lange en geheime voorbereidingen maken de geallieerden een begin met de bevrijding van West Europa. Op 6 juni 1944 wordt het besluit genomen onder Leiding van Generaal Eisenhouwer en Veldmaarschalk Montgomery. Zelfs de weerman Stagg vervulde daarbij een cruciale rol. Bijna 200.000 soldaten uit twaalf verschillende landen, meer dan 11.000 vliegtuigen en ongeveer 5000 schepen kwamen in beweging binnen 24 uur. Dat was D-Day, de eerste dag van het geallieerde offensief tegen Hitlers Derde Rijk. Veldmaarschalk Rommel noemde het ‘de langste dag’.
Diezelfde juni 1944 hebben duizenden Duitse soldaten van de stranden aan de Normandische kust één reusachtig mijnenveld gemaakt. De geallieerden maken zich dan klaar om over te steken van Zuid Engeland naar Normandië.

Wordt vervolgd tijdens een latere bijeenkomst van de sociëteit.